Guvernul a aprobat joi, în ºedinþã de guvern, mecanismul de acordare a sprijinului financiar pentru agenþi economici a cãror activitate principalã este în industria prelucrãtoare, informeazã un comunicat al executivului.
Agenþii economici vor putea beneficia de sprijin financiar de la bugetul de stat, cuprins între 5.000 ºi 90.000 de euro, pentru un interval de pânã la 3 ani, cu plata eºalonatã, prin Programul de creºtere a competitivitãþii produselor industriale.
Sprijinul financiar se va acorda pentru implementarea ºi certificarea sistemelor de management al calitãþii, respectiv de management al mediului, pentru implementarea ºi certificarea sistemelor de management al sãnãtãþii ºi siguranþei ocupaþionale, a sistemelor de management pentru responsabilitate socialã ºi de igienã alimentarã, a sistemelor de management al securitãþii informaþiei.
Vor mai putea primi sprijin financiar din partea Guvernului agenþii economici care îl solicitã în vederea dotãrii, modernizãrii sau acreditãrii laboratoarelor de testare ºi etalonare, a certificãrii produselor, a obþinerii etichetei ecologice pentru produse, asimilãrii de tehnologii ºi produse noi pentru valorificarea rezultatelor cercetãrilor obþinute în cadrul programelor de cercetare-dezvoltare finanþate din fonduri publice, a aplicãrii invenþiilor autorilor români protejate de cãtre Oficiul de Stat pentru Invenþii ºi Mãrci. De asemenea vor fi sprijinite ºi efectuarea de analize de evaluare comparativã pentru activitãþi din industria prelucrãtoare în vederea realizãrii planurilor de restructurare-dezvoltare-viabilizare, organizarea ºi amenajarea de standuri de prezentare a produselor industriale, precum ºi înregistrarea ºi protejarea pe piaþa externã a mãrcilor, desenelor ºi modelelor industriale româneºti vor fi sprijinite financiar de Guvern.
Proiectele agenþilor economici vor fi sprijinite financiar de ministerul Economiei ºi Comerþului, cu sume reprezentând 30, pânã la 75 la sutã din valoarea totalã.
Agenþii economici care doresc sã beneficieze de aceastã facilitate trebuie sã nu aibã datorii la stat, sã fie persoane juridice cu sediul în România, sã realizeze profit din activitatea de exploatare, sã realizeze produse prelucrate pentru care nu existã o piaþã asiguratã ºi sã aibã structurã organizatoricã specializatã pentru implementarea proiectului.
Comentarii articol (0)