"Campionii" regiunii la credite neperformante: Cati romani nu isi mai platesc ratele la banca, se intreaba dailybusiness.ro.
Romania are cea mai mare rata a creditelor neperformante din regiune, mult peste urmatoarele clasate, Ungaria si Bulgaria, conform FMI. Mai mult, Romania a inregistrat si cea mai mare crestere a creditelor neperformante din 2011 pana in prezent dintre tarile din regiunea Europei Centrale si de Sud-Est.
Romanii platesc dobanzi mult mai mari decat europenii. De pilda, dobanda este de 2 ori mai mare in Romania decat in Austria. Pentru un credit de 5.000 euro contractat pe o perioada de trei ani, rata medie a dobanzii este de circa 5,6% in Austria si de aproximativ 12% in Romania, apreciaza analistul economic Andreea Paul.
Un nou minim pentru inflatia anuala: 1,04%, in martie, titreaza economica.net.
Indicele preturilor de consum in luna martie 2014, fata de februarie 2014, a ajuns la 0,03%, iar fata de martie 2013 se situeaza la 1,04%.
Cresterea medie a preturilor pe total, in ultimele 12 luni (aprilie 2013 – martie 2014) fata de precedentele 12 luni (aprilie 2012 – martie 2013), determinata pe baza IPC este 2,8%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 2,3%.
Preturile marfurilor alimentare au scazut 0,1% in luna martie fata de luna anterioara, in timp ce preturile marfurilor nealimentare si tarifele serviciilor au crescut cu 0,1% fiecare.
Bancile vor sa dea credite, dar companiile romanesti nu sunt solvabile, mentioneaza capital.ro.
Bancile din Romania vor sa acorde credite companiilor, insa lipsa profiturilor si indatorarea sub alte forme le fac nebancabile, a declarat economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, in cadrul conferintei Country Risk Coface. Explicatiile sale au venit in contextul in care economistul sef al BNR, Valentin Lazea, a aratat ca doar 12-14% dintre firmele romanesti au credite, iar bancile ar trebui si pot sa faca mai mult pentru creditare.
Gradul de indatorare al companiilor romanesti le plaseaza in topul Uniunii Europene, chiar daca putine, circa 75.000, au credite la banci. Multe societati au recurs la imprumuturi de la firmele mama sau la credite comerciale, consecinta fiind un grad ridicat de indatorare raportat la capitalizare.
Taxa Romsilva, mai tare ca forfetarul, anunta evz.ro.
In vreme ce scandalurile legate de taierile ilegale se tin lant, Romsilva vrea sa isi asigure o sursa de venit pe seama agentiilor de turism si a proprietarilor de pensiuni, hoteluri si restaurante din zona montana.
O buna parte din ariile protejate se regasesc in zona montana. Frumusetea acestor locuri i-a atras si pe operatorii din turism, care au investit in hoteluri, pensiuni sau restaurante, dar si pe agentiile de turism, care promoveaza aceste destinatii.
Prea saraci pentru a adera la euro, informeaza adevarul.ro.
Romania are nevoie de cel putin zece ani in care sa aiba o crestere cu cel putin doua puncte procentuale mai mare decat cea a zonei euro pentru a putea recupera decalajele in privinta nivelului de trai, astfel incat sa fie primita in zona euro, a declarat Valentin Lazea, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
"La sfarsitul anului trecut Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor in Romania era de 52% din media europeana, in timp ce tarile cele mai sarace care au fost primite in zona euro, Estonia si Letonia, aveau un PIB/locuitor de 66%, respectiv 60% din media europeana", a spus Lazea.
Comentarii articol (0)