La inceputul lunii iunie, parlamentarii au adoptat, prin vot final, un proiect de lege care stabileste ca parintii vor primi o zi libera pe an pentru a-si duce copiii cu varste cuprinse intre 0 si 18 ani la medic.
Ziua libera se va acorda doar la cererea unuia dintre parinti, la alegere, fiind justificata ulterior cu acte doveditoare din partea medicului de familie al copilului, din care rezulta controlul medical efectuat. Cererea parintelui va fi depusa cu cel putin 15 zile lucratoare inainte de vizita la medic si va fi insotita de o declaratie pe propria raspundere ca, in ultimul an, celalalt parinte nu a solicitat si nici nu va solicita ziua libera.
Important! De facilitate vor beneficia doar parintii asigurati in sistemul asigurarilor sociale de stat.
Masura adoptata de parlamentari a starnit mai multe reactii in randul opiniei publice, motiv pentru care va propun sa dezbatem impreuna si sa strangem cat mai multe pareri asupra acestui subiect.
Argumente PRO
1. Practic, statul da posibilitatea parintilor care nu au suficient timp de a se ocupa de verificarea periodica a starii de sanatate a copilului. Multi parinti se confrunta la serviciu cu un angajator care nu le permite sa plece oricand sau sa se invoiasca cateva ore pentru a face o vizita la medic. In acelasi timp, programul medicilor se incheie de obicei in jurul orei 18.00, adica atunci cand se termina si programul de lucru al parintilor. Prin urmare, acordarea unei zile libere pentru a efectua unele analize si consultatii copilului simplifica toate aceste chestiuni.
2. De cele mai multe ori, parintii isi duc copiii la doctor doar atunci cand apare o problema si cand e necesar, fiind destul de rare cazurile controalelor de rutina, pe care medicii le recomanda constant. Prin acordarea acestei zile libere, parintii ar putea fi mai motivati sa-si duca copiii la un consult medical cel putin o data pe an. Mai mult chiar, cu aceasta ocazie, pot fi depistate din timp diverse boli, alergii sau sensibilitati. In final, vizitele la medic nu pot fi decat benefice pentru sanatate, indiferent ca sunt facute la nevoie sau nu.
3. In cazul familiilor cu mai multi copii, numarul de zile libere pe care le pot primi pe an creste. Astfel, parintii care au trei sau mai multi copii vor primi 2 zile libere, nu una singura.
Argumente CONTRA
1. Angajatorul nu este obligat sa plateasca parintilor ziua libera: "Persoanele […] au dreptul la liber […] pentru ingrijirea sanatatii copilului, fara obligatia angajatorului de a plati drepturile salariale aferente." Singura obligatie prevazuta de lege este ca angajatorul sa acorde ziua libera, nu sa o si plateasca. Asadar, daca nu vor fi remunerati pentru aceasta zi, multi parinti ar putea renunta la liberul acordat de stat.
2. Reglementarile nu lasa loc unei vizite la medic atunci cand este nevoie, intrucat formalitatile pentru a primi zi libera trebuie indeplinite de parinte cu aproape 3 saptamani inainte. "Cererea parintelui […] va fi depusa cu cel putin 15 zile lucratoare inainte de vizita la medic", se precizeaza in legea adoptata de parlamentari. Prin urmare, parintele va merge la medic pentru a efectua, cel mai probabil, doar o consultatie de rutina. Intrucat ziua se acorda doar o data pe an, atunci cand copilul se va imbolnavi intr-adevar, parintele va fi obligat sa-si ia din nou concediu.
3. Sunt prea multe proceduri ce trebuie indeplinite pentru a beneficia de aceasta facilitate. Astfel, salariatul parinte trebuie sa depuna la angajator o cerere prin care sa solicite ziua libera, ce va fi insotita de o declaratie pe propria raspundere ca, in ultimul an, celalalt parinte nu a solicitat si nici nu va solicita ziua libera. Avand in vedere ca cererea trebuie depusa cu 15 zile lucratoare inainte de vizita la medic, parintele trebuie sa isi faca si o programare la medic in prealabil, precum si sa invoiasca de la scoala/gradinita copilul. Ulterior, dupa ce s-a realizat controlul, parintele va depune la angajator acte doveditoare din partea medicului de familie al copilului, din care rezulta controlul medical efectuat.
Voi ce parere aveti despre aceasta initiativa adoptata de parlamentari? Vine, intr-adevar, in sprijinul parintilor?
Comentarii articol (5)