Ordonanta de urgenta modifica si completeaza Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale si transpune Directiva 2005/56/CE privind fuziunea transfrontaliera a societatilor comerciale, aplicabila strict societatilor de capitaluri.
Astfel, noile prevederi vizeaza societatile pe actiuni, societatile in comandita pe actiuni, societatile cu raspundere limitata si societatile europene cu sediul in Romania. Actul normativ va intra in vigoare odata cu publicarea in Monitorul Oficial.
Totodata, ordonanta de urgenta stabileste o serie de noi obligatii ale judecatorului delegat si a oficiului registrului comertului, care va prelua atributii de cooperare cu institutiile similare din celelalte state membre in care isi au sediul societatile participante la fuziune, pentru verificarea legalitatii procedurilor.
Reglementarea fuziunii transfrontaliere aduce un element de noutate si in dreptul comun al societatilor comerciale, respectiv introducerea conceptului de implicare a angajatilor in procesul decizional. Pana acum cointeresarea salariatilor era posibila doar in cadrul unei societati comerciale europene.
Initial, Ministerul Justitiei a elaborat un proiect de lege pentru transpunerea Directivei 2005/56/CE, insa, Guvernul a decis sa reglementeze fuziunea tranfrontaliera printr-o ordonanta de urgenta, avand in vedere ca termenul de transpunere a fost depasit cu mai mult de patru luni.
Realizarea unei fuziuni transfrontaliere va avea ca efect crearea fie a unei societati comerciale cu sediul social in Romania (persoana juridica romana sau societate europeana cu sediul in Romania), fie a unei societati comerciale cu sediul social intr-un alt stat membru (societatile romane fiind doar societati participante la fuziune, absorbite de societatea rezultanta – societate existenta sau nou infiintata).
Fuziunea transfrontaliera va presupune parcurgerea unor etape procedurale: intocmirea unui proiect comun de fuziune, a unor rapoarte specifice, evaluarea proiectului de catre unul sau mai multi experti independenti, aprobarea hotararii de catre toate societatile participante, efectuarea formalitatilor de publicitate cu privire la proiectul de fuziune si la hotararea de fuziune, radierea societatilor absorbite.
Ordonanta de urgenta mai cuprinde un set minimal de prevederi destinate sa asigure aplicarea directa a regulamentelor comunitare privind statutul societatii europene si a societatii cooperative europene: dispozitii care desemneaza institutia abilitata a efectua controlul de legalitate cu privire la constituirea societatilor europene/cooperative europene, registrul in care sunt inmatriculate, data de la care dobandesc personalitate juridica, conditii de transfer al sediului intr-un alt stat membru si standarde in ceea ce priveste cointeresarea angajatilor in activitatea societatilor europene/societatilor cooperative europene.
________
AvocatNet a mai publicat pe aceeasi tema, la momentul dezbaterii publice a proiectului de lege:
- Legea nr. 31/1990: noi reglementari privind fuziunea transfrontaliera
Comentarii articol (0)