1. La fotografii inainte!
Am fotografiat in ultimii ani cateva sute de copii. Unii fericiti in modul acela total si exploziv pe care numai ei il au, altii linistiti, zambind timid la incercarile noastre de a-i face sa se simta bine. Unii cu chef de dans, sarit, urcat, coborat, altii indragostiti de parinti si de bratele lor. Cu totii au fost insa gata oricand pentru joaca. Au sarit coarda, s-au dat in leagan, au fost ridicati in brate, au topait pe buturugi, au fost gadilati, au tipat sau pur si simplu au alergat prin parc. In concluzie, nu exista fotografii frumoase daca nu exista si clipe frumoase! Iar atunci cand vine vorba de copii, clipe frumoase= clipe jucause, asa ca ...
2. …ne pozam, dar mai ales ne jucam
Am vazut prea multe imagini din vacante cu copii stand regulamentar in fata vreunui obiectiv bifat pe lista zilei. Sunt convins ca toti copiii isi vor dori sa se vada in pozele copilariei lor asa cum erau cu adevarat, sa isi aduca aminte cum era sa te joci o ora intreaga cu mama si tata si sa simta cat de bine le era in anii aceia.
Asadar, eu cred ca fotografia este si trebuie sa fie o joaca atunci cand esti in fata copilului tau. Dincolo de ISO, diafragma, obiectiv, chiar si dincolo de lumina si estetica, cel mai important lucru intr-o fotografie este sa incerce sa arate macar un pic despre cat de bine este sa fii copil si sa traiesti cu toata fiinta fiecare experienta noua.
3. Fara: “uita-te la aparat si zambeste frumos”
Haide sa incercam sa surprindem lucrurile asa cum se intampla cu adevarat. Daca intelegem asta, pozele noastre vor fi mai bune. Si mai putine. Nu ai nevoie de sute de cadre din care nu vei alege decat cateva si la care nu stii daca mai ai vreme sa te uiti.
4. Regula de bun simt: fotografiaza in acea ora de aur la apus
Este clar ca nu poti face orice fotografie cu orice aparat/obiectiv sau setare a aparatului. Este important sa stii ca nu este recomandat sa fotografiezi la pranz, cand lumina este dura si nepotrivita, ci in acea “ora de aur la apus” cand lumina este blanda si melancolica. La fel de important este sa intelegi cum expui corect. Insa uneori simplificarea este utila – puteti fotografia oricand cu un aparat pe film, chiar si de unica folosinta. Important este sa va fie draga imaginea la final, asa cum noua ne sunt dragi imaginile cu copiii nostri.
Voi ce ati mai vrea sa stiti despre cum sa ne fotografiem copiii?
Comentarii articol (1)