Am cunoscut-o acum multi ani, pe vremea facultatii. Era pasionata de carti si de citit, ca toti cei care au trecut pragul Literelor, de altfel. Singura diferenta dintre Andra si restul este ca ea se numara printre putinii care au ramas in domeniu, lucrand dupa facultate ca redactor la Editura Universitatii.
Experienta i-a placut, a format-o in "ale scrisului", insa ce-a urmat dupa a fost si mai provocator si mai interesant. A aplicat la Libraria Bastilia din Bucuresti si in scurt timp, din redactor s-a transformat in omul de comunicare al librariei. De scurt timp, lucreaza in marketing, insa tot in domeniul cartilor.
Dar scrisul a ramas o parte importanta din viata ei. A continuat, deci, sa fie redactor la mai multe reviste, precum Limba si literatura romana si Doamna Grasa, este autorul volumelor Scrisori pentru Alice si Scrisoarea de iubire, dragoste, amor si a colaborat cu diverse edituri din Bucuresti.
De ce Litere? Asa mare este pasiunea pentru literatura sau a fost intamplator?
Andra Carbunaru: Nu cred ca „intamplator” este cuvantul potrivit in aceasta situatie pentru ca toate lucrurile cu insemnatate pe care le-am realizat pana acum au fost, intr-un fel sau altul, ghidate de mine. Desigur, a trebuit sa fac fata multor situatii neasteptate, mai ales in ceea ce priveste meseria pe care mi-am ales-o, dar in asta consta tot farmecul lucrurilor pe care le facem: adaptare fara a renunta totusi la ceea ce te defineste.
Cand am terminat liceul, am avut binecunoscuta discutie cu parintii mei: eu voiam Litere, ei voiau o facultate mai „serioasa”. Asa ca da, am ales Litere, dar am facut si Jurnalism, in paralel. Imi amintesc ca in timpul sesiunilor aveam mereu cu mine un ghiozdan plin cu carti care ma cocosau, dar n-am renuntat. Asa ar trebui sa se intample cand iti doresti foarte mult ceva, nu? Daca nu facem tot ce putem cand suntem tineri, nu o sa avem timp mai tarziu.
Ai fost redactor la Editura Universitatii. Ti-a placut acolo, te definea?
Andra Carbunaru: Am lucrat si la Editura Universitatii si la Editura Art ca redactor si corector, dar mi-a fost clar ca nu sunt facuta pentru acest domeniu. Imi admiram mereu colegii care puteau sa stea pe scaun si sa citeasca de dimineata pana seara, uneori ca in filme, in lumina lampilor de birou. Pentru mine, timpul trecea extrem de greu. Mie imi place agitatia, ma simt bine cand e aglomerat si cand se vorbeste in jurul meu. Toti colegii mei urau targurile de carte, eu le asteptam si inca le astept ca pe o recompensa, ca pe o vacanta relaxanta si foarte placuta.
De ce este frumoasa meseria de om de comunicare al librariei?
Andra Carbunaru: Pe scurt, pentru ca intalnesti multi oameni noi in fiecare zi, esti la curent cu tot ce se intampla in piata de carte, iti formezi legaturi cu persoane din multe domenii diferite, iti organizazi mai bine timpul, esti mai responsabil pentru ca stii ca depind si altii de tine, iti exersezi mereu mintea pentru a promova produsul tau si asa mai departe. Pana la urma, daca ciocolata Milka, de exemplu, nu ar fi gasit ideea cu vaca mov, nimanui nu i s-ar fi parut atat de interesante aceste animale.
Cand lucrezi ca PR, trebuie sa gasesti des idei noi de promovare intr-o lume in care te adresezi unui public care citeste, cel mai adesea, pentru placere. Apoi, asa cum spuneam si mai devreme, meseria aceasta este extrem de dinamica, uneori chiar imprevizibila, si trebuie sa fii intotdeauna pregatit pentru ceva nou.
Care este cel mai interesant eveniment organizat la Libraria Bastilia?
Andra Carbunaru: O lansare de carte pe care am privit-o cu neincredere si care s-a dovedit a fi una dintre lansarile de reper pe care le-am organizat la Bastilia. Era vorba de o carte care te invata cum sa respiri, lucru care mi se parea evident atunci. Credeam ca nu e nevoie de o carte care sa iti spuna cum sa inspiri si sa expiri, dar m-am inselat. Nu numai ca succesul s-a observat in vanzari, dar am invatat si eu, cu adevarat, cateva tehnici de a te relaxa prin respiratie.
Mai sunt oamenii interesati de literatura si cultura? Vin la conferinte, la lansari de carte?
Andra Carbunaru: Raspunsul e simplu: una dintre cele mai bine vandute carti este tocmai una in care se vorbeste despre faptul ca oamenii nu mai citesc.
Ce se mai vinde, ce carti sunt "la moda" acum?
Andra Carbunaru: Statistic, la Bastilia vindeam in special carti de beletristica si dezvoltare personala, apoi carti din domeniul economic si cel politic pentru ca libraria este langa ASE. In schimb, pentru mine personal cea mai mare bucurie este faptul ca am observat o crestere a interesului pentru poezie.
Cui ii datorezi reusitele avute pana in prezent (si personale si profesionale)?
Andra Carbunaru: Am avut multe lucruri de invatat de la dna. Antoaneta Tanasescu, o draga persoana de la Facultatea de Litere, un exemplu de modestie si sinceritate. Apoi, Laura Albulescu, director de imagine la Bastilia, o persoana corecta in relatia profesionala si calda si fidela in relatia noastra de prietenie.
Care e cea mai inspirata lectie ce ti-a fost predata?
Andra Carbunaru: Pastrarea echilibrului intre emotii, adesea coplesitoare, si eficienta de moment.
Un lucru pe care ti-ai fi dorit sa-l stii acum 10 ani.
Andra Carbunaru: Nu e nevoie de un dosar greu cu diplome ca sa fii un om valoros.
La polul opus, ce asteptari ai de la tine peste 10 ani?
Andra Carbunaru: Din punct de vedere profesional mi-as dori sa pot sa promovez in fata publicului si alte tipuri de produse in afara de carti (cum ar fi sa ma aflu in fata provocarii de a vinde crema de pantofi, de exemplu?), iar din punct de vedere personal, imi doresc o familie cu multi copii cu parul cret si bretele la pantaloni si un sot care sa inteleaga nevoia mea de a fi independenta profesional. Astept sa vad ce noutati imi rezerva viitorul pentru ca, de cand am plecat de la Bastilia, lucrez tot in domeniul cartilor, dar intr-un departament de marketing, intr-o lume destul de diferita care m-a convins ca mai am multe de invatat.
Care este cel mai mare regret pe care il ai?
Andra Carbunaru: Ca uneori imi neglijez prietenii.
Portret in cuvinte
- Pastrez ... cate o fotografie cu bunicii mei de cand erau tineri.
- Mi-as dori ... sa merg mai des in vacanta.
- Ma tem cel mai mult ... de senzatia de pierdere a timpului.
- Niciodata nu voi renunta la ... serile in care „stau la povesti” cu sora mea.
- Daca as fi putut sa imi aleg o alta meserie, atunci aceea ar fi fost cea de ... actrita.
Colectia de oameni frumosi este o sursa saptamanala de speranta marca AvocatNet.ro. Aici veti intalni, sambata de sambata, oamenii firesti din Romania pe care ne era dor adanc sa ii auzim vorbind - oamenii echilibrati, care impresioneaza tocmai prin normalitatea lor, intr-o lume de "senzational" si "extraordinar" si "nemaipomenit".
Comentarii articol (7)