“Medierea, brand de tara” este tema centrala a intrunirii din 24 Mai 2014, orele 09:30 – 13:00, discutia desfasurandu-se intr-un panel mixt mediatori – invitati. Situata la deschiderea Congresului Uniunii Centrelor de Mediere din Romania, aceasta dezbatere cauta sa afle unde se afla medierea in acest moment si care sunt perspectivele ei de expansiune, ca activitate utila social, in viitor. Ea va fi evenimentul-cheie al Congresului, in care membrii recunoscuti ai U.C.M.R. se vor afla fata in fata cu invitati care vin din diferite domenii sociale. Este o dezbatere in care ii ascultam pe ceilalti, pe potentialii nostri parteneri si clienti, despre viziunea lor asupra medierii si rolului social al acesteia.
Intrebarea-cheie a dezbaterii este Poate medierea sa fie un brand pentru Romania?
Vom discuta cu: Alexandra Mihailescu (Vice President Industries & Technologies, BDR ASSOCIATES); Madalina Vintu (Managing Consultant – Arthur Hunt Consulting); Radu Magdin (CEO Smartlink Communications); Bogdan Ficeac (analist, sociolog); alaturi de colegii nostri mediatori Cosmin Stanciu, Teodora Serbanescu, Rodica Cociu-Anghel, Ana Maria Tuluc, Victoria Graur, Violeta Pop si Mugur Mitroi.
In a doua parte a Congresului, federatia isi propune sa demareze campania de strangere de semnaturi pentru trimiterea catre Parlamentul Romaniei a unei propuneri de modificare legislativa a legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator. U.C.M.R. doreste sa introduca in legea medierii modul de organizare a corpului profesional al mediatorilor prin prevederea expresa privind infiintarea, la nivelul fiecarui judet, a Consiliilor de Mediere Judetene, pentru organizarea si apararea drepturilor mediatorilor in mod eficient; precum si reglementarea dreptului de acces al fiecarui cetatean la o solutie mai facila, mai rapida si mai convenabila de solutionare a oricaror dispute sau litigii.
U.C.M.R. isi propune, de asemenea, si lansarea campaniei de strangere de semnaturi pentru introducerea in Parlament a legii anti-monopol care va oferi posibilitatea deschiderii domeniilor exclusiviste pentru societatea civila; in acest fel, mediatorii vor avea posibilitatea sa concureze in mod loial cu celelalte profesii consacrate unde, pana la acest moment, exista un monopol al profesiilor juridice.
Astfel, la Congresul federatiei care va avea loc in 24 mai 2014 in Bucuresti, U.C.M.R. va adopta rezolutia prin care toti mediatorii sunt chemati sa semneze propunerea legislativa.
Colegii mediatori care doresc implicarea in campania U.C.M.R. sunt asteptati la lucrarile Congresului al VIII-lea „Medierea, brand de tara”, care va avea loc in Bucuresti in data de 24 Mai 2014.
Pentru mai multe detalii puteti accesa acest link.
---
Despre Uniunea Centrelor de Mediere din Romania
Uniunea Centrelor de Mediere din Romania militeaza pentru utilizarea medierii in solutionarea disputelor de politica publica, asumandu-si rolul unui instrument de pace sociala.
In cuvintele ASR Principesa Margareta de Romania, prin mesajul sau catre U.C.M.R., Medierea, cea mai frageda profesie reglementata in Romania, este un exemplu cum ceva extrem de util pentru societate a luat nastere din nimic (...) Sper ca, cu ajutorul unei bune promovari a medierii, din ce in ce mai multe dispute vor fi solutionate amiabil. De asemenea, imi doresc ca, prin intermediul unor initiative profesionale, sa se ofere un exemplu cu privire la rolul pe care il joaca organizatiile profesionale in societatea romaneasca.
U.C.M.R. si-a propus sa sprijine pregatirea la un standard ridicat a profesionistilor din cadrul organizatiilor membre, pentru a deveni un etalon de calitate, iar profesionistii sa vada in promovarea medierii o vocatie. Astfel, mediatori din cadrul Uniunii au luat parte la cursuri de dezvoltare si au primit certificari internationale de la organizatii de renume din domeniu din S.U.A. si U.K.
De asemenea, Uniunea a dezvoltat numeroase programe de transmitere catre public a informatiilor din domeniu, precum Caravana Medierii, in scopul de a promova avantajele medierii ca o modalitate de a pune capat conflictelor, atat pe plan national, cat si european. U.C.M.R a militat pentru obtinerea recunoasterii sale ca o structura nationala relevanta a rezolvarii alternative a litigiilor.