In anul 2005, a fost adoptata Directiva privind Fuziunile Transfrontaliere (Directiva 2005/56/CE a Parlamentului European si a Consiliului), iar in 2007 a fost termenul limita pana la care statele membre ale Uniunii Economice si Zonei Economice Europene trebuiau sa transpuna aceasta directiva in legislatia nationala.
In 2013, Comisia Europeana a contractat firma scandinava de avocatura Bech-Bruun si firma internationala de consultanta Lexidale sa realizeze un studiu cu privire la transpunerea Directivei si efectele acesteia in practica. Peste 700 de parti interesate din 30 de tari (statele membre UE la nivelul anului 2012 si statele din Zona Economica European) au fost invitate sa contribuie cu informatii la realizarea studiului, informatiile fiind completate de cercetarea cadrului legal si analiza unor surse publice (autoritati, publicatii etc.).
Concluziile generale ale studiului releva faptul ca Directiva a avut un impact puternic asupra activitatii privind fuziunile transfrontaliere dintre statele membre, prin aceea ca a introdus o procedura simplificata si a permis reducerea unor costuri si scurtarea unor termene. Astfel, de la data transpunerii si pana la momentul publicarii studiului, numarul tranzactiilor de fuziuni transfrontaliere s-a dublat.
Minusurile identificate in cadrul cercetarii, aplicabile tuturor statelor vizate, includ sub-armonizarea regulilor, care permite statelor membre sa implementeze diferite legi pe diverse subiecte, precum protejarea asociatului minoritar, posibilitatea numirii unor experti judiciari, sau cerintele de publicare. De asemenea, au existat dificultati in procesul de comunicare intre agentii, precum intre registrele nationale si s-a stabilit faptul ca nu exista o anumita procedura pentru acest proces, ceea ce duce la neclaritati privind costurile ridicate pentru fuziunile transfrontaliere.
Comisia Europeana analizeaza in prezent concluziile studiului, pentru a identifica masura in care se impune o revizuire a Directivei.
Rezultatele studiului privind efectele adoptarii Directivei, comandat de Comisia Europeana, au fost prezentate, astazi, de catre autori la sediul Voicu & Filipescu, firma care a contribuit la realizarea acestuia, alaturi de alti cativa avocati romani si de reprezentanti ai unor autoritati relevante din tara noastra.
Mai exact, Thomas Biermeyer, reprezentant al autorilor studiului, a venit la Bucuresti, pentru a prezenta concluziile generale si a analiza rezultatele privind Romania. El a fost secondat de Georgiana Badescu, Partener la Voicu & Filipescu.
In Romania, in perioada 2008 - 2012, au avut loc 13 fuziuni transfrontaliere, doua in care societatea absorbanta a fost o societate romana si 11 in care societatea absorbita a fost o societate romana.
In urma studiului au fost semnalate dificultati rezultate din absenta armonizarii, discrepante in legatura cu aspecte privind participarea angajatilor, probleme ridicate de protectia creditorilor si a minoritarilor, lipsa unei proceduri standardizate intre registrele nationale, precum si intarzieri generate de necesitatea diferitelor aprobari prealabile, in special in cazul domeniilor reglementate.
Intregul studiu despre DFT il puteti consulta aici.
Comentarii articol (0)