avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Accidentat de o mașină fără RCA, al cărei șofer ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Accidentat de o mașină fără RCA, al cărei șofer nu vrea să achite reparația. Cât timp am la dispoziție să îl dau în judecată?

Bună ziua!
Soțul a avut un accident rutier, doar cu daune materiale în data de 15.09.2018,în care șoferul vinovat nu deținea asigurare RCA, acesta încercând să îi dea o alta asigurare de alt autovehicul soțul a chemat un echipaj al Poliției. Acestuia i s-a reținut talonul, plăcuțele de înmatriculare și amendă,s-a întocmit proces verbal și plângere la politie, iar cu dauna soțului meu a rămas ca șoferul vinovat sa se ocupe de plata reparațiilor. După ce mașina a ajuns la service, șoferul vinovat nu vrea sa achite și nici nu mai răspunde la apeluri pe telefon.
Întrebarea mea este cât timp am la dispoziție sa îl dau în judecata și dacă este vreo șansă să îmi recuperez banii pentru reparatii(în jur de 4000 lei).
Precizez ca soțul se afla în drum spre serviciu, cu mașina personala, data si ora întâmplării accidentului fiind pe foaia de parcurs(el fiind șofer de meserie), dacă ajuta și asta cu ceva.
Mulțumesc
Ultima modificare: Joi, 4 Octombrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Bogdan Orescovici , Consultant asigurari 22:37, 4 Octombrie 2018
Deschideti dosar de dauna la BAAR.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daunele provocate de auro care nu detin polite rca valabile sunt despagubite de catre FPVS, care ulterior va face regres impotriva vinovatului. Asadar, va trebui sa deschideti un dosar de dauna la FPVS
Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii
Persoanele prejudiciate prin accidente de vehicule neasigurate pentru riscuri de răspundere civilă sau produse de autori neidentificaţi se pot adresa Fondului de Protecție a Victimelor Străzii (FPVS) pentru plata despăgubirilor.

FPVS este o asociaţie cu personalitate juridică distinctă, înfiinţată în anul 2006, având ca membri toate societăţile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă a autovehiculelor (RCA).

Atribuţiile FPVS, consacrate în Directivele europene şi preluate în legislaţia internă prin norme emise de CSA, sunt următoarele:
• organism de plată a despăgubirilor către persoanele prejudiciate prin accidente de vehicule neasigurate pentru riscuri de răspundere civilă sau cu autori neidentificaţi;
• centru de informare;
• organism de compensare.

Acest organism este creat şi funcţionează în toate statele membre ale Spaţiului Economic European şi în Elveţia şi este denumit fond de garantare. În România, la fel ca și în Italia, acest organism este denumit Fond de Protecţie a Victimelor Străzii.

În calitate de Organism de plată a despăgubirilor, FPVS este destinat plăţilor de despăgubiri pentru vătămări corporale sau decese, dacă autorul a rămas neidentificat, respectiv plăţilor de despăgubiri pentru avarierea ori distrugerea de bunuri şi vătămări corporale sau decese, dacă vehiculul, respectiv tramvaiul, a fost neasigurat.

Pentru a face cunoscute atribuţiile sale, FPVS a pregătit și tipărit materiale informative - postere şi pliante în colaborare cu CSA, cu Direcţia Poliţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi cu Biroul Poliţiei Rutiere din Bucureşti încă din anul 2007.

Posterele şi pliantele conţin informaţii utile cu privire la drepturile cetăţenilor de a fi despăgubiţi în cazul în care sunt prejudiciaţi prin accidente de vehicule cu autor necunoscut sau fără asigurare de răspundere civilă auto.

Pliantele sunt distribuite la nivel naţional, prin campania “Direct la ţintă”, cu ajutorul Poliţiei Rutiere şi al membrilor Fondului, direct persoanelor aflate în situaţia de a le fi garantată despăgubirea din Fond.

FONDUL DE PROTECŢIE A VICTIMELOR STRĂZII
Str. Vasile Lascăr 40-40 bis, et. 5, RO - 020502, sector 2, Bucureşti
Tel: 0213001880; 0318053406; 0318053407
Fax: 0213123182
office@fpvs.ro; www.fpvs.ro


Da, exista posibilitatea sa recuperati prejudiciul (in termenul general de prescriptie extinctiva), apeland la un avocat sau la Directia Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS). Lecturati aici : [ link extern ] /
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Il acționati in judecata pentru recuperarea prejudiciului. Aveti un termen de 3 ani de la data producerii accidentului.
FPVS nu mai exista, deschideti un dosar de dauna la BAAR .

Alte discuții în legătură

Plata reparatiilor la autovehicule dupa ce au fost reparate AlexRDC AlexRDC Buna ziua, Dupa ce am avut un incident neplacut, avand in fata imobilului cele 2 masini persoanle intr-o zi a trecut un autovehicul cu numere de Bulgaria si a ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu numere de bulgaria si fara asigurare grf grf buna ziua. doresc sa ma consult cu niste specialisti ca sa pot proceda corect in situatia prezentata mai jos: In data de 8.05.2014 ora 21:40 in sibiu mi-a ... (vezi toată discuția)
Accident auto, vinovatul fără rca. ce altă opțiune am să recuperez dauna în afară de instanța civilă? Constantin Teodor Constantin Teodor Mi-am găsit mașina lovită rău în parcare. Vinovatul a fugit dar l-am găsit. Nu are RCA. Ce altă opțiune am să recuperez daună în afară de ... (vezi toată discuția)