Argumentele par solide la prima vedere. Timpul petrecut online inseamna mai putin timp pentru munca, inseamna (teoretic) productivitate scazuta, inseamna termene limita depasite etc. Iar cercetarile pe aceasta tema sustin ideea timpului pierdut. Astfel, un articol de pe Forbes.com indica faptul ca 64% dintre angajatii cu acces la internet acceseaza in fiecare zi site-uri care nu au nicio legatura cu munca pe care o fac.
Asadar, timpul pierdut navigand site-uri irelevante pentru job variaza intre 1 ora si chiar 10 ore pe saptamana. In top 3 al site-urilor care ne fac sa pierdem timpul la birou sunt Tumblr, Facebook si Twitter.
Iata, deci, suficiente motive pentru a pune la punct o politica de limitare a accesului la internet pentru angajati. Sau nu?
Articolul de pe Trainingmag pe care vi-l recomandam azi argumenteaza ca, de fapt, accesarea site-urilor irelevante pentru job este chiar benefica pentru productivitate. Cateodata avem nevoie de o pauza si, daca nu ne putem permite una fizica (iesirea din spatiul biroului), una mentala poate fi binevenita. Cu mintea relaxata, vom putea privi sarcinile pe care le avem de facut intr-o alta lumina, vom vedea erori pe care altfel nu le-am fi observat si vom fi mai eficienti.
In plus, o pauza de la tot ceea ce inseamna munca poate aduce idei noi si potenta inovatia/creativitatea in organizatie. Nu in ultimul rand, accesul nelimitat si nerestrictionat la internet este un mesaj de incredere. Asa cum nu avem nevoie de un program strict cu ore de venire si de plecare de la birou pentru a ne face treaba bine, nu avem nevoie nici de un control artificial al timpului in speranta ca asa vom munci mai bine.
Atata vreme cat angajatii isi fac treaba bine, nu conteaza numarul de ore pe care il petrec muncind si nici de cate ori intra pe Facebook in acest timp, iar orice politica de personal care "amendeaza" aceste pauze este o risipa majora de resurse si poate avea pe termen lung o influenta negativa asupra culturii organizationale si reputatiei companiei.
Descoperiti mai multe argumente pentru accesul nelimitat la internet in timpul orelor de program citind tot articolul In-Office Internet Use: The Case for a Free-for-All.
Articol aparut initial pe www.portalhr.ro. Puteti citi aici articolul original.
Comentarii articol (1)