De la inceputul anului si pana acum, salariatii romani s-au bucurat deja de peste jumatate din zilele libere din 2014 stabilite de Codul muncii.
Mai exact, pana acum "s-au dus" urmatoarele zile libere:
- 1 si 2 ianuarie
- prima si a doua zi de Pasti - 20 si 21 aprilie
- Ziua Muncii - 1 mai
- prima si a doua zi de Rusalii – 8 si 9 iunie
Daca vom lua in calcul si datele de 3 ianuarie si 2 mai, declarate nelucratoare de Guvern pentru a le lega de week-end (atat 3 ianuarie, cat si 2 mai au picat intr-o zi de vineri), bugetarii au avut mai multe zile libere decat in mod normal. De asemenea, aceasta masura a fost aplicata si de catre unele firme, astfel ca si o parte dintre salariatii din sectorul privat s-au bucurat de un numar mai mare de zile libere.
Legal vorbind, insa, fara sa punem la socoteala cele doua zile acordate de Executiv, pana acum s-au epuizat deja 7 din cele 12 sarbatori legale stipulate de legislatie.
Prin urmare, romanii mai au, pana la sfarsitul acestui an, doar 5 zile libere, dupa cum urmeaza:
- Adormirea Maicii Domnului - 15 august
- Sfantul Andrei - 30 noiembrie
- Ziua Nationala a Romaniei - 1 decembrie
- prima si a doua zi de Craciun - 25 si 26 decembrie
Acesta este deja al treilea an in care romanii beneficiaza de o zi libera pe 30 noiembrie, dupa ce Codul Muncii a fost modificat in acest sens in 2012. Angajatii nu se vor bucura, insa, prea mult de aceasta sarbatoare in 2014, caci Sfantul Apostol Andrei va fi sarbatorit duminica, cand oricum este zi libera pentru cei cu program normal de lucru, de luni pana vineri.
In schimb, salariatii romani vor beneficia de o mini-vacanta in decembrie, caci prima si a doua zi de Craciun se vor sarbatori joi si vineri.
Iata mai jos situatia celor 5 zile libere care au mai ramas din 2014:
Situatia din 2014 este putin mai buna decat in 2013 si 2012, cand angajatii romani s-au bucurat de 8 zile libere legale care au fost in timpul saptamanii, adica cu o zi nelucratoare mai putin fata de anul acesta.
De asemenea, lucrurile stau si mai bine decat in 2011, cand, din cele 11 sarbatori legale (30 noiembrie nu era zi libera la acea data), doar 5 au fost zile din timpul saptamanii, si anume: a doua zi de Pasti (25 aprilie - luni), a doua zi de Rusalii (13 iunie - luni), Adormirea Maicii Domnului (15 august – luni), a doua zi de Craciun (26 decembrie – luni).
In schimb, in 2011, 1 mai si prima zi de Craciun au fost in zile de duminica, iar 1 si 2 ianuarie s-au sarbatorit sambata si, respectiv, duminica.
Sunt si salariati care merg la serviciu in zilele declarate libere
Potrivit legislatiei, exista si categorii de salariati care, in zilele de sarbatoare legala, trebuie sa se prezinte la munca, angajatorii nefiind obligati sa le acorde zilele libere stabilite de stat. Astfel, facilitatea nu se acorda in cazul locurilor de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
In plus, si angajatii din unitatile sanitare si cele de alimentatie publica trebuie sa lucreze in zilele de sarbatoare legala. Codul muncii prevede ca pentru aceste categorii de salariati se stabilesc, prin Hotarare de Guvern, programe de lucru adecvate, astfel incat populatia sa dispuna de asistenta medicala si de alimentele de stricta necesitate.
Pe de alta parte, trebuie mentionat ca, desi sunt nevoiti sa fie prezenti la serviciu in zilele de sarbatoare legala, salariatii care lucreaza in domenii in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza “caracterului procesului de productie sau specificului activitatii” au dreptul, conform legislatiei muncii, sa isi ia o zi libera in urmatoarele 30 de zile.
Compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile se acorda si angajatilor din unitatile sanitare si cele de alimentatie publica care trebuie sa lucreze in zilele de sarbatoare legala.
Codul muncii mai prevede ca pentru celelalte cazuri in care nu se acorda zile libere in sarbatorile legale "din motive justificate", salariatii trebuie sa beneficieze de un "spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru”.
Angajatorii care nu ofera compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile sau sporul indicat de legislatia muncii pot fi amendati cu o suma cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de lei.
Numarul zilelor libere ar putea creste
Asa cum am aratat mai sus, Codul muncii prevede 12 sarbatori legale, care inseamna automat zile libere pentru salariati.
Lista celor 12 zile nelucratoare ar putea fi completata chiar de anul viitor, intrucat senatorii au adoptat recent un proiect de act normativ care stabileste ca 24 ianuarie va fi sarbatoare legala. De asemenea, proiectul de act normativ prevede obligatia autoritatilor administratiei publice centrale si locale de a organiza manifestari publice dedicate acestei zile.
Totodata, in proiect se prevede expres ca Societatea Romana de Televiziune si Societatea Romana de Radiodifuziune sa “reflecte in cadrul programelor lor manifestarile”.
Documentul a primit avize favorabile de la toate comisiile parlamentare, printre care Comisia pentru cultura si Comisia pentru munca. Totusi, pentru ca aceasta zi sa fie declarata libera, mai trebuie si votul Camerei Deputatilor, care este for decizional in acest caz.
Declararea zilei de 24 de ianuarie ca zi nelucratoare nu este o noutate, senatorii avand in trecut si alte tentative de a introduce in Codul Muncii aceasta reglementare.
Mai exact, pe parcursului anilor 2010 si 2011, pe masa senatorilor s-au aflat mai multe propuneri legislative in acest sens, aproape toate fiind adoptate de acestia. In schimb, deputatii au respins de fiecare data initiativele, astfel ca 24 ianuarie este, in continuare, o zi lucratoare.
Daca acestui proiect au dat unda verde, senatorii au respins, in schimb, cateva propuneri legislative care prevad introducerea in Codul Muncii, ca sarbatori legale, a celei de-a treia zi de Paste, a datei de 10 mai si a datei 21 mai - ziua Sfintilor Imparati Constantin si Elena.
Concret, toate cele patru propuneri au fost respinse de Senat, prima camera sesizata. Totusi, ele nu si-au incheiat traseul legislativ in Parlament, intrucat si Camera Deputatilor are un cuvant de spus, in calitate de for decizional. Practic, in cazul in care deputatii decid sa dea un aviz favorabil, prevederile cuprinse de cele patru propuneri se vor aplica, desi intr-o prima faza au fost respinse de senatori.
Amintim ca, in cazul parintilor, numarul zilelor libere a crescut deja, intrucat acestia vor avea dreptul la o zi nelucratoare pentru a-si duce copilul la medic. Detalii despre acest subiect am scris aici.