1. Piese vechi de 7.000 de ani vor reprezenta muzeul din Deva la o expozitie in China
Mai multe piese extrem de valoroase, provenind din Neolitic, Epoca Bronzului si Epoca Romana, vor reprezenta Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane (MCDR) Deva la expozitia ''Comorile Romaniei'' ce va fi organizata de tara noastra la Beijing (China), in partea a doua a acestui an.
"'Sunt 19 piese de mare valoare ce au fost descoperite pe teritoriul judetului Hunedoara in urma unor sapaturi arheologice si care au fost restaurate in cadrul muzeului din Deva. Pentru noi, este onorant sa putem participa la expozitia <<Comorile Romaniei>>, organizata de Muzeul National de Istorie al Romaniei. Aceasta arata ca muzeul din Deva este un reper pentru viata culturala din Romania", a declarat directorul MCDR Deva, Liliana Tolas.
Piesele selectate pentru a fi prezentate la expozitia din China au fost alese pe criterii de unicitate in ceea ce priveste vechimea si forma lor.
Intr-o Universitate precum cea din Granada, cu o traditie in traduceri si "o obsesie sa devina universala", care primeste cei mai multi studenti Erasmus si trimite cei mai multi in strainatate, limba romana, desi recent introdusa in programa, are tot mai multi studenti, este in crestere si ar putea deveni limba de studiu obligatorie pentru studentii de la traducere, a declarat lectorul de limba romana Oana Ursache.
"Romana a inceput la Universitatea din Granada acum trei ani; este foarte tanara, dar are mult mai multi studenti. E in crestere, caci a inceput prin a avea un semestru de predare si a ajuns la patru acum — nivelul maxim pe care il poate avea o limba de aceasta categorie, de curs optional", a explicat ea.
Potrivit Oanei Ursache, limba romana are potentialul de a deveni limba de studiu pentru studentii de la traducere, pentru ca "sunt destepti: se orienteaza potrivit pietei muncii". Acestia, mai arata lectorul roman, "stiu ca exista o cerere enorma de traducere in domenii precum cel juridic sau economic, si ca in Madrid, de exemplu, tribunalele isi fac programul in functie de disponibilitatea traducatorului de romana".
Mai mult, limba romana ar avea un loc aparte in cadrul unei Universitati precum cea din Granada, "care are traditie in traduceri; obsesia acestei universitati este sa devina universala".
3. Festivalul de la Locarno si TIFF - parteneriat pentru promovarea tinerilor regizori romani
Festivalul International de Film de la Locarno si Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca au incheiat un parteneriat prin care vor fi promovati regizorii romani care au fost desemnati castigatori in sectiunea Pitch Shop a evenimentului romanesc.
Tinerii regizori vor avea oportunitatea sa-i intalneasca pe reprezentantii industriei cinematografice care vor participa la Festivalul International de Film de la Locarno si sa isi prezinte proiectele unor producatori, companii, agenti de vanzari si distribuitori. Parteneriatul, incheiat pe mai multi ani, se concentreaza pe promovarea noii generatii de regizori romani si ii va ajuta pe acestia in ceea ce inseamna primii pasi in finantarea filmelor.
Proiectele castigatoare la Transilvania Pitch Shop (TPS) care vor participa anul acesta in sectiunea Zilele Industriei a Festivalului de la Locarno sunt "Tatal muta muntii", de Daniel Sandu, si "Marita", de Cristi Iftime, produs de HiFilm Prroduction.
4. Orchestra Romana de Tineret, concert extraordinar in Sala Filarmonicii din Berlin
In premiera pentru o orchestra din Romania, Orchestra Romana de Tineret a evoluat pe 24 iunie 2014 in Sala Filarmonicii din Berlin, ca invitat de onoare in cadrul Festivalului European de orchestre de Tineret de la Berlin – Young Euro Classics.
Editia din acest an a Festivalul Young Euro Classics comemoreaza 100 de ani de la izbucnirea primului razboi mondial. Cu acest prilej, organizatorii au selectionat cele mai bune sase orchestre de tineret din intreaga lume, una de pe continentul american (SUA), una din Asia (China) si patru din Europa – Romania, Franta, Germania si Rusia.
Participarea Orchestrei Romane de Tineret la Festivalul European de orchestre de Tineret de la Berlin – Young Euro Classics este sprijinita si de Institutul Cultural Roman si promovata de ICR Berlin.
5. Cinci medalii de aur si o medalie de argint la Olimpiada Balcanica de Matematica pentru Juniori 2014
Sase medalii (cinci medalii de aur si o medalie de argint) este bilantul lotului olimpic de juniori al tarii noastre la a XVIII-a editie a Olimpiadei Balcanice de Matematica pentru Juniori, desfasurata in Macedonia (Ohrid), in perioada 21 - 25 iunie. Elevii romani au obtinut 5 dintre cele 7 medalii de aur acordate oficial si cel mai mare punctaj realizat de o tara in ultimele 5 editii ale Olimpiadei Balcanice de Matematica pentru Juniori (222 de puncte).
In urma acestor performante, Romania a ocupat locul I in clasamentul pe natiuni, pe pozitiile urmatoare situandu-se, in ordine, Turcia, Serbia si Bulgaria.
Medaliile de aur au fost obtinute de Antonie Ciocan (clasa a VIII-a/Scoala Gimnaziala nr. 56 din Bucuresti), Ciprian Mircea-Bonciocat(clasa a VIII-a) si Alexandru Pascadi (clasa a IX-a), ambii elevi ai Colegiului National de Informatica „Tudor Vianu" din Bucuresti, respectivTudor Plopeanu (clasa a VIII-a) si Alexandru Mihalcu (clasa a IX-a), elevi ai Liceului International de Informatica din Bucuresti. Ciprian Mircea-Bonciocat s-a numarat si printre laureatii editiei de anul trecut, cand a castigat o medalie de argint. La editia prezenta, medalia de argint a fost cucerita de Mihnea Doica, elev in clasa a VIII-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti.
6. Patru medalii, dintre care doua de aur, pentru echipa Romaniei la Olimpiada de Informatica a Europei Centrale
Lotul de informatica al Romaniei a obtinut patru medalii - doua medalii de aur, o medalie de argint si o medalie de bronz - la Olimpiada de Informatica a Europei Centrale (CEOI), desfasurata in perioada 18-23 iunie, la Jena (Germania).
Medaliile de aur au fost cucerite de Andrei Heidelbacher, elev in clasa a XII-a la Colegiul National „C. D. Loga" din Timisoara, laureat cu aur si la editia de anul trecut, respectiv Rares-Darius Buhai, elev in clasa a XI-a la Colegiul National „Liviu Rebreanu" din Bistrita. Medalia de argint i-a revenit lui Alexandru Velea, elev in clasa a XI-a la Liceul de Informatica „Tiberiu Popoviciu" din Cluj-Napoca, iar medalia de bronz a intrat in posesia lui Radu Szasz, elev in clasa a XI-a la Colegiul National „C. Brediceanu” din Lugoj (judetul Timis).
La a XXI-a editie a CEOI au participat 38 de concurenti din 10 tari. Conform regulamentului, fiecare stat poate inscrie o echipa formata din maximum 4 elevi a caror varsta nu depaseste 19 ani la data concursului.
Exista intotdeauna speranta. Chiar si intr-o tara in care realitatea e impovaratoare, iar oamenii gasesc mai usor motive pentru a se cufunda in ofuri coplesitoare. Nu e simplu sa fii optimist in Romania, insa, nici imposibil nu este. Trebuie doar sa te incapatanezi suficient de tare ca sa descoperi experientele pozitive, lucrurile bune, realitatile fericite. In weekend noi va prezentam cel putin o stire pozitiva din Romania. Ca sa intelegem ca realitatea are mereu si o valenta de care merita sa ne bucuram. Alte motive de bucurie mai gasiti aici.
Comentarii articol (0)