Noul Cod de procedura penala, care se aplica de la inceputul lunii februarie, asigura o mare importanta drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanei urmarite penal, iar asistenta avocatului apare ca o garantie in respectarea acestor drepturi.
Astfel, activitatea avocatului este descrisa in esenta ca fiind alcatuita din asistenta sau reprezentarea partilor ori a subiectilor procesuali in conditiile legii.
In plus, organele judiciare sunt obligate sa-i aduca la cunostinta suspectului sau inculpatului dreptul de a fi asistat de unul sau mai multi avocati in tot cursul urmaririi penale, al procedurii de camera preliminara si al judecatii.
Consultarea dosarului se poate face pe tot parcursul procesului penal
O problema care a prezentat controverse sub imperiul vechii legislatii, si care a fost rezolvata de Noul Cod, o reprezinta consultarea dosarului in cursul urmaririi penale de catre avocat. Astfel, in prezent, avocatul partilor si al subiectilor procesuali principali are dreptul sa solicite consultarea dosarului pe tot parcursul procesului penal. Acest drept nu poate fi exercitat, si nici restrans, in mod abuziv.
Procedura consultarii, astfel cum este descrisa de Cod, presupune dreptul de a studia actele dosarului, dreptul de a nota date sau informatii, precum si de a obtine fotocopii pe cheltuiala clientului.
In cursul urmaririi penale, avocatul are obligatia sa pastreze confidentialitatea sau secretul datelor si actelor de care a luat cunostinta cu ocazia consultarii dosarului. In toate cazurile, avocatului nu ii poate fi restrictionat dreptul de a consulta declaratiile partii sau ale subiectului procesual principal pe care il asista ori il reprezinta.
In schimb, in timpul urmaririi penale, procurorul poate restrictiona motivat consultarea dosarului, daca astfel s-ar putea aduce atingere bunei desfasurari a urmaririi penale. Restrictionarea se poate dispune pentru cel mult 10 zile, dupa ce se pune in miscare actiunea penala.
In plus, avocatul suspectului sau inculpatului, precum si al persoanei vatamate, al partii civile sau al partii responsabile civilmente are dreptul sa solicite, sa asiste la efectuarea oricarui act de urmarire penala, cu exceptia cazului in care se efectueaza metode speciale de supraveghere ori cercetare, precum si in cazul perchezitiei corporale sau a vehiculelor in cazuri flagrante.
De asemenea, Noul Cod de procedura penala recunoaste si reglementeaza expres dreptul avocatului suspectului sau inculpatului de a asigura o aparare efectiva, si nu doar formala, prin beneficierea de timpul si inlesnirile necesare.
Avocatul are dreptul sa se consulte cu suspectul in timpul audierii
O modificare importanta o reprezinta dreptul avocatului de a se consulta cu suspectul, inculpatul, persoana vatamata, partea civila si partea responsabila civilmente in timpul audierii de catre organele judiciare, nu numai inainte de ascultare, astfel cum se proceda sub imperiul legii vechi.
Mai mult decat atat, pe tot parcursul judecatii, avocatul poate reprezenta inculpatul inclusiv in cazul in care este privat de libertate, daca acesta formuleaza in scris o cerere de judecata in lipsa.
Suspectul sau inculpatul retinut are dreptul sa-si incunostinteze personal avocatul ales despre masura luata. Persoanei retinute nu i se poate refuza exercitarea dreptului de a face personal incunostintarea decat pentru motive temeinice.
In plus, avocatul suspectului sau inculpatului are dreptul sa comunice direct cu acesta, in conditiile in care li se asigura confidentialitatea.
Raportul dintre avocat si persoana pe care o asista sau o reprezinta nu poate forma obiectul supravegherii tehnice, decat daca exista date ca avocatul savarseste ori pregateste savarsirea unei infractiuni grave, dintre cele prevazute in alineatul 2 articolul 139 din Noul Cod de procedura penala (n.red - infractiuni contra securitatii nationale, trafic de droguri, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, de spalare a banilor, de falsificare de monede ori de alte valori, de falsificare de instrumente de plata electronica, contra patrimoniului, de santaj, de viol, de lipsire de libertate, de evaziune fiscala, coruptie, infractiuni impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene si infractiunile pedepsite cu mai mult de 5 ani de inchisoare).
Daca pe parcursul sau dupa executarea masurii rezulta ca activitatile de supraveghere tehnica au vizat si raporturile dintre avocat si suspectul, ori inculpatul pe care acesta il apara, probele obtinute nu pot fi folosite in cadrul niciunui proces penal, urmand a fi distruse, de indata, de catre procuror. In plus, judecatorul care a dispus masura este informat, de indata, de catre procuror. De asemenea, atunci cand apreciaza necesar, judecatorul dispune informarea avocatului.
In aceleasi conditii, este interzisa retinerea, predarea si perchezitionarea corespondentei sau a trimiterilor postale expediate ori primite in raporturile dintre avocat si suspectul, inculpatul sau orice alta persoana pe care acesta o apara.
La efectuarea perchezitiei are dreptul sa participe si avocatul
Noul Cod de procedura penala, prin prisma drepturilor avocatului, a adus modificari importante si in cazul perchezitiei domiciliare.
Astfel, organele judiciare au obligatia sa aduca la cunostinta persoanelor perchezitionate ca au dreptul ca la efectuarea perchezitiei sa participe un avocat.
In plus, inceperea perchezitiei este amanata pana la sosirea acestuia, dar nu mai mult de doua ore de la momentul la care acest drept este comunicat.
In cazuri exceptionale, ce impun efectuarea perchezitiei de urgenta, sau in cazul in care avocatul nu poate fi contactat, perchezitia poate incepe si inainte de expirarea termenului de doua ore.
In consecinta, se poate observa ca Noul Cod de procedura penala asigura premisele exercitarii unei aparari active, prin extinderea drepturilor procesuale ale avocatului, si ii ofera posibilitatea legala acestuia, prin crearea unor noi institutii procesual penale, sa controleze si sa formuleze aparari impotriva activitatii organelor judiciare, inca din cursul urmaririi penale.