Preocupat de viitorul tinerilor, Carol I decide sa infiinteze "un asezamant spre binele tinerimii universitare de la toate facultatile din tara, al carui scop va fi de a procura studentilor un loc de intrunire, inzestrat cu o biblioteca totdeauna deschisa, unde vor putea satisface iubirea lor de studiu".
Sunt cuvinte din Scrisoarea pe care Carol o adreseaza, la 3 Mai 1891, sfetnicului sau, Lascar Catargiu, Presedinte al Consiliului de Ministri, scrisoare considerata un autentic Act de intemeiere si un Indreptar pentru cei care vor urma la conducerea institutiei.
Fundatia are scopul de a intari "fratia printre tinerimea universitara" si a hrani "simtamantul patriotic care inalta sufletul ei", acordand apoi, vreme de 50 de ani, ajutoare pentru tiparirea unor lucrari valoroase si a tezelor de doctorat, premii de incurajare, burse pentru studenti, subventii.
Planurile Fundatiei sunt incredintate arhitectului francez Paul Gottereau, autor al Palatului CEC si al altor cladiri din capitala si provincie. Inceputa in 1891, Fundatia este terminata in 1893, urmatorii doi ani fiind consacrati dotarii si amenajarii institutiei.
Actualmente, pe locul Palatului Fundatiei Universitare Carol I se afla Biblioteca Centrala Universitara, prescurtat BCU, biblioteca frecventata in special de studenti, dar si de ceilalti participanti la viata academica.
Aflati in pagina urmatoare despre un alt eveniment important petrecut de-a lungul timpului.
Nadia Elena Comaneci este prima gimnasta din lume care a primit nota zece intr-un concurs olimpic de gimnastica. Este, de asemenea, castigatoare a cinci medalii olimpice de aur. In plus, Nadia este considerata a fi una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX si una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii, din toate timpurile.
"Zeita de la Montreal", asa cum este supranumita, este primul sportiv roman inclus in memorialul International Gymnastics Hall of Fame.
La varsta de 13 ani si jumatate, primul succes major al lui Comaneci a fost castigarea a trei medalii de aur si una de argint la Campionatele Europene din 1975, de la Skien, Norvegia, premierea avand loc in 3 mai. In acelasi an, agentia de stiri Associated Press a numit-o "Atleta Anului".
La 14 ani, Comaneci a devenit o stea a Jocurilor Olimpice de Vara din 1976 de la Montreal, Québec. Nu numai ca a devenit prima gimnasta care a obtinut scorul perfect de 10 la olimpiada (de sapte ori), dar a si castigat trei medalii de aur (la individual compus, barna si paralele), o medalie de argint (echipa compus) si bronz (sol).
Acasa, succesul sau i-a adus distinctia de "Erou al Muncii Socialiste", fiind cea mai tanara romanca distinsa cu acest titlu.
Aflati in pagina urmatoare despre un alt eveniment important petrecut intr-o zi de 3 mai.
Declaratia din 3 mai 1991 a fost manifestul jurnalistilor africani aflati in Windhoek, Namibia, la seminarul organizat de UNESCO cu tema "Promovarea presei africane independente si pluraliste".
Ideile lor si pasiunea cu care au sustinut faptul ca presa trebuie sa fie total independenta si parte a procesului de construire si maturizare a unei adevarate democratii au luat amploare la nivel global. Ulterior, zece ani mai tarziu, principiile declaratiei au fost extinse si catre presa tip radio, televiziune.
Declaratia de la Windhoek a jurnalistilor africani, din 1991, a fost punctul de pornire a adoptarii de declaratii similare pe tot cuprinsul globului, pentru ca in 1993, aceasta data sa fie declarata in plenul adunarii generale UNESCO ca fiind Ziua Internationala a Libertatii Presei.
De 20 de ani, pe 3 mai, lumea sarbatoreste libertatea de expresie dar, mai ales, isi declara sprijinul pentru ca aceasta libertate sa fie mentinuta.
Aflati din slide-ul urmator care sunt personalitatile nascute intr-o zi de 3 mai!
S-au nascut in 3 mai:
- 1928: Vasile Anestiadi, medic moldovean, patomorfologist
- 1933: George Constantin, actor roman de teatru si film (d. 1994)
- 1936: Vladimir Zamfirescu, pictor si desenator roman
- 1944: Eusebiu Stefanescu, actor roman de teatru si film
- 1975: Robert Turcescu, jurnalist roman
- 1976: Vanda Hadarean, gimnasta romanca
Cititi mai departe!
Au murit in 3 mai:
- 1987: Elvira Bogdan (pseudonim pentru Maria Moldoveanu), autoare a numeroase carti pentru copii
- 1987: Dalida, cantareata franceza
- 1995: Alfred Hoffman, muzicolog
- 1998: Erich Bergel, dirijor german nascut in Romania
- 2003: Constantin Piliuta, pictor roman
Comentarii articol (0)