Decizia CCR nr. 80/2014 asupra propunerii legislative privind revizuirea Constitutiei Romaniei a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 246 din data de 7 aprilie 2014.
CCR a constat, cu unanimitate de voturi, pe 16 februarie, ca propunerea legislativa privind revizuirea Constitutiei incalca limitele revizuirii in cazul a 26 de articole, conform unui comunicat de presa al Curtii, emis pe 16 februarie.
Printre cele 26 de articole din proiectul de revizuire a Constitutiei declarate neconstitutionale se numara:
- completarea art. 3 cu alin. (31), referitor la posibilitatea recunoasterii de zone traditionale ca subdiviziuni administrative ale regiunilor;
- completarea art. 6 cu alin. (11), privitor la instituirea posibilitatii reprezentantilor legali ai minoritatilor nationale de a infiinta, potrivit statutului minoritatilor nationale adoptat prin lege, organe proprii de decizie si executive;
- completarea adusa art. 23 cu alin. (131), referitor la folosirea probelor obtinute in mod ilegal;
- completarea art. 37 cu alin. (21), referitor la conditia domiciliului in Romania cu cel putin 6 luni inainte de data alegerilor pentru Senat, Camera Deputatilor sau pentru functia de Presedinte al Romaniei;
- modificarea adusa art. 50, referitor la suprimarea protectiei speciale de care se bucura persoanele cu handicap;
- modificarea adusa art. 52 alin. (1), referitor la eliminarea repararii integrale a pagubei suferite de catre persoana vatamata de o autoritate publica;
- inlocuirea sintagmei "persoanelor fizice" cu termenul "cetatenilor" in cuprinsul art. 58 alin. (1);
- modificarea art. 135 alin. (2) lit.e), referitoare la dezvoltarea economica in conditiile ocrotirii mediului inconjurator si mentinerii echilibrului ecologic.
In aceste conditii, cu unanimitate de voturi, CCR a decis sa supuna atentiei Parlamentului ca din proiectul de revizuire a Constitutiei sa fie eliminate 12 alineate, sa fie reformulate 36 de alineate, sa fie reasezate 8 articole si sa fie reconsiderata solutia legislativa in cazul a 2 alineate, precum si sa fie introduse norme tranzitorii cu privire la mandatul membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, in urma observatiilor facute de Curte in ceea ce priveste completarea art.155 din Constitutie.
In plus, cu majoritate de voturi, CCR a decis sa supuna atentiei Parlamentului ca din proiectul de revizuire a Constitutiei sa fie eliminate 3 alineate si sa fie reformulate 2 alineate.
Arestarea preventiva o poate dispune doar judecatorul instantei de judecata competenta sa judece fondul cauzei
Pe 10 februarie, proiectul de lege privind revizuirea Constitutiei a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 100, in forma adoptata de Senat pe 4 februarie.
De exemplu, printre modificarile propuse si adoptate de Comisia de revizuire a Constitutiei din Senat pe 4 februarie, se afla un amendament care prevede ca arestarea preventiva o dispune judecatorul instantei de judecata competenta sa judece fondul cauzei, dupa punerea in miscare a actiunii penale.
"In mod execeptional si motivat, cercetarea si judecarea in procesul penal se fac cu privarea de libertate a persoanei. Arestarea preventiva se dispune de judecatorul instantei de judecata competenta sa judece fondul cauzei, in conditiile legii, si numai in cursul procesului penal, dupa punerea in miscare a actiunii penale", se scrie in noul amendament.
Acest amendament a fost propus de Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), fiind votat de majoritatea membrilor Comisiei de revizuire, a mentionat agentia de presa Mediafax, pe 4 februarie.
Conform Constitutiei in vigoare, cea adoptata pe 31 octombrie 2003, arestarea preventiva o dispune judecatorul, numai in cursul procesului penal.
Interceptarile se pot face doar in cursul procesului penal
Pe 4 februarie, Comisia de revizuire a Constitutiei a adoptat mai multe amendamente prin care se preciza ca interceptarile se vor putea face doar in cursul procesului penal.
"Interceptarea si inregistrarea convorbirilor sau comunicarilor efectuate prin telefon ori prin alt mijloc electronic de comunicare, inregistrarea in mediul ambiental, localizarea sau urmarirea prin GPS, ori prin alte mijloace electronice de supraveghere, inregistrarea de imagini, obtinerea listei convorbirilor telefonice ori alte asemenea tehnici prevazute de lege se dispun de judecatorul instantei competente sa judece fondul cauzei si numai in cursul procesului penal", se arata intr-un alt amendament din proiectul de revizuire a Constitutiei adoptat de Comisia de revizuire, pe 4 februarie, la propunerea AMR.
In plus, a fost eliminata posibilitatea procurorului de a dispune pentru 48 de ore, in cazuri de urgenta deosebita, interceptarea comunicatiilor. In textul de revizuire a Constitutiei propus initial, se prevedea ca procurorul sa dispuna folosirea interceptarilor pe o perioada de cel mult 48 de ore.
De asemenea, membrii Comisiei juridice au mai adoptat un amendament prin care principiul egalitatii de arme intre acuzare si aparare este extins de la faza de judecata la intregul curs al procesului penal.
Propunerile de modificare mai sus mentionate au fost acceptate de CCR, rezulta din comunicatul de presa remis pe 16 februarie de Curte.
Nu se stie inca data la care va fi organizat referendum-ul pentru o noua Constitutie
Conform proiectului de revizuire, noua Constitutie va fi adoptata printr-o lege, care va fi aprobata prin referendum, a carui data nu a fost inca stabilita.
Astfel, ca urmare a deciziei CCR, proiectul de revizuire a Constitutiei a fost retrimis la Senat pentru a fi reanalizat si adoptat intr-o noua forma.
Dupa ce va face toate modificarile pe care le considera necesare, Senatul trebuie sa trimita noua forma a proiectului de revizuire a Constitutiei spre avizare Guvernului si Comisiei de la Venetia.
Apoi, forma agreata de aceste ultime doua institutii urmeaza sa fie discutata in Camera Deputatilor, unde se va da votul final, inainte de referendum.
Pe 3 februarie, Crin Antonescu, presedintele de-atunci al Senatului, citat de Mediafax, a declarat ca inca nu a fost stabilita data cand va avea loc referedum-ul pentru modificarea Constitutiei.
Puteti consulta textul integral al proiectului de modificare a Constitutiei in sectiunea nostra de Legislatie. De asemenea, tot in sectiunea noastra de Legislatie puteti citi Decizia CCR nr. 80/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 246 din data de 7 aprilie 2014.
Comentarii articol (14)