O recenzie scrisa de avocatul Mihai Costache
Ei bine, toti stim sa redactam o cerere, dar nu toti stim sa o facem clar si concis astfel incat judecatorului sa stie exact ce dorim de la el.
Astazi, facultatile de drept se indreapta tot mai mult catre instruirea cat mai practica a viitorilor juristi, iar aici pot remarca – ca un exemplu – existenta a tot mai multe procese simulate fata de perioada studentiei mele (o diferenta de 16 ani), cand nici la seminarii nu faceam mai mult de 1-2 spete. Una dintre cele mai importante calitati ale unui avocat este cea de a redacta acte juridice clare, concise si utile judecatorului in solutionarea dosarului din fata sa.
Din pacate, in Romania nu exista asemenea cursuri nici la facultatile de drept si nici la INPPA.
Din fericire, lui Adrian Toni Neacsu i-a venit ideea de a deschide drumul catre adoptarea de catre avocati a acestei noi materii si reuseste prin cartea Convinge judecatorul – Tehnica si arta convingerii instantei sa formuleze fundamentele ideii de “arta a scrisului juridic”, sa ne descopere regulile si sa ofere sugestii care sa ajute avocatii practicieni in a propune judecatorilor o modalitate de colaborare in obtinerea unei solutii corecte in dosarele deduse judecatii.
Cartea incearca si reuseste sa umple vidul existent pe piata romaneasca cu privire la tehnica redactarii de acte juridice oferind o analiza sistematica a ceea ce inseamna un act juridic bine scris. Cu atat mai importante si utile sunt sugestiile sale daca avem in vedere faptul ca autorul a fost judecator o lunga perioada de timp.
Cartea ne spune ce inseamna conceptia de “legal writing” si cum o putem aplica la documentele concepute de avocati, ne ofera indicii despre cum judecatorii analizeaza aceste acte si cum ar dori acestia sa fie astfel incat munca lor sa fie cat mai mult concentrata pe solutionarea dosarului si nu pe descifrarea continutului documentelor incercand sa raspunda la intrebarea “ce vrea reclamantul de la mine?”.
Totodata ne este explicat ce calitati trebuie sa aiba un document juridic bine formulat – adica claritate, concizie si atractivitate de forma si continut – si de ce acestea sunt importante intr-un litigiu.
Din punctul meu de vedere cartea sa este un “must have” al bibliotecii oricarui avocat (pe langa doctrina si practica judiciara publicata) si ori de cate ori ne apucam sa redactam o actiune in pretentii, intampinare sau cerere reconventionala ar fi bine sa rasfoim cartea sa pentru a ne reaminti ce si cum trebuie redactat astfel incat sa maximizam sansele clientului de a obtine o solutie favorabila.
Cartea lui Adrian Toni Neacsu este primul pas pentru inlaturarea din limbajul clientilor a expresiei “am murit cu dreptatea in mana”. Cred ca ca aceasta sintagma a aparut datorita faptului ca judecatorii nu au inteles ce au dorit partile, iar solutia pronuntata nu putea fi decat pe masura.
Cartea ”CONVINGE JUDECATORUL – tehnica si arta convingerii instantei” a aparut recent la editura Wolters Kluwer Romania. Lucrarea se gaseste in exclusivitate si intr-o editie speciala, limitata, in magazinul wolterskluwer.ro. O puteti comanda doar de la editura, aici. Detalii, alte fragmente, cuprinsul integral, precum si alte materiale despre arta si tehnica scrierii juridice gasiti pe site-ul de dezvoltare al cartii, http://www.CastigaProcese.ro.