1. Cercetatorul Stefan Hell, laureat al premiului Nobel, decorat de Klaus Iohannis
Cercetatorul de origine romana Stefan Hell a fost decorat vineri cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Mare Cruce, in cadrul unei ceremonii desfasurate la Palatul Cotroceni.
Totodata, Stefan Hell, membru de onoare al Academiei Romane, a fost decorat vineri seara, in numele regelui Mihai, cu Ordinul Coroana Romaniei in grad de Comandor. Decoratia a fost inmanata de principesa Margareta intr-o ceremonie care a avut loc in Sala Regilor a Palatului Elisabeta.
In 2014, Hell, alaturi de alti doi cercetatori, a primit premierul Nobel pentru "dezvoltarea microscopiei cu fluorescenta de super-rezolutie".
Mai exact, Stefan Hell a fost premiat cu Nobel pentru introducerea, in anul 2000, a conceptului de "golire prin emisie stimulata" (STED/ stimulated emission depletion) in microscopie.
Profesorul Stefan Hell s-a nascut la Arad in anul 1962 si a emigrat alaturi de familia sa in Republica Federala Germania, in anul 1978. A obtinut licenta si diploma de doctor in chimie la Universitatea din Heidelberg. In prezent, este cercetator la Institutul Max Planck pentru Chimie Biofizica din Göttingen si la Centrul German pentru Studiul Cancerului din Heidelberg.
De asemenea, Stefan Hell este profesor universitar de fizica experimentala la Universitatea din Göttingen si profesor asociat de fizica la Universitatea din Heidelberg.
2. Lovitura lunii august in tenisul feminin, reusita de Simona Halep
Potrivit site-ului oficial al WTA (Asociatia Feminina de Tenis), jucatoarea romana a castigat titlul de “lovitura lunii august”.
Lovitura a fost reusita in timpul semifinalei jucate la turneul Premier 5 de la Montreal cu Sara Errani din Italia, si poate fi urmarita aici.
Halep a strans aproape jumatate din totalul voturilor exprimate (47%), fiind urmata in acest clasament de Agnieszka Radwanska, care a adunat 41% din voturi.
Va reamintim ca Simona Halep a disputat doua finale in luna august, atat in Canada, la Montreal, cat si pe “hard-ul” american de la Cincinnati.
Zilele acestea are loc ultimul turneu de Mare Slem al anului, US Open, acolo unde sportiva noastra a trecut deja de primele doua tururi ale competiei, dupa victoriile in minimum de seturi repurtate in fata Marinei Erakovic din Noua Zeelanda si Katerynei Bondarenko din Ucraina.
Aseara, in turul III al competiei, Halep urma sa o intalneasca pe americanca Shelby Rogers, numarul 154 mondial.
3. Festivalul George Enescu este in desfasurare
Festivalul “George Enescu” a debutat duminica, 30 august, iar pret de inca doua saptamani ii va incanta pe cei care apreciaza muzica clasica cu lucrari ale marelui compozitor roman, interpretate de orchestre recunoscute la nivel international, intarind astfel locul Romaniei pe harta culturala mondiala.
Cea de-a XXII-a editie a Festivalului s-a deschis cu "Rapsodia Romana Nr. 1", de George Enescu, in interpretarea Orchestrei Romane de Tineret, formata din cei mai valorosi tineri muzicieni din Romania, sub bagheta dirijorului Kristjan Järvi, renumit in intreaga lume pentru repertoriul transcultural.
Va reamintim ca cea de-a XXII-a editie a Festivalului International "George Enescu" are loc intre 30 august si 20 septembrie, in Bucuresti si in alte orase din tara, la 134 de ani de la nasterea marelui compozitor roman si 60 de ani de la moartea sa. Festivalul aduce publicului 22 de lucrari de George Enescu in interpretarea unora dintre cele mai valoroase orchestre ale lumii.
Astfel, publicul va putea urmari reprezentatiile unora dintre cele mai bune orchestre la nivel mondial in acest moment: Royal Concertgebouw Amsterdam, Filarmonica din Berlin, Orchestra Filarmonicii din Viena si London Symphony Orchestra, aceasta urmand sa concerteze sub bagheta cunoscutului dirijor roman Ion Marin si cu participarea fratilor Renaud Capuçon (vioara) si Gautier Capuçon (violoncel).
O premiera absoluta a reprezentat-o prezenta in Festivalul Enescu si in Romania, dupa 15 ani de discutii, a Orchestrei Filarmonicii din Berlin, care a urcat pe scena Salii Palatului joi, sub bagheta legendarului Sir Simon Rattle De asemenea,o alta orchestra americana de prestigiu ce vine in premiera la festival este San Francisco Symphony.
Piata Festivalului, cu acces liber la concerte, are loc intre 10 si 20 septembrie, iar programul complet se gaseste pe http://festivalenescu.ro/series/festival-2015/piata-festivalului/.
Cei care nu pot merge la concertele din salile de spectacole le pot urmari live, gratuit, pe site-ul festivalului: www.festivalenescu.ro. Mai mult decat atat, cel mai important eveniment cultural al anului va fi prezent zilnic, in direct si inregistrat, in programele TVR si online, pe tvrplus.ro si enescu.tvr.ro.
4. Brasov – A inceput Festivalul Oktoberfest
Festivalul Oktoberfest, ajuns la cea de-a saptea editie, a debutat, joi, la Brasov, cu o parada cu trasuri cu cai si ponei, iar pana in 13 septembrie, brasovenii si turistii vor avea parte de multa bere, preparate traditionale bavareze, dar si concursuri.
Festivalul se desfasoara pe Arena Sportiva din Brasov, unde a fost amenajat un cort de 3.800 metri patrati, cu o capacitate de 5.000 de persoane la mese, carora li se pot adauga alte 5.000 de persoane in afara cortului, in spatiile special amenajate.
La editia de anul trecut a festivalului au fost aproximativ 280.000 de vizitatori si s-au vandut 100.000 de litri de bere.
Intrarea la festival este libera.
Exista intotdeauna speranta. Chiar si intr-o tara in care realitatea e impovaratoare, iar oamenii gasesc mai usor motive pentru a se cufunda in ofuri coplesitoare. Nu e simplu sa fii optimist in Romania, insa nici imposibil nu este. Trebuie doar sa te incapatanezi suficient de tare ca sa descoperi experientele pozitive, lucrurile bune, realitatile fericite. In weekend noi va prezentam cel putin o stire pozitiva din Romania. Ca sa intelegem ca realitatea are mereu si o valenta de care merita sa ne bucuram. Alte motive de bucurie mai gasiti aici.
Comentarii articol (2)