Buna ziua,
Dupa ce am avut un incident neplacut, avand in fata imobilului cele 2 masini persoanle intr-o zi a trecut un autovehicul cu numere de Bulgaria si a zgariat ambele masini. Am chemat politia deoarece nu ma intelegeam cu conducatorula autovehicului, iar impreuna am mers la politie.
Am mers impreuna la politie, s-a facut un proces verbal iar coducatorul autovehicului fost amendat si a trebuit sa imi dea asigurarea (avea asigurare de Romania) sa imi repar masinile. Am depus dosarul la compania de asigurari, iar dupa depunere m-au trimis in service cu masinile. Masinile au fost reparate iar la o saptamana dupa ce reparatiile au fost efectuate compania de asigurari ma contacteaza si imi spune ca nu a fost aprobat dosarul si ca trebuie sa platesc 3100 lei din mana, in conditiile in care ei m-au trimis la reparatii. Motivul pe care mi l-au dat masina avea asigurare in vederea inmatricularii si nu avea drept de circulatie in Romania. Solutia care mi-au dat-o ei? Sa dau proprietarul autovehicului cu nr. de Bulgaria in judecata si sa imi recuperez de la el banii. Ce sa fac mai departe? Este normal ce se intampla?
Deschidet dosar de dauna la FPVS.
Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii
Persoanele prejudiciate prin accidente de vehicule neasigurate pentru riscuri de răspundere civilă sau produse de autori neidentificaţi se pot adresa Fondului de Protecție a Victimelor Străzii (FPVS) pentru plata despăgubirilor.
FPVS este o asociaţie cu personalitate juridică distinctă, înfiinţată în anul 2006, având ca membri toate societăţile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă a autovehiculelor (RCA).
Atribuţiile FPVS, consacrate în Directivele europene şi preluate în legislaţia internă prin norme emise de CSA, sunt următoarele:
• organism de plată a despăgubirilor către persoanele prejudiciate prin accidente de vehicule neasigurate pentru riscuri de răspundere civilă sau cu autori neidentificaţi;
• centru de informare;
• organism de compensare.
Acest organism este creat şi funcţionează în toate statele membre ale Spaţiului Economic European şi în Elveţia şi este denumit fond de garantare. În România, la fel ca și în Italia, acest organism este denumit Fond de Protecţie a Victimelor Străzii.
În calitate de Organism de plată a despăgubirilor, FPVS este destinat plăţilor de despăgubiri pentru vătămări corporale sau decese, dacă autorul a rămas neidentificat, respectiv plăţilor de despăgubiri pentru avarierea ori distrugerea de bunuri şi vătămări corporale sau decese, dacă vehiculul, respectiv tramvaiul, a fost neasigurat.
Pentru a face cunoscute atribuţiile sale, FPVS a pregătit și tipărit materiale informative - postere şi pliante în colaborare cu CSA, cu Direcţia Poliţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi cu Biroul Poliţiei Rutiere din Bucureşti încă din anul 2007.
Posterele şi pliantele conţin informaţii utile cu privire la drepturile cetăţenilor de a fi despăgubiţi în cazul în care sunt prejudiciaţi prin accidente de vehicule cu autor necunoscut sau fără asigurare de răspundere civilă auto.
Pliantele sunt distribuite la nivel naţional, prin campania “Direct la ţintă”, cu ajutorul Poliţiei Rutiere şi al membrilor Fondului, direct persoanelor aflate în situaţia de a le fi garantată despăgubirea din Fond.
FONDUL DE PROTECŢIE A VICTIMELOR STRĂZII
Str. Vasile Lascăr 40-40 bis, et. 5, RO - 020502, sector 2, Bucureşti
Tel: 0213001880; 0318053406; 0318053407
Fax: 0213123182
office@fpvs.ro; www.fpvs.ro