Ministerul Justitiei a elaborat un proiect de lege pentru modificarea legii societatilor comerciale. Proiectul reglementeaza fuziunea transfrontaliera a societatilor cu raspundere limitata, a societatilor pe actiuni, a celor in comandita pe actiuni si a societatilor europene cu sediul in Romania.
Proiectul de lege introduce in cadrul titlului al VI-lea din Legea nr. 31/1990 un capitol distinct, „Capitolul III- Fuziunea transfrontaliera a societatilor comerciale care au sediul social, administratia centrala sau sediul principal in Uniunea Europeana”.
Proiectul transpune Directiva 2005/56/CE privind fuziunea transfrontaliera a societatilor comerciale, aplicabila strict societatilor de capitaluri. Reglementarile vizeaza societatile pe actiuni, societatile in comandita pe actiuni, societatilor cu raspundere limitata si societatile europene cu sediul in Romania.
Proiect comun de fuziune, examinat de un expert independent
Realizarea unei fuziuni transfrontaliere va avea ca efect crearea fie a unei societati comerciale cu sediul social in Romania, fie a unei societati comerciale cu sediul social intr-un alt stat membru. In cazul celei de a doua situatii, societatile romane sunt doar participante la fuziune, fiind absorbite de societatea rezultanta.
Primul element procedural in cadrul fuziunii va presupune realizarea unui proiect comun de fuziune, de catre administratorii sau membrii directoratului societatilor. Proiectul comun va fi semnat de reprezentantii societatilor participante si va trebui depus la oficiul registrului comertului unde sunt inmatriculate societatile comerciale romane care participa la fuziune. Proiectul vizat de judecatorul delegat se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, pe cheltuiala partilor.
Judecatorul-delegat va desemna un expert care va examina proiectul comun de fuziune si va intocmi un raport scris catre actionar. Expertul va actiona in numele societatii romane care participa la fuziune, insa va fi independent de aceasta.
In plus, administratorii sau membrii directoratului societatilor care participa la fuziune trebuie sa intocmeasca un raport scris, in care sa explice proiectul de fuziune si sa precizeze fundamentul sau juridic si economic.
Raportul adminstratorilor sau al membrilor directoratului va trebui prezentat asociatilor si salariatilor sau reprezentantului acestora, la sediul societatii, inainte cu cel putin 30 de zile de hotararea adunarii generale asupra fuziunii. Daca societatea detine o pagina de internet, raportul va fi publicat si pe site-ul acesteia.
Creditorii se pot opune
Creditorii societatii se pot opune fuziunii, in conditiile articolul 62 din Legea nr. 31/1990, in cazul existentei unor creante anterioare publicarii proiectului de fuziune si care nu sunt scadente la data publicarii. Opozitia va suspenda executarea fuziunii pana la data la care hotararea judecatoreasca devine irevocabila, in afara de cazul in care societatea debitoare face dovada platii datoriilor sau ofera garantii acceptate de creditori ori incheie cu acestia un acord pentru plata datoriilor.
Drept de retragere pentru asociatii sau actionarii care nu voteaza fuziunea
Asociatii care nu voteaza in favoarea hotararii adunarii generale prin care se aproba fuziunea au dreptul de a se retrage din societate si de a solicita cumpararea actiunilor lor/partilor sociale de catre societate, in termen de 30 de zile de la data adoptarii hotararii adunarii generale.
Actionarii vor depune la sediul societatii, alaturi de declaratia scrisa de retragere, actiunile pe care le poseda sau, dupa caz, certificatele de actionar.
#PAGEBREAK#
Judecatorul-delegat verifica indeplinirea conditiilor legale
In cazul fuziunii prin absorbtie, actul modificator al actului constitutiv al societatii absorbante-persoana juridica romana va fi vizat de judecatorul delegat, care va constata, in prealabil, existenta certificatelor emise de autoritatile statelor membre din care provin celelalte societati participante la fuziune si care atesta indeplinirea conditiilor legale. Certificatele trebuie depuse la oficiul registrului comertului de la sediul societatii absorbante in termen de cel mult 6 luni de la emiterea acestuia. Actul modificator va fi inregistrat la registrul comertului.
In schimb, daca prin fuziune se infiinþeaza o noua societate-persoana juridica romana, controlul de legalitate va fi efectuat in conditiile prevazute de Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale pentru forma de societate a carei constituire a fost convenita, cu verificarea in prealabil a certificatelor care atesta indeplinirea conditiilor legale.
In plus, daca societatea absorbanta sau societatea nou infiintata este persoana juridica guvernata de legislatia altui stat membru, judecatorul delegat va verifica legalitatea hotararii de fuziune, depusa la oficiul registrului comertului in care este inregistrata societatea persoana juridica romana de catre administratorii/membrii consiliului de administratie ai acesteia, si va emite un certificat care atesta indeplinirea conditiilor prevazute de legea nr. 31/1990 de catre societatea comerciala romana
In cazul fuziunii prin absorbtie, actul modificator, vizat de judecatorul delegat, se transmite din oficiu, la Monitorul Oficial al Romaniei, pe cheltuiala societatii.
Oficiul registrul comertului unde sunt inmatriculate societatile comerciale romane absorbite vor radia din registrul comertului aceste societati, in temeiul notificarii comunicate de autoritatea similara din statul membru a carui nationalitate o detine societatea absorbanta sau societatea nou infiintata.
Consecintele fuziunii
Fuziunea va avea urmatoarele consecinte:
a) transferul, atat in raporturile dintre societatea absorbita societatea absorbanta/nou infiintata, cat si in raporturile cu tertii, catre societatea absorbanta/nou infiintata, al tuturor activelor si pasivelor societatii absorbite; acest transfer va fi efectuat in conformitate cu regulile de repartizare stabilite in proiectul de fuziune;
b) actionarii sau asociatii societatii absorbite/participante la fuziune devin actionari, respectiv asociati ai societatii absorbante/nou infiintate, in conformitate cu regulile de repartizare stabilite in proiectul de fuziune;
c) societatea absorbita, respectiv societatile care formeaza noua societate prin fuziune inceteaza sa existe.
____________________
Nota AvocatNet:
- Proiectul de lege vi-l prezentam ca fisier atasat.
- Proiectul de lege a fost publicat si pe site-ul
Ministerului Justitiei si se afla in dezbatere publica.
Comentarii articol (1)