Cosmina Stratan a primit unul din trofeele Shooting Stars 2014 de la Stellan Skarsgård si Bruno Ganz
Cosmina Stratan si Maria Dragus se numara printre cei 10 actori care au primit luni seara, din mainile celebrilor artisti Stellan Skarsgård si Bruno Ganz, trofeele programului Shooting Stars 2014, dedicat tinerelor talente europene, care s-a desfasurat intre 8 si 10 februarie, la Berlin.
Potrivit unui comunicat al organizatorilor Festivalului International de Film de la Berlin (6 - 16 februarie), Shooting Stars 2014 s-a incheiat luni seara, cu o ceremonie de gala, la Berlinale Palast, in cadrul careia Stellan Skarsgård si Bruno Ganz i-au premiat pe toti cei 10 tineri actori europeni inclusi in acest program.
Cosmina Stratan, laureata (ex-aequo, cu Cristina Flutur) a premiului pentru interpretare la Festivalul de Film de la Cannes 2012, pentru rolul din "Dupa dealuri", de Cristian Mungiu, a fost selectata in programul care a lansat de-a lungul anilor carierele internationale ale unor nume precum Rachel Weisz, Daniel Craig, Moritz Bleibtreu, Carey Mulligan si Mélanie Laurent.
Concursul International "George Enescu" se va desfasura in perioada 8 - 27 septembrie, in Bucuresti
Concursul International "George Enescu" - sectiunile Violoncel, Compozitie, Vioara si Pian - se va desfasura in perioada 8 - 27 septembrie, in Capitala, si este deschis tuturor participantilor, fara deosebire de cetatenie, nascuti dupa data de 1 august 1980, informeaza un comunicat remis MEDIAFAX.
Concursul International "George Enescu" este un eveniment care se desfasoara in cadrul Festivalului "George Enescu".
Pentru inscrierea la concurs, candidatii trebuie sa trimita pana la data de 1 iulie (data postei) urmatoarele documente: o copie a certificatului de nastere, curriculum vitae, doua fotografii recente color (6 cm x 9 cm), o recomandare a unui profesor cunoscut, buletinul de inscriere completat cu programul definitiv si confirmarea achitarii taxei de participare. Documentele trebuie sa fie trimise pe adresa Calea Victoriei nr. 155, bl. D1, sc. 8, et. 2, sector 1, 010073, Bucuresti sau prin e-mail la artexim@rdslink.ro, cu mentiunea "Pentru Concursul International George Enescu". Fiecare candidat va primi confirmarea sau refuzul pana la data de 1 august.
Taxa de participare la Concursul International de pian, vioara si violoncel "George Enescu" este de 100 de euro. Pentru concursul de compozitie, taxa de participare este de 50 de euro/ lucrare.
O echipa a Centrului de Nanomedicina al Institutului Regional de Gastroenterologie si Hepatologie "Octavian Fodor" din Cluj-Napoca deruleaza un proiect de cercetare care vizeaza utilizarea nanoparticulelor de aur in tratarea cancerului hepatic, rezultalele pe cobai fiind incurajatoare.
Cateva zeci de cercetatori ai Centrului de Nanomedicina al Institutului Regional de Gastroenterologie si Hepatologie "Octavian Fodor" din Cluj-Napoca au inceput in urma cu doi ani un studiu de cercetare legat de aplicatiile nanoparticulelor de aur in tratamentului cancerului hepatic, care ar putea reprezenta o noua sansa pentru pacienti. Proiectul beneficiaza de un grant de finantare din partea Ministerului Sanatatii in valoare de doua milioane de lei si se va incheia in 2015.
Clujeanul care a inventat ambalajele inteligente
Dan Vodnar este cadru didactic si cercetator la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj.
Unul dintre tinerii cercetatori de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj a inventat ambalajele si etichetele biodegradabile si cu efect antimicrobian. Dan Vodnar spune ca a utilizat substante pe care le-a gasit in natura, pentru a crea aceste ambalaje inteligente.
”Practic, ideea a pornit in urma cu sase ani, cand am lucrat la teza mea de doctorat impreuna cu doamna profesor Carmen Socaciu. A fost o idee oarecum usoara, pentru ca am castigat o bursa de mediu data de catre guvernul german, astfel incat am putut sa imi realizez partea experimentala in Germania. Ulterior, fiind in aceasta zona de biodegradabil, de ambalaj biodegradabil, de polimeri biodegradabili, am ajuns in cele din urma la eticheta si la ambalajul biodegradabil cu actiune microbiana”.
Carmen Socaciu, conducatoarea tezei de doctorat a lui Dan Vodnar, este unul dintre cei mai reputati profesori clujeni. In urma cu cativa ani, ea a castigat o finantare NATO, cu ajutorul careia a creat niste creme speciale, destinate soldatilor aflati pe teatrele de operatiuni din zone desertice.
Cremele pe care le utilizeaza soldatii NATO incorporeaza ulei de catina, incapsulat in mici sfere de gel, care se topesc treptat, in contact cu pielea umana si care elibereaza uleiul cu efect binefacator asupra sanatatii umane. Iar tanarul cercetator clujean care a creat ambalajele inteligente a reusit sa dobandeasca o experienta valoroasa in echipa lui Carmen Socaciu.
Exista intotdeauna speranta. Chiar si intr-o tara in care realitatea e impovaratoare, iar oamenii gasesc mai usor motive pentru a se cufunda in ofuri coplesitoare. Nu e simplu sa fii optimist in Romania, insa, nici imposibil nu este. Trebuie doar sa te incapatanezi suficient de tare ca sa descoperi experientele pozitive, lucrurile bune, realitatile fericite. In weekend noi va prezentam cel putin o stire pozitiva din Romania. Ca sa intelegem ca realitatea are mereu si o valenta de care merita sa ne bucuram. Alte motive de bucurie mai gasiti aici.
Comentarii articol (0)