Guvernul a adoptat saptamana trecuta o serie de acte normative necesare desfasurarii procesului electoral din anul 2014 pentru alegerea Presedintelui Romaniei, anunta un comunicat de presa emis de Autoritatea Electorala Permanenta.
Astfel, a fost adoptata Hotararea prin care s-a stabilit ca data alegerilor pentru Presedintele Romaniei va fi 2 noiembrie 2014. Turul al doilea de scrutin ar urma sa se desfasoare in 16 noiembrie. Documentul a fost si publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 493, din 2 iulie, devenind HG nr. 520/2014.
In acelasi Monitor s-a publicat si Hotararea Guvernului nr. 521/2014 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea actiunilor necesare pentru alegerea Presedintelui Romaniei in anul 2014.
Mai mult chiar, in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 475, din 27 iunie 2014, s-a publicat si OUG nr. 45/2014, ce modifica Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei.
Conform reglementarilor, ce au intrat deja in vigoare, la alegerile din 2 noiembrie nu se vor mai organiza sectii de votare speciale in gari, autogari, aerogari si campusuri universitare. S-a pastrat, totusi, dispozitia care prevede ca alegatorii care nu se afla in localitatea de domiciliu pot vota la orice sectie de votare.
De asemenea, OUG nr. 45/2014 stabileste ca, de-acum, si functionarii publici pot fi desemnati ca presedinti si loctiitori ai birourilor electorale ale sectiilor de votare.
In plus, s-au instituit si unele reglementari exprese in ceea ce priveste exercitarea dreptului de vot, prin intermediul urnei speciale, in cazul persoanelor cu drept de vot aflate in penitenciare, respectiv a persoanelor cu drept de vot internate in spitale.
Mai exact, potrivit documentului citat, cererile de votare prin intermediul urnei speciale pot fi depuse la mai multe sectii de votare din proximitatea penitenciarelor, respectiv a spitalelor, stabilite prin decizie a biroului electoral judetean sau a biroului electoral al sectorului municipiului Bucuresti.
--
Potrivit Constitutiei Romaniei, presedintele este ales prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat si este declarat ales candidatul care a intrunit, in primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegatorilor inscrisi in listele electorale.
In cazul in care niciunul dintre candidati nu a intrunit aceasta majoritate, se organizeaza al doilea tur de scrutin, intre primii doi candidati stabiliti in ordinea numarului de voturi obtinute in primul tur, se precizeaza in legea fundamentala. Este declarat ales candidatul care a obtinut cel mai mare numar de voturi.
In Constitutie se mai precizeaza ca nicio persoana nu poate indeplini functia de presedinte decat pentru cel mult doua mandate, care pot fi si succesive.
Mai departe, rezultatul alegerilor pentru functia de presedinte trebuie validat de Curtea Constitutionala.
Comentarii articol (1)