Primul tur al alegerilor prezidentiale se va desfasura in 2 noiembrie, iar turul al doilea de scrutin in 16 noiembrie, datele fiind stabilite prin HG nr. 520/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 493, din 2 iulie.
Guvernul a stabilit recent si modelul buletinului de vot ce va fi folosit in noiembrie, acesta fiind aprobat prin HG nr. 707/2014, publicata luni in Monitorul Oficial nr. 641.
Potrivit actului normativ mentionat, in buletinul de vot se va scrie denumirea integrala a partidului politic, organizatiei cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, aliantei politice sau aliantei electorale sau mentiunea „candidat independent”.
Pentru fiecare candidat independent se imprima doar semnul electoral, prenumele si numele. Patrulaterele se vor imprima paralel intre ele, distanta dintre acestea fiind mai mare decat diametrul stampilei cu mentiunea „VOTAT”.
Pe pagina interioara a buletinului de vot se imprima patrulaterele cuprinzand candidaturile, aceste patrulatere fiind numerotate.
In ceea ce priveste modelul stampilei pe care alegatorii o vor aplica buletinele de vot, acesta a fost stabilit prin HG nr. 710/2014, publicata in Monitorul Oficial nr. 642.
Potrivit regulilor, cetatenii romani cu drept de vot isi vor exercita acest drept pe baza oricarui document valabil care le atesta identitatea, si anume:
- carte de identitate;
- carte de identitate provizorie;
- buletin de identitate;
- pasaport diplomatic;
- pasaport de serviciu;
- carnetul de serviciu militar (in cazul elevilor din scolile militare).
Dupa exercitarea dreptului de vot, pe versoul cartii de identitate se aplica un timbru autocolant cu mentiunea „VOTAT” si data alegerilor (dreapta jos, n.a.). Modelul acestui timbru a fost si el aprobat prin HG nr. 708/2014, publicata tot luni in Monitorul Oficial nr. 641.
Conform acestui act normativ timbrele autocolante au acelasi format pentru intreaga circumscriptie electorala, se imprima cu litere de aceeasi marime, cu aceleasi caractere si cu aceeasi cerneala, intr-un numar mai mare cu 10% decat cel al alegatorilor posesori de carti de identitate si carti electronice de identitate cu un plus reprezentand un numar egal cu numarul de buletine de vot tiparite pentru sectiile de votare din strainatate.
Timbrul autocolant va fi aplicat pe versoul cartii de identitate, respectiv al cartii electronice de identitate, de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare sau de catre membrul biroului electoral al sectiei de votare desemnat de acesta.
In plus fata de cele trei acte normative amintite, in Monitoarele Oficiale de luni au fost publicate mai multe documente necesare la votul din 2 noiembrie, pe care AvocatNet.ro le va trata detaliat in zilele urmatoare.
La scrutinul din acest an nu se vor mai organiza sectii de votare speciale
In luna iulie, cand s-a stabilit data alegerilor prezidentiale, in Monitor s-a publicat si HG nr. 521/2014 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea actiunilor necesare pentru alegerea Presedintelui Romaniei in anul 2014.
Potrivit documentului, campania electorala pentru scrutinul din 2 noiembrie va incepe in 3 octombrie 2014 si se va incheia in 1 noiembrie, ora 7.00. Cetatenii vor putea vota pe parcursul zile de 2 noiembrie in intervalul orar 7.00 - 21.00.
La alegerile din 2 noiembrie nu se vor mai organiza sectii de votare speciale in gari, autogari, aerogari si campusuri universitare, dupa cum se arata in OUG nr. 45/2014, ce modifica Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei.
S-a pastrat, totusi, dispozitia care prevede ca alegatorii care nu se afla in localitatea de domiciliu pot vota la orice sectie de votare.
De asemenea, OUG nr. 45/2014 stabileste ca, de-acum, si functionarii publici pot fi desemnati ca presedinti si loctiitori ai birourilor electorale ale sectiilor de votare.
In plus, s-au instituit si unele reglementari exprese in ceea ce priveste exercitarea dreptului de vot, prin intermediul urnei speciale, in cazul persoanelor cu drept de vot aflate in penitenciare, respectiv a persoanelor cu drept de vot internate in spitale.
Mai exact, potrivit documentului citat, cererile de votare prin intermediul urnei speciale pot fi depuse la mai multe sectii de votare din proximitatea penitenciarelor, respectiv a spitalelor, stabilite prin decizie a biroului electoral judetean sau a biroului electoral al sectorului municipiului Bucuresti.
--
Potrivit Constitutiei Romaniei, presedintele este ales prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat si este declarat ales candidatul care a intrunit, in primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegatorilor inscrisi in listele electorale.
In cazul in care niciunul dintre candidati nu a intrunit aceasta majoritate, se organizeaza al doilea tur de scrutin, intre primii doi candidati stabiliti in ordinea numarului de voturi obtinute in primul tur, se precizeaza in legea fundamentala. Este declarat ales candidatul care a obtinut cel mai mare numar de voturi.
In Constitutie se mai precizeaza ca nicio persoana nu poate indeplini functia de presedinte decat pentru cel mult doua mandate, care pot fi si succesive.
Mai departe, rezultatul alegerilor pentru functia de presedinte trebuie validat de Curtea Constitutionala.
Comentarii articol (5)