"In plenul reunit al celor doua Camere, Guvernul si-a angajat raspunderea asupra unui program, in sensul prevederilor art.114 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata. Conform prevederilor constitutionale, in termen de trei zile de la prezentarea programului, se poate depune o motiune de cenzura", se precizeaza in comunicatul de presa transmis de Parlament.
Mai precis, in cursul zilei de marti, Executivul si-a asumat raspunderea pe un nou program politic in fata plenului reunit al Parlamentului, document pe care il puteti consulta in fisierul atasat.
Angajamentul Guvernului vine la scurt timp de la investirea in functie a noilor ministri. Mai precis, noul Guvern a fost aprobat recent de Parlament cu 346 de voturi "pentru" si 192 de voturi "impotriva", documentul de investire fiind si publicat in Monitorul Oficial. Este vorba despre Hotararea Parlamentului nr. 1/2014 privind modificarea structurii si compozitiei politice a Guvernului Romaniei, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 157, din 4 martie 2014.
Iata structura noului Guvern:
Vicepremieri:
- Liviu Dragnea - Ministrul Dezvoltarii regionale si Administratiei
- Gabriel Oprea – Ministerul Afacerilor Interne
- Daniel Constantin – Ministrul Agriculturii
- Kelemen Hunor - Ministrul Culturii
Ministri:
- Ministrul Afacerilor Externe - Titus Corlatean
- Ministrul Justitiei – Robert Cazanciuc
- Ministrul Finantelor - Ioana Petrescu
- Ministrul Apararii - Mircea Dusa
- Ministrul Mediului - Attila Korodi
- Ministrul Sanatatii – Nicolae Banicioiu
- Ministrul Educatiei - Remus Pricopie
- Ministrul Muncii - Rovana Plumb
- Ministrul Sportului si Tineretului - Gabriela Szabo
- Ministru pentru dialog social si societate civila – Aurelia Cristea
- Ministru delegat pentru Relatia cu Parlamentul - Eugen Nicolicea
- Ministru delegat pentru IMM-uri – Florin Jianu
- Ministrul Cercetarii - Mihnea Costoiu
- Ministrul delegat pentru Romanii de pretutideni - Bogdan Stanoevici
- Ministrul Economiei - Constantin Nita
- Ministrul Transporturilor - Dan Sova
- Ministrul Apelor - Doina Pana
- Ministrul Societatii informationale - Alexandru Razvan Cotovelea
- Ministru delegat pentru Energie – Razvan Nicolescu
- Ministrul fondurilor europene - Eugen Teodorovici
- Ministrul delegat pentru Buget - Liviu Voinea
Noul Guvern, contestat la CCR
Totusi, parlamentarii PDL si cei ai Partidului Miscarea Populara au atacat la Curtea Constitutionala Hotararea Parlamentului privind noua componenta a Guvernului.
Potrivit Mediafax, parlamentarii arata, in sesizarea depusa la CC, ca acordul semnat de PSD cu UDMR, pentru formarea noului Guvern, a adus modificari de fond la programul de guvernare aprobat de Parlament in decembrie 2012. De asemenea, in sesizarea citata de agentia de presa se mai arata ca, atunci cand se completeaza programul de guvernare, sunt prevazute doua cai procedurale prin Constitutie.
"O prima cale presupune desfasurarea procedurii constitutionale prevazute la art. 103 din Constitutie, prim-ministrul trebuind sa-si dea demisia. Ca urmare, modificarea sau completarea unui program de guvernare se poate face numai in conditiile acceptarii de catre Parlament a unui nou program al Guvernului. In alte cuvinte, programul de guvernare nu poate fi modificat sau completat decat prin aprobarea unui alt program de guvernare. A doua cale este cea referitoare la angajarea raspunderii Guvernului asupra unui program, inclusiv de guvernare, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege in conditiile art. 114 din Constitutie. In situatia de fata nu a fost utilizata niciuna dintre cele doua cai procedurale si, ca urmare, completarea programului de guvernare acceptat in anul 2012 de catre Parlament este neconstitutionala, fiind astfel incalcate atat prevederile articolului 103 din Constitutie, cat si cele din art. 114 din legea fundamentala", se mai arata in documentul citat.
Ce prevede art. 114 din Constitutie?
Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege, se precizeaza in art. 114 din Constitutie.
Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de 3 zile de la prezentarea programului, a fost votata de parlamentari. Pe de alta parte, daca Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, dupa caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se considera adoptat, iar aplicarea programului devine obligatoriu pentru Guvern.
In cazul in care Presedintele Romaniei cere reexaminarea legii adoptate, dezbaterea acesteia se va face in sedinta comuna a celor doua Camere.
Potrivit unui comunicat publicat recent de CCR, magistratii au respins sesizarea facuta de parlamentarii PDL si cei ai Partidului Miscarea Populara.
Iata textul integral al deciziei CCR:
Plenul Curtii Constitutionale, alcatuit din cei 9 judecatori, investit in temeiul art.146 lit.l) din Constitutia Romaniei si al art.27 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, s-a intrunit in sedinta in ziua de 8 martie 2014, pentru a solutiona sesizarea formulata de Grupul parlamentar al Partidului Democrat Liberal si a unui grup de deputati neafiliati, referitoare la neconstitutionalitatea Hotararii Parlamentului nr.1/2014 privind modificarea structurii si compozitiei politice a Guvernului Romaniei.
In urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constitutionala a respins ca inadmisibila sesizarea de neconstitutionalitate formulata.
Curtea a retinut in esenta, ca art.3 al Hotararii nr.1/2014, contestata in cauza, prevede in mod expres ca Guvernul, in componenta aprobata prin aceeasi Hotarare, „si-a asumat Programul de guvernare, astfel cum a fost prezentat in sedinta Camerelor reunite din data de 21 decembrie 2012 si aprobat prin Hotararea Parlamentului Romaniei nr.45/2012, angajamentele Uniunii Social Liberale fiind preluate si asumate de formatiunile politice care compun si sustin Guvernul”.
De asemenea, Acordul guvernamental transmis de Guvern la solicitarea Curtii Constitutionale, semnat de domnul Victor Ponta, in calitate de prim ministru al Romaniei, si de Kelemen Hunor, presedintele UDMR, prevede, la art.1, ca „Uniunea Democrata Maghiara din Romania (UDMR) face parte din formula guvernamentala si isi asuma programul Guvernului 2013-2016, adoptat de catre Parlamentul Romaniei la data de 21 decembrie 2012.”
Ambele acte, atat cel adoptat de Parlament, cat si cel semnat de primul ministru al Guvernului, atesta faptul ca in cauza a fost schimbata doar structura si compozitia politica a Guvernului Romaniei, iar nu si Programul de guvernare.
Sesizarea de neconstitutionalitate cere Curtii Constitutionale sa stabileasca, pe calea unui examen comparativ al Programului de guvernare aprobat prin Hotararea Parlamentului Romaniei nr.45/2012 si a Acordului politic, respectiv a Acordului guvernamental incheiat intre formatiunile politice care compun Guvernul, faptul ca programul de guvernare aprobat de Parlament a fost implicit modificat, Hotararea Parlamentului contestata consfintind o asemenea modificare implicita.
Realizarea unui examen comparativ in sensul celor solicitate de autorii sesizarii excedeaza controlului de constitutionalitate. Controlul Curtii Constitutionale nu poate privi decat constitutionalitatea hotararii Parlamentului contestata in cauza.
----
Amintim ca, la sfarsitul lunii februarie, PNL a adoptat o rezolutie care prevede iesirea de la guvernare, demisia in bloc a ministrilor PNL si a secretarilor de stat, solicitarea demisiei premierului Victor Ponta si pozitia parlamentarilor liberali la momentul votului asupra noului Guvern Ponta.
Prin urmare, in cursul zilei de miercuri, 26 februarie, urmatorii ministri PNL si-au depus in bloc demisiile:
- Gheorghe Eugen Nicolaescu din functia de ministru al sanatatii
- Mariana Campeanu din functia de ministru al muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice
- Ramona-Nicole Manescu din functia de ministru al transporturilor
- Gigel Sorinel Stirbu din functia de ministru al culturii
- Lucia Ana Varga din functia de ministru delegat pentru ape, paduri si piscicultura
- Mihai Alexandru Voicu din functia de ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul
- Cristian David din functia de ministru delegat pentru romanii de pretutindeni
Uniunea Social Liberala a fost infiintata la inceputul anului 2011, atunci cand Victor Ponta, presedintele PSD, si Crin Antonescu, liderul PNL, au semnat documentele de infiintare.
Comentarii articol (11)