Teodorovici: Romania va avea o absorbtie de 80% la sfarsitul lui 2015, scrie economica.net.
Ministrul roman al fondurilor europene, Eugen Teodorovici, a declarat miercuri, in cadrul unui schimb de opinii la care a participat in Comisia pentru dezvoltare regionala (REGI) a Parlamentului European, ca obiectivul sau este ca Romania sa aiba in 2015, la sfarsitul perioadei in care pot fi absorbiti banii europeni alocati in perioada de programare 2007-2013, o rata de absorbtie de 80%.
Intrebat care va fi aceasta rata de absorbtie la finalul celor doi ani pe care Romania ii mai are pentru a cheltui banii din precedenta perioada de programare, Eugen Teodorovici a spus ca obiectivul sau este de 80%.
BNR: Le-am atras atentia bancilor in repetate randuri asupra riscurilor litigiilor cu clientii, titreaza dailybusiness.ro.
Reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au solicitat bancilor sa depuna toate eforturile pentru a preintampina aparitia unor litigii, intrucat existenta acestora reprezinta un risc reputational, a declarat Alexandru Paunescu, seful Directiei Juridice din BNR.
"In repetate randuri, reprezentanti ai Bancii Nationale au solicitat, au atras atentia asupra riscurilor de pierdere - efecte pecuniare asupra institutiei de credit - in contextul existentei unor litigii si am solicitat institutiilor de credit sa depuna toate eforturile astfel incat sa preintampine aparitia unor litigii. Evident, acest lucru este imposibil. Este de ajuns sa ne uitam doar in presa cat de mediatizate sunt aceste litigii, cat de afectata este imaginea bancilor si reputatia acestora", a afirmat Paunescu la conferinta "Colocviile juridice ale Bancii Nationale a Romaniei".
Romanii din strainatate au ajuns la fundul sacului, anunta adevarul.ro.
Sumele trimise in tara de romanii care lucreaza peste hotare continua sa scada de la luna la luna, atingand minime ale ultimilor noua ani.
Criza care persista in tarile cu largi comunitati de romani si somajul care a ajuns la cote alarmante in aceste state isi fac inca simtite efectele negative si la noi in tara.
De ce se scumpeste distributia cand consumul de gaze scade, se intreaba romanialibera.ro.
Preturile cresc pentru industrie, consumul scade pe masura ce marii consumatori devin mai eficienti sau se inchid, dar tarifele de distributie urca in loc sa scada. Asta deoarece companiile au o rata de rentabilitate asigurata chiar daca transporta mai putin.
In facturi, ponderea gazului este aproximativ jumatate, restul fiind costurile de distributie si taxele statului (TVA). Vestea proasta este ca majorarea pretului gazelor va atrage in curand si o crestere a tarifelor de distributie, desi consumul o sa scada previzibil, cum a facut-o in ultimii ani. Asta pentru ca in perioada 2014-2018 companiile de distributie au asigurata o rentabilitate de 8,4% a activelor (care poate creste cu 1,4% pentru anumite tipuri de investitii-modernizare conducte, montarea unor contoare inteligente etc.).
Comentarii articol (0)