Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a modificat formularul 100, prin Ordinul nr. 1703/2014, publicat astazi in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 510 si care a intrat in vigoare tot azi.
Documentul introduce noi obligatii fiscale privind veniturile realizate din Romania de persoanele nerezidente, pe care care contribuabilii vor trebui sa le raporteze prin declaratia 100.
Mai exact, prin actul normativ a fost completat Nomenclatorul privind obligatiile de plata la bugetul de stat, prin introducerea impozitului pe veniturile realizate din transferul masei patrimoniale fiduciare de la fiduciar la beneficiarul nerezident in cadrul operatiunii de fiducie, precum si instructiunile de completare a formularului 100 "Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat".
Fiscul motiveaza ca modificarea a fost efectuata pentru imbunatatirea legislatiei privind taxarea veniturilor din fiducie, avand in vedere ca aceasta institutie a fost introdusa la 1 octombrie 2011 prin noul Cod civil.
Potrivit art. 115 din Codul fiscal, veniturile realizate din transferul masei patrimoniale fiduciare de la fiduciar la beneficiarul nerezident in cadrul operatiunii de fiducie reprezinta venituri impozabile obtinute din Romania.
De asemenea, tot in legislatia fiscala se mentioneaza ca venitul realizat in bani si in natura de beneficiarul persoana fizica la transferul masei patrimoniale de la fiduciar se supune impunerii. Fac exceptie veniturile realizate de beneficiar din transferul masei patrimoniale in situatia in care acesta este constituitorul, caz in care veniturile respective sunt neimpozabile.
Obligatia evaluarii veniturilor realizate, la pretul stabilit prin expertiza tehnica, la locul si la data primirii acestora, revine fiduciarului. Pierderile fiscale inregistrate din administrarea masei patrimoniale de catre fiduciar reprezinta pierderi definitive si nu se deduc la determinarea venitului impozabil pentru beneficiar ulterior transferului masei patrimoniale de la fiduciar la beneficiarul persoana fizica, se mai precizeaza in Codul fiscal.
Ce este fiducia?
Fiducia a fost introdusa in practica juridica prin noul Cod Civil si reprezinta o operatiune prin care se pot transfera drepturi reale sau de creanta catre un fiduciar care le administreaza in folosul unui beneficiar, au explicat, intr-un articol mai vechi publicat de AvocatNet.ro, avocatii de la Hammond, Bogaru si Asociatii. Acestia au adaugat ca fiducia poate constitui o modalitate de a te proteja impotriva creditorilor.
Specialistii ne-au declarat la acea data ca fiducia poate fi definita ca operatiunea juridica prin care un constituitor transfera drepturi reale sau de creanta, garantii ori alte drepturi patrimoniale catre un fiduciar care le administreaza in folosul unui beneficiar, care poate fi chiar constitutorul sau insusi fiduciarul, conform art. 773 din Noul Cod Civil.
De asemenea, fiducia poate fi privita din prisma a trei raporturi contractuale distincte, dar care formeaza un tot unitar: transferul de drepturi (care nu poate depasi 33 de ani), mandatul si administrarea unui patrimoniu de afectatiune.
Orice persoana fizica sau juridica poate fi constituitor in contractul de fiducie, insa posibili fiduciari pot fi numai institutiile de credit, societatile de investitii, societatile de asigurare, avocatii sau notarii publici, au mai spus avocatii de la Hammond, Bogaru si Asociatii. Constitutorul trebuie sa aiba capacitatea de a incheia acte de dispozitie, iar fiduciarul acte de administrare.
Obiect al contractului de fiducie il poate constitui orice bun mobil sau imobil, corporal sau incorporal, prezent sau viitor. Trebuie precizat ca pentru a fi valabil, scopul contractului de fiducie trebuie sa fie determinat. In acest sens, contractul este lovit de nulitate absoluta daca prin el se realizeaza o liberalitate indirecta in folosul beneficiarului.
"Putem afirma ca institutia fiduciei este un instrument juridic util, flexibil si cu o sfera larga de aplicare, indispensabil oricarei persoane care a acumulat un patrimoniu semnificativ. Fiind o modalitate de protejare impotriva creditorilor, fiducia are avantajul ca permite impartirea activelor unei persoane in mase patrimoniale distincte si autonome, proprietarul beneficiind astfel de raspundere limitata fara a constitui o persoana juridica in acest sens", au detaliat avocatii.