Fondul de protectie a victimelor strazii (FPVS) este o asociatie profesionala, fara scop lucrativ, la care contribuie anual toti asiguratorii care au dreptul sa incheie pe teritoriul Romaniei asigurarea de raspundere civila auto (polita RCA). Acesti bani sunt folositi pentru despagubirea persoanelor care au suferit prejudicii in urma unor accidente de autovehicule produse pe teritoriul Romaniei si in anumite conditii si pe teritoriul altor state, de autovehicule neasigurate sau neidentificate.
Contributia la FPSV este stabilita anual, de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si reprezinta o anumita cota procentuala din volumul primelor brute incasate de asiguratori din politele RCA.
Astfel, pentru 2014, aceasta cota a fost stabilita la 1%, potrivit Hotararii ASF nr. 12/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 211, din 25 martie 2014. Si in 2013, cota a fost tot de 1%.
"Contributia asiguratorilor care practica asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, denumita asigurarea RCA, la Fondul de protectie a victimelor strazii, aferenta anului 2014, este stabilita la cota procentuala de 1,00% din volumul primelor brute incasate pentru aceasta asigurare", se arata in actul normativ mentionat.
Sumele ce reprezinta contributia asiguratorilor RCA la Fond se vireaza pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului expirat sau pana in urmatoarea zi lucratoare. Conform normelor intrate deja in vigoare, in documentele de plata a contributiilor la Fond trebuie sa se precizeze perioada pentru care se efectueaza virarea acestora.
"Pentru nevirarea la termen a contributiilor la Fond se datoreaza majorari de intarziere, calculate potrivit reglementarilor legale aplicabile in materia colectarii creantelor bugetare. Majorarile de intarziere se vireaza in contul Fondului", se mai precizeaza in Hotararea ASF.
Amintim ca, in anul 2013, contributia asiguratorilor a fost tot de 1%, in timp ce in anul 2012, asiguratorii nu au contribuit deloc la FPVS. In anul 2010, cota a fost de 0,3% din volumul primelor brute incasate din politele RCA.
Comentarii articol (1)