Pentru a afla raspunsul la intrebarea de mai sus, vom reveni asupra cercetarilor lui Jean Piaget, psihologul care a elaborat teoria dezvoltarii cognitive spre sfarsitul anilor 1920. El a creat o lista cu mai multe caracteristici specifice comportamentului si gandirii copiilor la anumite varste.
Iata ce a spus Piaget despre copilul aflat in scoala generala:
- Apare acum o reintoarcere la gandirea egocentrica, ceea ce inseamna ca cel mic se pune pe sine in centrul lumii. Dar acest proces este diferit de cel prin care a trecut la o varsta mai frageda. In aceasta etapa, el are capacitatea de a intelege cum oamenii pot avea puncte diferite de vedere, chiar si in ceea ce-l priveste. Drept consecinta, incepe sa devina preocupat de ceea ce cred ceilalti despre el.
- Elevul de scoala generala este capabil sa inteleaga si sa gestioneze simboluri si chiar sa faca legaturi intre acestea si unele concepte abstracte. Acest lucru inseamna ca a dezvoltat o capacitate de a combina simboluri. Astfel, este posibil, de exemplu, sa-ti surprinzi pre-adolescentul desenand un lacat alaturi de o inima, pentru a reprezenta devotamentul.
- Copilul poate dezvolta ipoteze plauzibile, pe care sa le testeze mai apoi in situatii reale. La scoala, in cadrul orelor de chimie, poate deduce modalitatea prin care doua elemente reactioneaza atunci cand sunt combinate, pentru ca mai apoi sa aplice teoria pas cu pas si sa-i verifice corectitudinea.
- Pre-adolescentul este expert in folosirea gandirii deductive. La un test grila cu raspunsuri multiple, atunci cand nu stie rezolvarea, este capabil sa ajunga la concluzia ca daca A si C nu sunt variantele corecte, atunci B trebuie sa fie alegerea buna.
- Scolarul are, de asemenea, capacitatea de a clasifica lucrurile si obiectele in serii, pe baza unei caracteristici. Poate aranja cartile din biblioteca, spre exemplu, pe criteriul inaltimii, tinand cont in acelasi timp si de subiectul abordat.
Intelegerea modului in care un scolar de generala gandeste reprezinta primul pas. Un alt psiholog, Benjamim Bloom, a mers mai departe si a venit cu ceva in plus. In anii 1950, a condus mai mute cercetari in urma carora a creat un ghid cognitiv de invatare care explica mai multe modalitati de intelegere.
Potrivit lui Bloom, fiecare dintre noi trece printr-un proces de stabil si profund de intelegere. Insa pentru fiecare in parte, timpul necesar atingerii anumitor niveluri de invatare variaza.
Fiecare nivel se sprijina pe cel dinaintea lui, precum niste scari. Odata ce copilul tau invata un anumit lucru, nivelurile de invatare ale lui lui Bloom iti vor folosi drept ghid pentru a-l ajuta pe scolar sa paseasca in urmatoare etapa a intelegerii.
Cele 6 niveluri de invatare conform lui Benjamin Bloom sunt urmatoarele:
- Nivelul 1: Cunoasterea. In acest punct, copilul tau a invatat deja un anumit concept si tot ce trebuie sa faca este sa-l tina minte.
- Nivelul 2: Intelegerea. Copilul tau intelege in totalitate ce inseamna conceptul respectiv.
- Nivelul 3: Aplicarea. Acum cel mic are capacitatea de a propune exemple care sa ilustreze utilitatea conceptului in practica.
- Nivelul 4: Analiza. Copilul este capabil sa sparga in bucati mai mici informatiile deprinse si sa aiba asupra lor perspective proprii, originale.
- Nivelul 5: Sinteza. In aceasta etapa, este posibila aplicarea conceptului in situatii noi si diferite.
- Nivelul 6: Evaluarea. Ultimul nivel surprinde capacitatea copilului de a se gandi la ceea ce a invatat si de a indentifica punctele tari si punctele slabe, avantajele si dezavantajele.
Il poti ajuta pe scolarul tau sa progreseze rapid prin adresarea unor intrebari care sa-i solicite gandirea. De exemplu, dupa ce il inveti cum sa foloseasca o aplicatie pe tableta, il poti intreba: “Cum ai imbunatati aceasta aplicatie folosindu-te de cunostintele pe care le detii?”.
Fiecare copil se dezvolta diferit, insa Piaget si Bloom ofera cateva principii directoare de care te poti folosi pentru a-l ghida pe micutul tau in directia corecta. Oferindu-i concepte si informatii care nu depasesc capacitatile sale cognnitve specifice varstei la care se afla, ii poti urmari progresul in cadrul tuturor celor 6 niveluri de invatare.
Descarca acum e-book-ul gratuit Joaca-te Smart, fara Smartphone si bucura-te alaturi de cei dragi de fiecare dintre cele 50 de jocuri ale copilariei!
Comentarii articol (1)