Autor: Horatiu Sasu
Asadar, sa vedem ce NU le permite legea inspectorilor si ce NU esti obligat sa le prezinti.
1. Nu arati nimic, daca inspectorul nu isi justifica prezenta
Art. 15 alin. (1) din HG nr. 1.377/2009 arata ca toata inspectia in domeniul muncii se declanseaza dupa ce este indeplinita o conditie: inspectorul/inspectorii prezinta iti arata ordinul de serviciu. Completat in toate rubricile – si la data, si la stampila, si la tematica. Daca nu e completat cum trebuie, nu au ce sa caute.
Asta nu inseamna ca trebuie sa te arati cu o mina infricosatoare.
Ajunge sa fii ferm. Un pumn de fier in manusa de catifea.
Dar arati de la inceput ca iti stii drepturile – si asta e fundamental, esential pentru directia in care o va lua inspectia.
In al doilea rand, inspectorul trebuie sa completeze registrul de control. Regula este cea prevazuta in art. 3 alin. (2) din Legea nr. 252/2003 privind registrul unic de control, regula potrivit cu care organele de control au obligatia de a consemna in registru, inaintea inceperii controlului, urmatoarele elemente obligatorii:
- numele si prenumele persoanelor imputernicite de a efectua controlul,
- unitatea de care apartin,
- numarul legitimatiei de control,
- numarul si data delegatiei/ordinului de deplasare,
- obiectivele controlului, perioada controlului,
- perioada controlata, precum si
- temeiul legal in baza caruia se efectueaza controlul.
Atentie! Exista un regim derogatoriu pentru combaterea muncii „la negru”. Astfel, potrivit art. 240 din Codul, in cazul controalelor care au ca obiectiv depistarea muncii fara forme legale, inspectorii de munca vor completa registrul unic de control dupa efectuarea controlului. Citirea atenta a textului arata ca derogarea este posibila numai pentru depistarea muncii la negru, nu si pentru controale avand alte teme (neinmanarea fiselor de post, calculul eronat al salariilor, refuzul de a compensa orele suplimentare); daca in aceste din urma cazuri nu se completeaza registrul unic de control anterior inceperii controlului, fapta este sanctionata potrivit Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, cu modificarile si completarile ulterioare sau, dupa caz, potrivit legislatiei muncii (art. 9 din Legea nr. 252/2003 privind registrul unic de control).
In plus, din ordinul de serviciu si din registrul de control selectezi tematica, aspect foarte important pentru ce urmeaza. Pentru ca…
2. Nu arati ce ti se cere, dar nu face obiectul controlului
O spune de data aceasta chiar Legea nr. 108/1999, la art. 20. Trebuie sa prezinti documentele “necesare controlului sau cercetarii evenimentului”.
Cele care nu fac parte din tematica nu se dau.
Aici inca nu e grav. Mai grav e cand te arunci singur in gura lupului…
3. Nu arati ce nu ti se cere
Foarte multe persoane intra in amanunte care nu li se cer si nu reusesc decat sa starneasca curiozitatea inspectorilor. Mai grav decat sa arati la cerere documente care nu se justifica este sa arati din proprie initiativa asa ceva.
Exemplu: ti se cer statele de salarii, foarte alambicate, iar tu incepi sa te justifici ca luna asta nu ai avut bani si nu ai platit sporul de noapte, dar vei recupera luna viitoare. Gresit. Lasa-i sa te intrebe. In 80% din cazuri, va spun din experienta, nu o vor face, decat daca au venit „tintit” sa verifice sporul de noapte, in urma unei reclamatii.
Acest articol este un fragment din ghidul ”Ce arati si ce nu arati la controlul ITM”.
Cumpara documentul integral din Magazinul AvocatNet.ro pentru 10 euro + TVA sau citeste-l gratuit in Superlege.ro, impreuna cu alte zeci de documente utile, pentru 58 de lei/luna.
Comentarii articol (8)