Legea nr. 70/2015, care plafoneaza tranzactiile in numerar, aduce si o serie de completari OUG nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata. Mai exact, noile reguli, care vor intra in vigoare din 2016, limiteaza comisioanele interbancare aplicate tranzactiilor la platile cu cardurile de debit si credit.
Astfel, comisioanele aplicate la operatiunile cu cardurile de debit vor fi limitate la 0,2%, iar cele pentru tranzactiile cu cardurile de credit nu vor depasi 0,3%.
"Institutiile emitente nu pot aplica institutiilor acceptante comisioane interbancare mai mari de 0,2% din valoarea fiecarei operatiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de debit, respectiv comisioane interbancare mai mari de 0,3% din valoarea fiecarei operatiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de credit", se mentioneaza in Legea nr. 70/2015.
Cu alte cuvinte, banca emitenta, adica cea de la care consumatorii au cardurile de debit sau credit, nu poate sa perceapa institutiei acceptante, adica banca care ofera comerciantilor POS-uri unde consumatorii platesc cu cardul, un comision mai mare de 0,2% la cardurile de debit sau de 0,3% la cardurile de credit.
Atentie! Noile reglementari vor fi valabile doar pentru banci, nu si pentru operatiunile cu carduri comerciale, retrageri de numerar de la bancomate si operatiuni cu carduri emise de sisteme tripartite de plata cu cardul, se precizeaza in Legea nr. 70/2015.
Actul normativ mai prevede ca acordurile dintre institutiile acceptante si beneficiarii platilor vor contine informatii detaliate referitoare la comisionul interbancar, comisionul pentru sistemul de plata si procesare, marja acceptantului, precum si a comisioanelor suplimentare aplicate in functie de marca si categoria respectivelor carduri de plata.
Bancile care nu vor respecta plafoanele valabile de anul viitor vor fi sanctionate cu amenzi drastice, de la 10.000 lei la 200.000 lei.
De asemenea, persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si realizeaza anual o cifra de afaceri mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro si care nu vor accepta ca mijloc de plata cardurile de debit si credit vor fi pasibile de amenzi intre 5.000 si 7.500 de lei.
Noile reglementari sunt necesare in conditiile in care nivelul comisioanelor interbancare din Romania a ramas neschimbat in perioada 1996-2011, in pofida schimbarilor de piata, motiveaza initiatorii documentului. Mai mult, comisioanele interbancare actioneaza ca un pret minim, determinand intr-o mare masura (70-80%) pretul platit de comercianti pentru acceptarea cardului care, la randul lor, il transfera catre consumatori.
Dispozitiile privind comisioanele interbancare au fost lansate in dezbatere publica initial in luna ianuarie 2014, in forma de proiect de ordonanta de urgenta, insa in februarie 2014 au fost republicate in forma de proiect de lege, varianta mentinuta si in martie 2014 cand a mai existat o noua republicare.