Legea votata mari de europarlamentari si viitoarea directiva a serviciilor de plata vor crea un cadru pentru platile efectuate in Europa, asigurand mai multa transparenta, stimuland competitia si permitand comerciantilor si utilizatorilor sa aleaga cardurile care ofera cele mai bune conditii, a spus Pablo Zalba (PPE, ES), raportorul in Parlament, se precizeaza in comunicat.
Conform documentului, pentru tranzactiile internationale cu carduri de debit, limita admisa va fi de 0,2% din valoarea tranzactiei.
De asemenea, pentru tranzactiile nationale cu carduri de debit, la cererea Parlamentului, se va aplica aceeasi limita de 0,2% dupa o perioada de tranzitie de cinci ani in care statele membre UE pot stabili "un comision interbancar mediu ponderat care sa nu depaseasca echivalentul a 0,2% din valoarea medie anuala a operatiunilor pentru toate operatiunile nationale cu cardul de debit din cadrul fiecarui sistem de carduri de plata".
Dupa aceasta perioada de tranzitie de cinci ani, statele membre pot stabili un comision maxim per tranzactie de 0,05 euro, pentru tranzactiile nationale mai mici cu carduri de debit.
Totodata, pentru tranzactiile cu carduri de credit, comisioanele vor fi limitate la 0,3% din valoarea tranzactiei, iar statele membre pot stabili o limita mai mica a comisionului pentru tranzactiile nationale cu carduri de credit.
Important! Dupa votul din Parlament, legea urmeaza sa fie aprobata de Consiliul de ministri.
In prezent, comerciantii sunt adesea obligati sa accepte toate cardurile in conditiile stabilite de emitentii acestora, se arata in comunicat. Mai mult, comerciantilor le sunt aplicate comisioane pentru fiecare tranzactie cu cardul, aceste comisioane fiind adaugate in pretul bunurilor si serviciilor pe care le ofera.
Conform noilor reguli, comerciantii vor accepta doar cardurile din sistem alese de ei, care respecta regulile de limitare a comisioanelor. Ca urmare, cumparatorii vor vedea ca sunt acceptate mai putine carduri, dar limitele pentru comisioanele vor duce la costuri mai mici atat pentru cumparatori, cat si pentru comercianti.
Limitarea comisioanelor interbancare este o masura pe care si Senatul Romaniei a adoptat-o in decembrie anul trecut. Aceasta masura este inclusa intr-un proiect de lege care plafoneaza platile si incasarile in numerar, despre care AvocatNet.ro a scris AICI. Pentru a se putea aplica, documentul trebuie adoptat si de Camera Deputatilor, care este for decizional in acest caz.