Actrita Maia Morgenstern va face parte din juriul care va decide castigatorii premiilor acordate luni, 3 martie, la Marea Finala a Premiului Special International "Natura fantastica" pentru realizarea de masti traditionale venetiene - Premiul Special "Natura fantastica" si doua mentiuni. De asemenea, actrita romanca va inmana Marele Premiu castigatorului acestei prime editii a concursului organizat in cadrul Carnavalului de la Venetia.
In cursul serii, pe scena Teatrului Fondamenta Nuove din Venetia, va fi prezentata piesa de teatru "Mic si-al dracu - Piccolo e birichino", cu actrita Maia Morgenstern si balerinul Valentin Rosca, informeaza ICR Venetia.
"Mic si-al dracu" este un dublu-recital al celor doi protagonisti, actrita Maia Morgenstern si balerinul Valentin Rosca, construit in jurul poeziilor scrise de scriitorul roman de origine evreiasca Isaac Lazarovici, cunoscut publicului roman sub pseudonimul Ion Pribeagu. Spectacolul a fost regizat de Maia Morgenstern si are coregrafia semnata de Valentin Rosca.
Evenimentele din data de 3 martie sunt organizate de Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, in parteneriat cu Teatrul Evreiesc de Stat din Bucuresti, VELA — Gruppo AVM si Teatro Fondamenta Nuove si in colaborare cu Tragicomica, La Bottega dei Mascareri, Pontecavallo si Alberto Sarria Masks.
2. Muzeul din Deva, pe lista unuia dintre cele mai cunoscute portaluri europene de profil
Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane (MCDR) Deva a fost inclus pe lista obiectivelor promovate de portalul european www.euromuse.net, unul dintre cele mai cunoscute din domeniu, conducerea institutiei de cultura apreciind ca in acest fel muzeul devean va castiga la capitolul de popularitate, iar numarul vizitatorilor va creste.
"Momentan, pe langa prezentarea generala a institutiei noastre, cei interesati pot gasi informatii despre expozitia temporara <Cetatea Devei, restituita orasului>, urmand ca, in viitorul apropiat, sa oferim detalii despre toate expozitiile organizate la Deva sau la sectiile muzeului din teritoriu", a declarat directorul MCDR Deva, Liliana Tolas.
Muzeul din Deva este cel de-al doilea din Romania care este promovat de portalul euromuse.net, dupa Muzeul National de Arta al Romaniei. Muzeele incluse pe lista euromuse.net sunt prezentate publicului atat in limba tarilor respective, cat si in limba engleza. Informatiile despre activitatea acestor institutii de cultura sunt actualizate regulat, in colaborare cu muzeele partenere din 28 de tari europene.
3. "Cartea soaptelor", scrisa de Varujan Vosganian, este bestsellerul anului in Armenia
Romanul "Cartea soaptelor" (Polirom, 2009, 2012), de Varujan Vosganian, a fost declarat bestsellerul anului 2013 in Armenia, conform agentiei de presa Armenpress, care a lansat anul trecut proiectul "Lista celor mai bine vandute carti". In aprilie 2012 volumul a aparut in armeana, la Editura Uniunii Scriitorilor din Armenia, intr-o traducere coordonata de Sergiu Selian.
"Cartea soaptelor", de Varujan Vosganian, una dintre cele mai apreciate carti din anul editorial 2009, a fost tradusa deja in numeroase limbi, astfel ca, la numai trei luni de la aparitia romanului la Editura Polirom, editura Pre-Textos (Valencia, Spania) a achizitionat drepturile de publicare a cartii in limba spaniola. Volumul a aparut in ianuarie 2014, in traducerea lui Joaquin Garrigos. Alaturi de versiunea spaniola, a fost publicata traducerea in limba italiana, in 2011, la Keller Editore, sub semnatura Anitei Bernacchia.
Volumul semnat de Varujan Vosganian a mai aparut la edituri precum: Avangard Print (bulgara), Editions de Syrtes (franceza), Hakibbutz Hameuchad (ebraica), Orpheusz (maghiara), Havran (ceha) si la editura 2244 (suedeza). Anul acesta, romanul, disponibil si sub forma de eBook, a obtinut o nominalizare la unul dintre cele mai importante premii literare din spatiul german, Premiul Targului de Carte de la Leipzig.
Traditia europeana a martisorului, comuna Romaniei, Republicii Moldova, Bulgariei, Serbiei si Macedoniei, va fi popularizata in capitala Belgiei in acest weekend, informeaza un comunicat al Institutului Cultural Roman (ICR) de la Bruxelles. ICR Bruxelles va prezenta "Povestea Martisorului", in colaborare cu Ambasadele Republicii Moldova si Bulgariei si cu sprjinul asociatiei culturale belgo-romane Arthis.
Astfel, in cursul zilei de vineri, etnologul Doina Isfanoni, de la Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" Bucuresti, a prezentat semnificatia si traditiile de Martisor in Balcani la sediul ambasadei R. Moldova. Participantii vor primi in dar martisoare romanesti, din Republica Moldova si din Bulgaria. Programul multicultural a mai cuprins dansuri bulgare executate de membri ai asociatiei Orpheus si un recital de nai sustinut de Raluca Patuleanu. De asemenea, asociatia Arthis va gazdui de 1 martie un atelier de creatie de martisoare, pe care copiii le vor confectiona sub indrumarea unui artist local.
Evocarea istoriei martisorului la Bruxelles sustine demersul initiat de Romania la UNESCO, pentru includerea acestei traditii in patrimoniul cultural imaterial al umanitatii si subliniaza apartenenta Republicii Moldova la spatiul cultural european, se mai mentioneaza in comunicatul citat.
Exista intotdeauna speranta. Chiar si intr-o tara in care realitatea e impovaratoare, iar oamenii gasesc mai usor motive pentru a se cufunda in ofuri coplesitoare. Nu e simplu sa fii optimist in Romania, insa, nici imposibil nu este. Trebuie doar sa te incapatanezi suficient de tare ca sa descoperi experientele pozitive, lucrurile bune, realitatile fericite. In weekend noi va prezentam cel putin o stire pozitiva din Romania. Ca sa intelegem ca realitatea are mereu si o valenta de care merita sa ne bucuram. Alte motive de bucurie mai gasiti aici.
Comentarii articol (0)