Avand in vedere dispozitiile art. 228 alin. (4) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in baza prevederilor art. 12 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 105/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, in temeiul art. 13 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 48/2013 privind organizarea si functionarea Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice si pentru modificarea unor acte normative in domeniul mediului si schimbarilor climatice, cu modifica rile si completarile ulterioare, ministrul mediului si schimbarilor climatice emite prezentul ordin.
Art. I. - Ordinul ministrului mediului si gospodaririi apelor nr. 549/2006 pentru aprobarea modelului si continutului formularului„Declaratie privind obligatiile la Fondul pentru mediu” si a instructiunilor de completare si depunere a acestuia, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 504 din 12 iunie 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La articolul 3, alineatul (1) va avea urmatorul cuprins: „(1) Declaratia privind obligatiile la Fondul pentru mediu se depune in format editat pe suport hartie sau se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta la Administratia Fondului pentru Mediu”.
2. La articolul 3, alineatul (4) va avea urmatorul cuprins: „(4) Formatul electronic se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta la adresa http://www.afm.ro, in conditiile legii”.
3. Anexele nr. 1 si 2 se modifica si se inlocuiesc cu anexele nr. 1 si 2, care fac parte integranta din prezentul ordin.
Art. II. - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ministrul mediului si schimbarilor climatice,
Rovana Plumb
Bucuresti, 17 ianuarie 2014.
Nr. 35.
Nota: In fisier atasat poate fi consultata Anexa 1, modelul declaratiei de mediu.
Anexa 2
INSTRUCTIUNI
de completare si depunere a formularului „Declaratie privind obligatiile la Fondul pentru mediu”
CAPITOLUL I
Completarea formularului „Declaratie privind obligatiile la Fondul pentru mediu”
Perioada de raportare: In rubrica „Luna” se inscrie cu cifre arabe numarul lunii la care se refera obligatia, acest lucru fiind valabil si pentru obligatiile de plata cu termen scadent lunar si pentru obligatiile de plata cu termen scadent trimestrial si anual (de exemplu: 02 pentru obligatiile de plata reprezentand taxele pentru emisiile de poluanti in atmosfera, datorate de operatorii economici detinatori de surse stationare a caror utilizare afecteaza factorii de mediu, aferente lunii februarie). In rubrica „Anul” se completeaza anul de raportare cu cifre arabe, cu 4 caractere (de exemplu: 2009).
SECTIUNEA I
Date de identificare ale platitorului
Rubrica „Cod de identificare fiscala” se completeaza astfel:
a) contribuabilii persoane juridice inscriu codul de inregistrare fiscala ori codul unic de inregistrare;
b) contribuabilii persoane fizice inscriu codul numeric personal sau numarul de identificare fiscala, dupa caz. Inscrierea cifrelor in caseta se face cu aliniere la dreapta. In cazul in care contribuabilul este inregistrat ca platitor de taxa pe valoare adaugata nu se completeaza atributul RO. In rubrica „Denumire” se inscriu denumirea sau numele si prenumele contribuabilului la Fondul pentru mediu, dupa caz. Rubricile privind adresa se completeaza cu datele corespunzatoare domiciliului fiscal al contribuabililor la Fondul pentru mediu, persoane juridice sau persoane fizice, dupa caz.
SECTIUNEA a II-a
Date privind obligatia bugetara
Pentru fiecare obligatie de plata prevazuta in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 105/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, datorata pentru perioada de raportare, cu termen de declarare lunar, trimestrial sau anual, se completeaza in acelasi formular tabelul generat cu ajutorul programului informatic de asistenta. Sumele reprezentand obligatii constituite in perioada de raportare la care se refera Declaratia privind obligatiile la Fondul pentru mediu se inscriu in randurile corespunzatoare, in conformitate cu instructiunile de mai jos. In situatia in care, pentru perioada de raportare, nu rezulta sume datorate, reprezentand contributii si taxe, pentru care persoanele juridice si persoanele fizice au dobandit calitatea de contribuabili la bugetul Fondului pentru mediu, se inscrie cifra 0 (zero). Sumele stabilite prin actele de inspectie, ca diferente de contributii si taxe, nu se inscriu in Declaratia privind obligatiile la Fondul pentru mediu. In coloana „Denumirea obligatiei bugetare” se inscrie denumirea obligatiei de plata la bugetul Fondului pentru mediu, potrivit legislatiei in vigoare, datorata in perioada de raportare. In cazul taxelor cu termen de declarare si de plata anual, obligatiile de plata se completeaza la Declaratia privind obligatiile la Fondul pentru mediu aferenta lunii decembrie a anului respectiv (de exemplu: pentru contributia aferenta ambalajelor introduse pe piata nationala de catre operatorii economici responsabili, obligatiile de plata aferente perioadei ianuarie-decembrie 2009 se inscriu in declaratia lunii decembrie 2009, cu termen de declarare pana la data de 25 ianuarie 2010 inclusiv). In coloana „Suma datorata” se inscrie suma reprezentand contributii si taxe datorate la bugetul Fondului pentru mediu in perioada de raportare, potrivit legislatiei in vigoare.
SECTIUNEA a III-a
Date privind cantitatile de ambalaje introduse pe piata nationala de catre operatorii economici responsabili
In coloana „Tip material” se inscrie denumirea materialului de ambalaje introdus pe piata nationala (de exemplu: sticla, plastic, hartie si carton, metal, lemn, aluminiu, PET). Materialele compozite se incadreaza in functie de materialul preponderent. In coloana„Cantitatea introdusa pe piata nationala (kg)” se inscriu cu cifre arabe, pe tip de material, in kilograme, cantitatile de ambalaje introduse pe piata nationala de catre operatorii economici responsabili in perioada de raportare. In coloana„Cantitatea valorificata (kg)” se inscriu cu cifre arabe, pe tip de material, in kilograme, cantitatile de deseuri de ambalaje valorificate sau incinerate in instalatii de incinerare cu recuperare de energie si valorificate prin reciclare de operatorii economici responsabili in perioada de raportare, in mod individual si/sau prin transfer de responsabilitate, astfel:
a) in coloana „Cantitatea valorificata prin alta operatiune de valorificare decat reciclare (kg)” se inscriu cu cifre arabe, pe tip de material, in kilograme, cantitatile de deseuri de ambalaje valorificate prin alta operatiune de valorificare decat reciclare sau incinerate in instalatii de incinerare cu recuperare de energie de catre operatorii economici responsabili in perioada de raportare, in mod individual si/sau prin transfer de responsabilitate;
b) in coloana „Cantitatea valorificata prin reciclare (kg)” se inscriu cu cifre arabe, pe tip de material, in kilograme, cantitatile de deseuri de ambalaje valorificate prin reciclare de catre operatorii economici responsabili in perioada de raportare, in mod individual si/sau prin transfer de responsabilitate. In situatia in care, pentru perioada de raportare, nu rezulta cantitati de ambalaje sau deseuri de ambalaje pentru care operatorii economici responsabili sunt raspunzatori, se inscrie cifra 0 (zero) la pozitia corespunzatoare din tabel. SECTIUNEA a IV-a Date privind cantitatile de anvelope noi si/sau uzate destinate reutilizarii, introduse pe piata nationala de catre operatorii economici In coloana „Cantitatea introdusa pe piata nationala (kg)” se inscriu cu cifre arabe cantitatile de anvelope noi si/sau uzate, in kilograme, introduse pe piata de catre operatorii economici in perioada de raportare aferenta anului precedent. In coloana „Cantitatea gestionata (kg)” se inscriu cu cifre arabe cantitatile, in kilograme, de anvelope uzate gestionate in perioada de raportare de catre operatorii economici care introduc pe piata nationala anvelope noi si/sau uzate destinate reutilizarii, in mod individual si/sau prin transfer de responsabilitate. In situatia in care, pentru perioada de raportare, nu rezulta cantitati de anvelope pentru care operatorii economici care introduc pe piata nationala anvelope noi si/sau uzate destinate reutilizarii sunt raspunzatori, se inscrie cifra 0 (zero) la pozitia corespunzatoare din tabel.
CAPITOLUL II
Instructiuni de completare a formularului
„Declaratie privind obligatiile la Fondul pentru mediu” - rectificativa
In cazul in care contribuabilii au declarat eronat obligatiile la Fondul pentru mediu, in una sau mai multe perioade de raportare, acestia pot rectifica obligatiile eronat declarate prin depunerea Declaratiei privind obligatiile la Fondul pentru mediu rectificative, aferenta fiecarei perioade pentru care s-a declarat eronat. Declaratia privind obligatiile la Fondul pentru mediu rectificativa inlocuieste declaratia depusa initial. Declaratia privind obligatiile la Fondul pentru mediu rectificativa se completeaza inscriindu-se corect toate datele pentru perioada de raportare pentru care se face rectificarea. In cazul in care contribuabilii datoreaza mai multe obligatii si declara eronat una sau mai multe dintre ele, la completarea declaratiei rectificative vor inscrie toate datele corecte in toate rubricile, nu numai acolo unde s-a declarat eronat. In cazul rectificarii obligatiilor prevazute la sectiunile a III-a si a IV-a ulterior depunerii sau transmiterii prin mijloace electronice de transmitere la distanta a declaratiei lunii decembrie, se rectifica obligatiile eronat constituite aferente perioadei de raportare din Declaratia privind obligatiile la Fondul pentru mediu comunicata Administratiei Fondului pentru Mediu si, in acelasi timp, se intocmeste si se depune si Declaratia privind obligatiile la Fondul pentru mediu rectificativa aferenta lunii decembrie a anului respectiv.
CAPITOLUL III
Depunerea sau transmiterea prin mijloace electronice de
transmitere la distanta a Declaratiei privind obligatiile la Fondul pentru mediu si a Declaratiei privind obligatiile la Fondul pentru mediu rectificative
Declaratia privind obligatiile la Fondul pentru mediu se completeaza si se depune sau se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta de catre persoanele juridice si persoanele fizice care au calitatea de contribuabil la bugetul Fondului pentru mediu, potrivit legislatiei in vigoare. Declaratia privind obligatiile la Fondul pentru mediu in forma editata pe suport hartie se depune/se comunica cu confirmare de primire, iar declaratia in format electronic se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conditiile legii. Termenele de declarare a obligatiilor la Fondul pentru mediu sunt prevazute in actele normative in vigoare, astfel:
1. lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a desfasurat activitatea, pentru obligatiile de plata reprezentand:
a) o contributie de 3% din veniturile realizate din vanzarea deseurilor metalice feroase si neferoase, inclusiv a bunurilor destinate dezmembrarii, obtinute de catre generatorul deseurilor, respectiv detinatorul bunurilor destinate dezmembrarii, persoana fizica sau juridica. Sumele se retin prin stopaj la sursa de catre operatorii economici care desfasoara activitati de colectare si/sau valorificare a deseurilor, care au obligatia sa le vireze la Fondul pentru mediu;
b) taxele pentru emisiile de poluanti in atmosfera, datorate de operatorii economici detinatori de surse stationare a caror utilizare afecteaza factorii de mediu, in cuantumul prevazut in anexa nr. 1 la Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 196/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 105/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;
c) o contributie de 2% din valoarea substantelor clasificate prin acte normative ca fiind periculoase pentru mediu, introduse pe piata nationala de catre operatorii economici;
d) o contributie de 2% din veniturile realizate din vanzarea masei lemnoase si/sau a materialelor lemnoase obtinute de catre administratorul, respectiv proprietarul padurii, cu exceptia lemnelor de foc, arborilor si arbustilor ornamentali, pomilor de Craciun, rachitei si puietilor;
e) o taxa de 0,3 lei/kg, aplicata o singura data cantitatilor de uleiuri, pe baza minerala, semisintetice, sintetice, cu sau fara adaosuri, datorata de catre operatorii economici care introduc pe piata nationala astfel de produse. Taxa se evidentiaza distinct pe documentele de vanzare;
2. lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a desfasurat activitatea, pentru:
a) cantitatile de ambalaje introduse pe piata nationala si cantitatile valorificate sau incinerate in instalatii de incinerare cu recuperare de energie si valorificate prin reciclare, in vederea stabilirii diferentei dintre obiectivul anual de realizat si se cel efectiv realizat. Declaratiile se completeaza si se depun/se transmit de catre operatorii economici responsabili;
b) cantitatile de anvelope noi si/sau uzate introduse pe piata nationala si cantitatile gestionate, pentru stabilirea diferentei dintre obiectivul anual de realizat, prevazut de legislatia privind gestionarea anvelopelor uzate, si cel efectiv realizat. Declaratiile se completeaza si se depun/se transmit de catre operatorii economici care introduc pe piata nationala anvelope noi si/sau uzate destinate reutilizarii;
3. trimestrial, pana la data de 25 a lunii urmatoare trimestrului in care s-a desfasurat activitatea, pentru obligatiile de plata reprezentand:
- ecotaxa, in valoare de 0,1 lei/bucata, aplicata pungilor si sacoselor pentru cumparaturi, cu maner integrat sau aplicat, fabricate din materiale obtinute din resurse neregenerabile definite potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2005 privind protectia mediului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 265/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, incasata de la operatorii economici care introduc pe piata nationala astfel de ambalaje de desfacere. Ecotaxa se evidentiaza distinct pe documentele de vanzare, iar valoarea acesteia se afiseaza vizibil la punctul de vanzare, in vederea informarii consumatorilor finali;
4. anual, pana la data de 25 ianuarie inclusiv, pentru obligatiile de plata aferente anului precedent, reprezentand:
a) taxele incasate de la operatorii economici utilizatori de noi terenuri pentru depozitarea deseurilor valorificabile, in limitele prevazute in anexa nr. 2 la Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 196/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 105/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) contributia de 2 lei/kg, datorata de operatorii economici care introduc pe piata nationala bunuri ambalate, care distribuie pentru prima data pe piata nationala ambalaje de desfacere, si de operatorii economici care inchiriaza, sub orice forma, cu titlu profesional, ambalaje, pentru diferenta dintre cantitatile de deseuri de ambalaje corespunzatoare obiectivelor minime de valorificare sau incinerare in instalatii de incinerare cu recuperare de energie si de valorificare prin reciclare prevazute in anexa nr. 3 la Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 196/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 105/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si cantitatile de deseuri de ambalaje efectiv valorificate sau incinerate in instalatii de incinerare cu recuperare de energie si valorificate prin reciclare;
c) contributia de 2 lei/kg anvelopa, datorata de operatorii economici care introduc pe piata nationala anvelope noi si/sau uzate destinate reutilizarii, pentru diferenta dintre cantitatile de anvelope corespunzatoare obligatiilor anuale de gestionare prevazute in legislatia in vigoare si cantitatile efectiv gestionate;
d) contributia de 3% din suma care se incaseaza anual pentru gestionarea fondurilor de vanatoare, platita de catre gestionarii fondurilor de vanatoare;
e) contributia de 100 lei/tona, datorata de unitatile administrativ-teritoriale sau, dupa caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, in cazul neindeplinirii obiectivului anual de reducere cu 15% a cantitatilor de deseuri eliminate prin depozitare din deseurile municipale si asimilabile colectate prin serviciul public de salubrizare, plata facandu-se pentru diferenta dintre cantitatea corespunzatoare obiectivului anual de diminuare si cantitatea efectiv incredintata spre valorificare sau incinerare in instalatii de incinerare cu recuperare de energie. Depunerea sau transmiterea prin mijloace electronice de transmitere la distanta a Declaratiei privind obligatiile la Fondul pentru mediu se realizeaza de contribuabilii persoane juridice, cumulat, atat pentru activitatea proprie, cat si pentru activitatea entitatilor fara personalitate juridica ale acesteia. Declaratia privind obligatiile la Fondul pentru mediu rectificativa se depune in original, la sediul Administratiei Fondului pentru Mediu, sau se comunica cu confirmare de primire de catre persoanele juridice si persoanele fizice care au calitatea de contribuabil la Fondul pentru mediu, numai insotita de adresa si documente justificative din care sa rezulte corectitudinea datelor inscrise in declaratia rectificativa. Declaratia privind obligatiile la Fondul pentru mediu rectificativa nu se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta. Dupa data inceperii inspectiei fiscale nu se depun si nu se inregistreaza declaratii privind obligatiile la Fondul pentru mediu si declaratii privind obligatiile la Fondul pentru mediu rectificative aferente perioadelor supuse inspectiei fiscale.
CAPITOLUL IV
Caracteristici de tiparire, utilizare si pastrare ale formularului „Declaratie privind obligatiile la Fondul pentru mediu”
Denumire: Declaratie privind obligatiile la Fondul pentru mediu
Caracteristici de tiparire: se utilizeaza echipament informatic pentru completare si editare cu ajutorul programului informatic de asistenta, asigurat gratuit de Administratia Fondului pentru Mediu. Programul informatic de asistenta poate fi descarcat de pe serverul de web al Administratiei Fondului pentru Mediu, la adresa http://www.afm.ro Utilizare: declararea obligatiilor la Fondul pentru mediu datorate de persoanele juridice si persoanele fizice care au calitatea de contribuabil la Fondul pentru mediu, potrivit legislatiei in vigoare. Intocmire: de catre toti contribuabilii la Fondul pentru mediu carora le revin obligatii conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 196/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 105/2006, cu modificarile si completarile ulterioare Declaratia privind obligatiile la Fondul pentru mediu, in forma editata pe suport hartie, se intocmeste in doua exemplare, semnate si stampilate in original, potrivit legii in vigoare, astfel:
- un exemplar pentru contribuabil, cu confirmare de primire;
- un exemplar la organul competent. Formatul electronic al Declaratiei privind obligatiile la Fondul pentru mediu se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta la adresa http://www.afm.ro, potrivit legislatiei in vigoare. Arhivare: la Administratia Fondului pentru Mediu
- formatul electronic, in arhiva de documente electronice;
- formatul hartie, in arhiva.
Comentarii articol (3)