Leul a avut cel mai slab inceput de an din 2010 si pana in prezent, scrie dailybusiness.ro.
In perioada 1- 27 ianuarie 2014, leul s-a depreciat cu circa 1,6% fata de euro pe pietele financiare, astfel incat moneda nationala are cel mai slab inceput de an din 2010 si pana in prezent.
"Prima etapa a deprecierii (aproximativ in prima saptamana din 2014) a survenit pe fondul cresterii aversiunii fata de riscul implicat de investitiile in zone emergente, respectiv ca urmare a intrarii masive la cumparare pe dolarul american, in virtutea continuarii masurilor de contractie monetara in SUA si in anul curent. In consecinta, a avut loc iesirea din zona emergenta a capitalurilor speculative, intrucat asumarea riscurilor nu mai face sens atunci cand dolarul ofera randamente in crestere si riscuri mici", a aratat Cosmin Enache, director general adjunct al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest.
Managerii companiilor din Romania sunt foarte ingrijorati de cresterea poverii fiscale, titreaza capital.ro.
92% dintre directorii generali ai companiilor din Romania sunt preocupati de cresterea poverii fiscale, iar 86% dintre acestia se tem de raspunsul Guvernului la problema deficitului bugetar, arata rezultatele studiului PwC Romania CEO Survey 2014.
Acesta este al doilea cel mai ridicat nivel de ingrijorare inregistrat la nivel global, dupa cel din Franta, acolo unde toti directorii de companii au mentionat problema cresterii poverii fiscale drept principala amenintare pentru afacerile companiilor pe care le conduc, si mult peste media globala de 70%.
Creditele romanilor s-ar putea ieftini cu peste 70%, anunta evz.ro.
O initiativa legislativa a UDMR prevede posibilitatea ca cei care au luat credite ipotecare in valuta, intre anii 2005-2008 sa le poata converti in moneda nationala, la cursul valutar de la data contractarii creditului. Initiativa a fost promovata de Deputatul UDMR Cseke Attila, ieri, intr-o conferinta de presa.
De altfel, si la nivelul UE este promovata o directiva similara prin care debitorii sa aiba posibilitatea de a converti avantajos creditele in valuta in moneda nationala. Si acum bancile ofera aceasta alternativa celor cu credite, dar de multe ori conversia creditului din valuta in lei se face la un curs destul de dezavantajos pentru client, iar suma de rambursat creste.
Veniturile bugetare, din nou mai mici decat estimarile Guvernului, mentioneaza adevarul.ro.
Incasarile inregistrate in 2013 la bugetul statului au fost de 32% din PIB fata de prognoza de 33,6%. Si in 2012, veniturile bugetare au fost tot sub asteptari.
Anul trecut, Guvernul a construit bugetul de stat mizand pe venituri de 33,6% din Produsul Intern Brut (PIB), dar in final executia bugetara a relevat incasari de doar 32% din PIB in 2013, reiese din datele centralizate la Ministerul Finantelor. In 2012, veniturile au fost cu 0,7% din PIB mai mici decat cele estimate.
Comentarii articol (0)