Investitiile nete in economia romaneasca au scazut cu 7,4%, in primul trimestru, scrie economica.net.
Investitiile nete realizate in economia romaneasca s-au cifrat la 11,23 miliarde lei (preturi curente) in primul trimestru din 2014, in scadere cu 7,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).
Investitiile in utilaje (inclusiv mijloace de transport) au scazut cu 10,9%, iar lucrarile de constructii noi au inregistrat o scadere de 6,8%. La alte cheltuieli s-a inregistrat o crestere cu 10,7%.
Romania nu indeplineste criteriile pentru euro legate de inflatie si curs, titreaza capital.ro.
Romania nu indeplineste doua dintre cele cinci criterii de convergenta nominala pentru adoptarea euro, respectiv cele privind inflatia si cursul de schimb, dar le indeplineste pe cele legate de deficitul bugetar, datoria publica si ratele dobanzilor pe termen lung, reiese din Raportul de Convergenta publicat miercuri de Comisia Europeana.
'Romania nu indeplineste criteriul legat de stabilitatea preturilor. Inflatia medie din ultimele 12 luni, pana in aprilie 2014, a fost de 2,1%, peste valoarea de referinta de 1,7%, calculata ca medie pe ultimele 12 luni a ratelor de inflatie din Lituania, Portugalia si Irlanda (nr. - cele mai performante din UE) plus 1,5 puncte procentuale. Mai mult, estimarile CE indica faptul ca inflatia va ramane peste valoarea de referinta in urmatoarele luni', se arata in raportul CE.
Efectul taxei de 7 eurocenti. Statul pierde zeci de milioane de euro pe luna, informeaza evz.ro.
Acciza suplimentara introdusa la 1 aprilie pentru fiecare litru de combustibil a facut ca la buget sa nu mai ajunga o parte din banii ce trebuiau platiti de transportatori.
Din aprilie, majoritatea transportatorilor care au sedii apropiate de tarile vecine au inceput sa alimenteze in strainatate, unde este mai ieftin.
Comisia Europeana atrage atentia Guvernului ca strategia de alocare a fondurilor UE reflecta in continuare dezechilibre si lipsa de prioritati, mentioneaza adevarul.ro.
Comisia Europeana (CE) a atentionat Guvernul ca alocarea bugetara propusa in Acordul de Parteneriat pentru banii UE 2014-2020 reflecta in continuare dezechilibre, fapt ce reprezinta o sursa de ingrijorare, iar mecanismele de detectare si prevenire a conflictelor de interese la achizitii trebuie aplicate.
„Alocarea bugetara propusa reflecta in continuare dezechilibre, fapt ce reprezinta o sursa de ingrijorare. Alocarea propusa pentru mediu in cadrul Fondului European pentru Dezvoltare Regionala si in cadrul Fondului de Coeziune a fost redusa si mai mult comparativ cu propunerea initiala, slabind si mai mult capacitatea Romaniei de implementare a infrastructurilor cerute de acquis. Alocarea trebuie justificata in mod adecvat, potrivit cu importanta provocarilor avute in vedere, nevoilor de finantare respective si aferentei posibile finantari complementare“, atentioneaza oficialii CE, in documentul transmis autoritatilor romane si prezentat de Mediafax.
Comentarii articol (0)