Michael Bogdan Margineanu, masterand in biologie celulara la King Abdullah University of Science and Technology din Arabia Saudita, a castigat Mentiunea Speciala pentru Excelenta pe Europa in cadrul editiei de anul acesta a Galei Studentilor Romani in Strainatate. Premiul pe care l-a obtinut reprezinta pentru el o apreciere a muncii depuse alaturi de profesorii cu care a avut oportunitatea sa lucreze, dupa cum ne-a spus acesta, intr-un interviu acordat AvocatNet.ro.
"Personal, acest premiu ma indeamna sa continui cu multa pasiune si perseverenta studiile in domeniul biologiei celulare si alte proiecte la care lucrez in momentul de fata", ne-a precizat Michael Margineanu.
Desi, in prezent, studiaza in strainatate, Michael sustine ca la obtinerea acestui premiu au contribuit bazele teoretice solide pe care le-a fundamentat in tara, dar si experienta practica pe care a avut oportunitatea sa o consolideze in strainatate, precum si perseverenta cu care a studiat din timpul gimnaziului.
"Totodata, la obtinerea acestui premiu au contribuit, in primul rand, parintii mei care mi-au fost alaturi in drumul pe care l-am parcurs, precum si toti profesorii si mentorii care m-au sprijinit pana acum", ne-a marturisit studentul.
A ales sa studieze biologia celulara pentru ca este un domeniu fascinant, care a adus multe descoperiri in ultimul secol si a incununat multi laureati ai premiului Nobel pentru Medicina sau Fiziologie, precum Dr. George Emil Palade (laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1974), Prof. Dr. Laurentiu M. Popescu sau Acad. Maya Simionescu.
Mai mult decat atat, un alt motiv pentru care Michael a ales sa studieze biologia celulara il reprezinta descoperirile care contribuie la salvarea bolnavilor de cancer sau alte maladii.
"Biologia celulara poate fi asemanata intr-o anumita masura cu astronomia, oferindu-ne oportunitatea de a explora la nivel micro, si recent nanoscopic, universul celular. Structura si fiziologia celulelor, ciclul de viata si interactiile lor cu mediul inconjurator sunt studiate de grupuri de cercetare din intreaga lume. Noile descoperiri in acest domeniu vin in ajutorul persoanelor care sufera de maladii precum cancerul, boala Alzheimer sau Parkinson. Impactul pe care biologia celulara il poate avea in medicina si viata noastra de zi cu zi m-a motivat, de asemenea, sa aleg acest domeniu de studii", ne-a declarat studentul.
Insa pentru Michael Margineanu, biologia celulara nu este doar un domeniu fascinant, ci este un domeniu care studiaza viata in cele mai mici forme ale ei, care, indiferent de marime, "simt". Tocmai de aceea, dupa ce isi va termina studiile, isi doreste sa schimbe perceptia anumitor oameni de stiinta care trateaza celulele ca niste "masinarii, intr-un spirit pur ingineresc".
"Celulele simt, actioneaza si reactioneaza. Descoperirile recente in domeniul epigeneticii ne arata ce rol important joaca factorii de mediu in dezvoltarea si buna functionare a unui organism. Aceasta dinamica rafinata la nivel genetic poate explica cum stilul nostru de viata ne poate influenta starea de sanatate si pune in evidenta importanta deciziilor noastre de zi cu zi. Astfel, consider ca doar dintr-o perspectiva holistica poate fi inteles pe deplin universul celular", considera Michael.
Michael Margineanu studiaza biologia celulara la King Abdullah University of Science and Technology, o universitate din Arabia Saudita, despre care spune ca este unica sub multe aspecte. A ales sa studieze tocmai in Arabia Saudiata, la mii de kilometri distanta de casa, pentru spiritul de excelenta din cadrul universitatii, pentru conditiile de cercetare deosebite, profesorii de renume, dar si pentru bursa care i-a fost oferita. In plus, si-a dorit sa cunoasca o noua cultura, o noua limba straina, fiind curios sa descopere lumea araba. Si a fost incantat sa afle ca acolo traditiile se imbina modernismul, fara ca noile tendinte sa acopere sau sa stearga vechile obiceiuri.
"Lumea araba se aseamana intr-un fel cu comunitatea etnologica romaneasca. Este o lume cu principii morale solide si o cultura bogata. Se bazeaza pe unitatea familiei si a respectului in relatiile interpersonale. Trebuie amintita Epoca de Aur a Orientului Mijlociu si rolul important pe care l-a jucat aceasta regiune in progresul stiintific si tehnologic. Referindu-ma acum specific la Arabia Saudita, este una dintre putinele tari din lume care sustine modernizarea in pas cu valorificarea culturii, a traditiilor sale vechi de secole, si respectarea unor principii morale puternic fundamentate. Din pacate, la noi s-a pierdut incetul cu incetul respectul pentru traditie, obiceiuri si, mai ales, batrani. O mare parte dintre principiile respectate de strabunii nostrii sunt considerate demodate, nemaifiind in trend cu recentele noutati tehnologice. Lumea araba ne ofera un exemplu ca se poate sa fii la curent cu tehnologia si, in acelasi timp, sa continui traditii transmise din strabuni. Am, astfel, un respect deosebit pentru valorile spirituale pretuite de lumea araba", ne-a povestit Michael.
Sunt multe aspecte ale vietii si culturii din Arabia Saudita care ii plac. Spre exemplu, acolo se acorda multa valoare relatiilor interpersonale, inclusiv raportul profesor-student este vazut ca si o relatie de prietenie, in timp ce in unele tari din Occident si, mai ales in Romania, astfel de situatii sunt exceptii, fiind inlocuite de cele mai multe ori de relatii mai rigide si distante, a continuat studentul.
Totodata, ii place in Arabia pentru ca strainii sunt tratatati cu generozitate si respect, fara a se face distinctii in functie de tara de provenienta, cum este cazul anumitor tari europene, in care multi studenti romani se lovesc de prejudecati si de o oarecare discriminare. Nu in ultimul rand, admira cultura, limba si bucataria araba. Totusi, nu ii place monotonia climei din zona in care studiaza, simtind lipsa celor patru anotimpuri din Romania.
Desi are un program zilnic incarcat, care incepe de de la 9:00 si se termina la 17:30, isi face, totusi, timp si pentru inot sau tenis si pentru a vorbi cu parintii si prietenii de acasa.
Michael Margineanu isi ia energia pentru a continua ceea ce si-a propus dintr-un regim de viata echilibrat, aflat in stransa legatura cu natura si credinta.
"Ma motiveaza sa merg mai departe rezultatele obtinute pana acum si incurajarile primite. Ma motiveaza, de asemenea, pasiunea pentru cunoastere si realizarea unor noi descoperiri in domeniul biologiei celulare. Doresc sa valorific oportunitatile care mi-au fost oferite si sa pun in valoare experienta acumulata atunci cand ma voi intoarce in tara", ne-a spus studentul.
In ceea ce priveste aspiratiile sale pe plan profesional, Michael Margineanu isi doreste sa urmeze studii de doctorat in Biologie Celulara si sa-si aprofundeze cunostintele in acest domeniu. In acelasi timp, ia in considerare dezvoltarea unui start-up in domeniul biomedical, insa asteapta cu nerabdare oportunitatea de a se intoarce in tara si de a-si pune in valoare experienta acumulata in timpul studiilor din strainatate.
"In Romania, cercetarea in domeniul biologiei celulare ar trebui stimulata si sustinuta financiar, iar sistemul de sanatate modernizat urmand modelul altor tari apreciate in aceasta privinta. Consider ca aceste deficiente pe care le avem in momentul de fata constituie motive de ingrijorare, insa, in acelasi timp, ne ofera oportunitatea de a aduce imbunatatiri. Cel mai mare vis pe plan profesional ar fi sa imi desfasor activitatea de cercetare in domeniul biologiei celulare in Romania, intr-un institut la nivelul celor de top din lume", ne-a spus studentul.
Si tot la capitolul visuri, Michael crede ca acestea pot fi transformate cu perseverenta, curaj, pasiune si credinta, insa nu trebuie uitat nici dramul de noroc. In plus, prin atitudinea pe care o adoptam si prin deciziile pe care le luam zi de zi, ne putem apropia sau departa de realizarea acestor visuri, a afirmat studentul.
Totodata, perseverenta si curajul sunt elementele cheie si atunci cand vine vorba despre castigarea "bataliilor" profesionale. Potrivit lui Michael, bataliile se castiga cu multa credinta si curaj, cu perseverenta si tenacitate, cu indarjirea de a te lupta pentru o idee sau o cauza ce constituie un potential progres.
"Ceea ce cred ca lipseste multor tineri in ziua de astazi sunt increderea in sine si disponibilitatea de a risca in explorarea unor noi oportunitati in afara zonei de comfort. Avem nevoie de multa incredere si, in primul rand, de credinta care ne invata sa fim curajosi", a punctat Michael.
Portret in cuvinte
Pastrez amintirile ... frumoase.
Mi-as dori ... sa fiu mai aproape de familie si prieteni.
Ma tem cel mai putin ... de schimbari si cel mai mult ... de stagnare.
Niciodata nu voi renunta ... sa invat.
Daca viata mea ar fi o carte autobiografica, atunci i-as pune titlul ... "Calatorie in jurul globului si al universului celular".
Daca as fi putut sa imi aleg o alta meserie, atunci aceea ar fi fost cea de ... astronaut.
Nu regret ... alegerile facute.
Colectia de oameni frumosi este o sursa saptamanala de speranta marca AvocatNet.ro. Aici veti intalni, sambata de sambata, oamenii firesti din Romania pe care ne era dor adanc sa ii auzim vorbind - oamenii echilibrati, care impresioneaza tocmai prin normalitatea lor, intr-o lume de "senzational" si "extraordinar" si "nemaipomenit".
Comentarii articol (14)