Perioada de insolventa a unei firme va fi de trei ani si va putea fi prelungita inca un an de zile, se arata in Noul Cod al Insolventei care a fost adoptat recent de Camera Deputatilor.
Initial, Noul Cod al Insolventei a intrat in vigoare anul trecut, printr-o ordonata de urgenta, dar aceasta a fost declarata neconstitutionala. Astfel, noile reglementari privind insolventa au fost trimise spre dezbatere Parlamentului, sub forma unui proiect de lege, care a fost aprobat pe 15 aprilie de deputati.
Conform acestui document, au fost modificate mai multe aspecte privind insolventa.
Aflati din acest material care sunt principalele noutati.
Profitul investit in productia si/sau achizitia de echipamente tehnologice ar putea fi scutit de impozit, conform unui proiect de ordonanta de urgenta care a fost publicat recent pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP).
In plus, masura s-ar putea aplica doar intre 1 iulie 2014 si 31 decembrie 2015, precum si in anumite conditii.
Cititi AICI cum s-ar putea aplica masura de scutire a impozitului pe profitul reinvestit.
Depozitele de pana la 100.000 de euro ale persoanelor fizice si ale firmelor sunt garantate anul acesta de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB) doar daca sunt constituite la 30 de banci din Romania, care au statut de persoane juridice romane.
Mai exact, lista institutiilor de credit la care depozitele sunt in siguranta si vor fi restituite deponentilor in cazul in care banca da faliment a fost actualizata recent, se precizeaza intr-un document publicat in Monitorul Oficial.
Puteti consulta lista actualizata a bancilor care garanteaza depozitele clientilor AICI.
Victor Ciorbea a fost nominalizat pe 15 aprilie in functia de Avocat al Poporului, se precizeaza intr-un comunicat al Camerei Deputatilor, remis redactiei.
In aceeasi zi, in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 277 s-a publicat Hotararea Parlamentului nr. 17/2014 pentru numirea in functie a Avocatului Poporului, care stabileste urmatoarele: "Domnul Victor Ciorbea se numeste in functia de Avocat al Poporului, pe o durata de 5 ani".
Prin urmare, mandatul lui Victor Ciorbea a inceput deja, in 15 aprilie, fiind de cinci ani.
Pe larg despre acest subiect am scris AICI.
In ultimii cinci ani, mai multe firme au reusit sa obtina, in instanta, anularea taxei radio-TV si sa modifice unul dintre actele normative care reglementeaza plata acestei taxe. Totusi, majoritatea persoanelor juridice trebuie sa o achite in continuare, fapt care le nemultumeste pe multe dintre acestea, in conditiile in care nu beneficiaza de asemenea servicii.
Conform avocatilor, contribuabilii care nu utilizeaza serviciile de radio si televiziune au la dispozitie o singura solutie pentru a nu plati taxa radio-TV.
Aflati care este solutia din acest articol.
Modalitatea de achizitionare a terenului agricol extravilan in tara noastra s-a schimbat incepand cu 11 aprilie, cand a intrat in vigoare Legea nr. 17/2014. Intreaga procedura va dura minimum 40 de zile, dar ea se poate prelungi in functie de mai multe conditii.
Potrivit Legii nr. 17/2014, pot cumpara teren agricol extravilan in tara noastra, incepand din 11 aprilie:
- cetatenii romani;
- cetatenii unui stat din Uniunea Europeana;
- cetatenii statelor care fac parte din Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE cuprinde Norvegia, Liechtenstein si Islanda) sau ai Confederatiei Elvetiene;
- apatrizii cu domiciliul in Romania, intr-un stat din UE, intr-un stat din ASEE sau in Confederatia Elvetiana;
- persoanele juridice de nationalitate romana;
- persoanele juridice avand nationalitatea unui stat membru al UE, a statelor care sunt parte a ASEE sau a Confederatiei Elvetiene.
Aflati de AICI ce conditii trebuie sa respectati si ce etape trebuie sa parcurgeti pentru a cumpara teren extravilan.
Agentiile de turism vor fi obligate sa asigure integral turistii, in cazul in care intra in insolventa sau dau faliment, se mentioneaza intr-un act normativ care a intrat in vigoare pe 14 aprilie.
Este vorba despre Ordinul ministrului turismului nr. 235/2001, potrivit caruia, in contractul de comercializare a pachetelor de servicii turistice incheiat intre agentiile de turism si turisti este obligatoriu sa se consemneze faptul ca turistul este asigurat pentru insolvabilitatea ori falimentul agentiei de turism, precum si conditiile si termenele in care turistul poate solicita plata despagubirilor.
Mai multe detalii AICI.
Comisia de munca din Camera Deputatilor a avizat pozitiv pe 16 aprilie proiectul de lege privind organizarea si functionarea profesiei de bona, informeaza agentia de presa Mediafax.
Deputatii din cadrul acestei comisii au stabilit ca nu vor putea exercita profesia de bona persoanele care au fost condamnate definitiv pentru o fapta prevazuta de legea penala.
Cititi mai multe informatii AICI.
Termenele impuse de noua lege a retrocedarilor nu se vor aplica si in cazul dosarelor aflate pe rolul instantelor inainte de 20 mai 2013, dupa ce Curtea Constitutionala a Romaniei a admis o exceptie de neconstitutionalitate, decizia instantei fiind publicata pe 16 aprilie in Monitorul Oficial.
Acest lucru inseamna ca dosarele introduse inainte de intrarea in vigoare a noilor reglementari in materie, deci inainte de 20 mai 2013, vor fi solutionate in baza legislatiei aplicabile la momentul sesizarii initiale.
Despre cum isi motiveaza Curtea decizia puteti citi AICI.
Fiscul selecteaza contribuabilii pentru inspectia fiscala pe baza unei analize de risc, dupa cum se precizeaza in Codul de procedura fiscala. Totusi, acest mod de selectie este inca neclar, ne-a declarat Luciana Rainov, Associate la casa de avocatura Biris Goran.
Pe de alta parte, reprezentantii Fiscului ne-au mentionat ca analiza de risc este un proces de evaluare permanenta, astfel incat si criteriile pot fi schimbate pe parcurs.
Ce presupune analiza de risc si care sunt contribuabilii expusi inspectiilor fiscale aflati din acest articol.
Persoanele fizice autorizate raspund cu averea personala in fata creditorilor, atunci cand nu isi pot achita datoriile fata de acestia.
Mai exact, sunt doua situatii in care creditorii pot executa silit bunurile personale ale PFA. Totusi, in cazurile respective, persoanele fizice autorizate au la dispozitie anumite masuri de “protectie”.
AvocatNet.ro a scris pe larg despre acest subiect AICI.
Persoanele care au credite imobiliare in franci elvetieni, dar nu isi mai pot achita ratele, ar putea scapa temporar de executarea silita efectuata de banca, se mentioneaza intr-un proiect de lege aflat in dezbatere la Senat.
Astfel, casa pe care o persoana fizica si-a cumparat-o printr-un credit in franci elvetieni nu va putea fi executata silit de catre banca, pe o perioada de trei ani de zile, in situatia in care persoana respectiva nu si-a achitat ratele la credit.
In acest articol am scris despre ce cuprinde proiectul aflat in dezbatere la Senat si despre cum functioneaza executarea silita.
Comentarii articol (0)