"Concluzia generala a studiului PwC finalizat in decembrie 2013 este ca, fie si in conditiile unei contractii a pietei ca urmare a crizei si a modificarilor de legislatie intervenite la nivelul anului 2009, aceste sectoare ale industriei jocurilor de noroc au un impact semnificativ in economia nationala, sustinand zeci de mii de locuri de munca", a declarat Bogdan Belciu (foto), Partener, Servicii de Consultanta pentru Management din PwC, coordonatorul studiului.
Sectorul jocurilor de tip slot-machine
Piata jocurilor de tip slot-machine in Romania este estimata la 400 - 450 de milioane euro, in 2012.
Aceasta piata este compusa din trei segmente:
- salile dedicate (cu mai mult de 15 aparate), care genereaza 51% din venitul brut al pietei;
- barurile si alte locatii mici (3 - 5 aparate), care totalizeaza 33% din valoarea pietei;
- agentiile de pariuri, care reprezinta 16% din venitul brut al pietei.
Astfel, Romania se situeaza sub media europeana in ceea ce priveste numarul de aparate de joc raportat la populatie.
Raportand venitul brut din jocurile de tip slot-machine la numarul de locuitori, Romania se distanteaza si mai mult de media europeana, media tarilor analizate fiind de 36 de euro/capita, in 2011. In schimb, in Romania, venitul brut (GGR) din jocuri de tip slot-machine/capita a fost de 21 de euro.
In mod direct si indirect, sectorul jocurilor de tip slot-machine a generat 569 milioane de euro la PIB-ul Romaniei, in 2012, creand 27.066 de locuri de munca si contribuind cu 255 de milioane de euro la taxe si impozite.
Fiecare euro din venitul sectorului de jocuri de tip slot-machine genereaza 4,8 euro in alte industrii conexe.
In plus, fiecare doua locuri de munca ocupate in sectorul jocurilor de tip slot-machine creeaza un loc de munca aditional in sectoarele furnizoare de bunuri si servicii.
Sectorul pariurilor in cota fixa
Piata pariurilor in cota fixa din Romania a fost estimata la 100 - 130 de milioane de euro, in 2012, venituri generate de organizatorii de pariuri in aproximativ 2.600 de agentii din tara.
Sectorul pariurilor in cota fixa a generat in 2012, in mod direct si indirect, 141 de milioane de euro la PIB-ul Romaniei, creand 11.500 locuri de munca si contribuind cu aproximativ 80 de milioane de euro la taxe si impozite.
Fiecare euro din venitul sectorului de pariuri in cota fixa genereaza 4,8 euro din venitul furnizorilor.
De asemenea, fiecare doua locuri de munca ocupate in sectorul pariurilor in cota fixa genereaza un loc de munca aditional in sectoarele furnizoare de bunuri si servicii.
Numarul de organizatori de pariuri in cota fixa a scazut cu 46% in perioada 2009 – 2012, de la 26 de operatori in iunie 2009 la 14 in decembrie 2012, cauza principala fiind modificarea cadrului legislativ.
In acest sens, o masura importanta a fost obligativitatea domicilierii serverului de pariuri in Romania si legarea acestuia la un terminal instalat la autoritatea de control, asigurandu-se astfel o monitorizare eficienta a veniturilor obtinute de aceste companii.