Persoanele juridice trebuie sa-si depuna situatiile financiare anuale pana vineri, 30 mai, potrivit Ordinului MFP nr. 79/2014. Mai exact, ele trebuie sa indeplineasca aceasta obligatie la 150 de zile de la data la care se incheie exercitiul financiar, respectiv 31 decembrie 2013.
In aceasta situatie se afla societatile comerciale, societatile sau companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, societatile cooperatiste si celelalte persoane juridice care au patrimoniu, dupa cum se precizeaza in articolul 28 din Legea contabilitatii nr. 82/1991. Despre situatiile financiare pe 2013 AvocatNet.ro a scris pe larg AICI si AICI.
Regulile de intocmire a situatiilor financiare pentru anul 2013 sunt cuprinse in Ordinul MFP nr. 79/2014, insa de la 1 ianuarie 2014 reglementarile contabile s-au modificat si ele prin Ordinul MFP nr. 1.898/2013.
Totusi, noutatile privind prevederile contabile NU afecteaza intocmirea bilanturilor pe 2013, a declarat pentru AvocatNet.ro Bogdan Costea, expert contabil si consultant fiscal in cadrul Viboal FindEx
"Pentru intocmirea bilanturilor pe 2013 se aplica prevederile contabile valabile in 2013. Noile reglementari contabile care au intrat in vigoare in 2014 vor fi utilizate pentru realizarea situatiilor financiare pe 2014, care se vor depune in 2015", a explicat specialistul.
Ordinul MFP nr. 1.898/2013, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 727 din 26 noiembrie 2013, care se aplica din 1 ianuarie 2014, cuprinde, printre altele, noutati in ceea ce priveste tratamentul contabil al punctelor cadou, al veniturilor si al cheltuielilor si introduce un nou cont in Planul de conturi general.
Noi criterii de recunoastere a veniturilor si cheltuielilor
Ordinul MFP nr. 1898/2013 care se aplica din 1 ianuarie 2014 stabileste noi criterii de recunoastere a veniturilor si cheltuielilor.
Astfel, veniturile sunt recunoscute in contul de profit si pierdere atunci cand se poate evalua in mod credibil o crestere a beneficiilor economice viitoare legate de cresterea valorii unui activ sau de scaderea valorii unei datorii.
Totodata, recunoasterea veniturilor se realizeaza simultan cu recunoasterea cresterii de active sau reducerii datoriilor (de exemplu, cresterea neta a activelor, rezultata din vanzarea produselor sau serviciilor, ori descresterea datoriilor ca rezultat al anularii unei datorii).
In ceea ce priveste cheltuielile, acestea sunt recunoscute in contul de profit si pierdere atunci cand se poate evalua in mod credibil o diminuare a beneficiilor economice viitoare legate de o diminuare a valorii unui activ sau de o crestere a valorii unei datorii.
Recunoasterea cheltuielilor are loc simultan cu recunoasterea cresterii valorii datoriilor sau reducerii valorii activelor (de exemplu, drepturile salariale angajate sau amortizarea echipamentelor).
In acelasi timp, Ordinul MFP nr. 1898/2013 a modificat si regulile privind impozitul pe profit, in sensul ca acest tip de impozit, precum si celelalte impozite pentru care legislatia fiscala prevede efectuarea de plati anticipate se reflecta distinct in contabilitate, pe seama cheltuielilor si a conturilor de datorii, cu evidentierea separata a achitarii contravalorii acestora.
Anterior, legislatia prevedea ca platile anticipate in contul impozitului pe profit, determinate potrivit legii, se reflectau distinct in contabilitate (contul 4411 "Impozitul pe profit").
Evidenta contabila a punctelor cadou
Potrivit reglementarilor care se aplica din 1 ianuarie 2014, punctele cadou acordate de firme in cadrul programelor de fidelizare a clientilor se contabilizeaza ca venit in avans, lucru care nu era specificat in vechea legislatie.
"Entitatea contabilizeaza punctele cadou ca o componenta identificabila a tranzactiei in cadrul careia acestea sunt acordate (contul 472 "Venituri inregistrate in avans"/analitic distinct)", se arata in Ordinul MFP nr. 1898/2013.
Suma corespunzatoare punctelor cadou se recunoaste drept venit in momentul in care entitatea isi indeplineste obligatia de a furniza premiile sau la expirarea perioadei in cadrul careia clientii pot utiliza punctele cadou, se mentioneaza in acelasi document.
Potrivit sursei citate, daca se estimeaza ca nivelul cheltuielilor necesare indeplinirii obligatiei de a furniza premiile depaseste contravaloarea primita sau de primit pentru acestea, la data la care clientul le rascumpara, pentru diferenta aferenta entitatea inregistreaza in contabilitate un provizion.
Noul tratament contabil pentru punctele cadou determina, conform MFP, o amanare a momentului recunoasterii veniturilor corespunzatoare acestor puncte cadou, pana in momentul valorificarii sau expirarii perioadei de valabilitate a acestora.
Planul de conturi general cuprinde un cont distinct pentru creantele preluate prin cesionare
Potrivit Ordinului MFP nr. 1898/2013, in Planul de conturi general este introdus un nou cont - 809 "Creante preluate prin cesionare".
"Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta valorii nominale a creantelor preluate prin cesionare. In debitul contului 809 «Creante preluate prin cesionare» se inregistreaza valoarea nominala a creantelor preluate prin cesionare, iar in credit, valoarea nominala a acestor creante scoase din evidenta pe masura incasarii, cedarii catre terti sau datorita imposibilitatii incasarii acestora. Soldul contului reprezinta valoarea nominala a creantelor preluate prin cesionare, existente la un moment dat", se precizeaza in Ordinul MFP nr. 1898/2013.
Puteti afla mai multe detalii despre toate noutatile contabile care se aplica din 2014 din acest articol.