As dori sa stiu care este cadrul legal, explicit articolul de lege din Constitutia Romaniei sau o alta legislatie la nivel general (nu penal sau civil) la care sa faca apel pentru a obtine eliberarea unui document semnat de mine. Mentionez ca am semnat un document de maxima importanta, document ce cuprinde 23 de pagini, care au fost semnate pagina cu pagina.
Este vorba despre un act intocmit in urma unei perchezitii informatice, act care este de maxima importanta, un act care finalizeaza o expertiza informatica. In momentul semnarii nu am fost asistat de avocat spunandu-mi nu este obligatoriu. Nu cunosc denumirea actului si nici ce cuprinde. Are termeni tehnici si viitorul avocat cu care negociez imi cere consultarea dosarului inclusiv aceasta etapa de maxima importanta, care mie imi lipseste. Nu imi pot angaja avocat decat pe baza acestui continut. Am fost refuzat pe motiv ca i se elibereaza doar avocatului. Am participat la alte etape ale perchezitiei si mi s-au eliberat documentele fara avocat. Acum nu.
cine v-a băgat în cap prostia cu Constituția?
nu există decât Codul Penal și cel de Procedură Penală, care obligă organele de acnhetă să vă aducă la cunoștiință actele care stau la baza dosarului penal.
De ce nu mi s-a eliberat un exemplar? Exista o procedura anume in codul penal care prevede ca nu mi se poate elibera? La ce sa fac apel pentru a obtine documentul?
(1) Avocatul părţilor şi al subiecţilor procesuali principali are dreptul de a solicita consultarea dosarului pe tot parcursul procesului penal. Acest drept nu poate fi exercitat, nici restrâns în mod abuziv.
(2) Consultarea dosarului presupune dreptul de a studia actele acestuia, dreptul de a nota date sau informaţii din dosar, precum şi de a obţine fotocopii pe cheltuiala clientului.
(3) În cursul urmăririi penale, procurorul stabileşte data şi durata consultării într-un termen rezonabil. Acest drept poate fi delegat organului de cercetare penală.
(4) În cursul urmăririi penale, procurorul poate restricţiona motivat consultarea dosarului, dacă prin aceasta s-ar putea aduce atingere bunei desfăşurări a urmăririi penale. După punerea în mişcare a acţiunii penale, restricţionarea se poate dispune pentru cel mult 10 zile.
(5) În cursul urmăririi penale, avocatul are obligaţia de a păstra confidenţialitatea sau secretul datelor şi actelor de care a luat cunoştinţa cu ocazia consultării dosarului.
(6) În toate cazurile, avocatului nu îi poate fi restricţionat dreptul de a consulta declaraţiile părţii sau ale subiectului procesual principal pe care îl asistă ori îl reprezintă.
(7) În vederea pregătirii apărării, avocatul inculpatului are dreptul de a lua cunoştinţă de întreg materialul dosarului de urmărire penală în procedurile desfăşurate în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi privind măsurile privative sau restrictive de drepturi, la care avocatul participă.
(8) Dispoziţiile prezentului articol se aplică în mod corespunzător cu privire la dreptul părţilor şi al subiecţilor procesuali principali de a consulta dosarul.