Trei, doi, unu… a venit vacantaaaaaa mare! Este poate cea mai frumoasa perioada a anului si niciodata nu ni se pare ca tine suficient de mult. Haideti sa vedem care sunt posibilitatile de petrecere in familie, si nu numai, a zilelor de vacanta, atat pentru parintii care lucreaza, dar si pentru cei care au program flexibil, sunt in concediul de cresterea copilului sau nu au revenit inca la munca!
1. Intalnirea cu marea sau cu muntele
Cea mai asteptata parte a verii este, in mod sigur, o iesire mai lunga sau mai scurta la mare ori la munte. Marea este favorita celor mici, dar si a multor parinti, pentru ca e o destinatie de sezon, ofera multiple posibilitati de distractie, dar si beneficii pentru sanatate. Daca din varii motive nu vreti sau nu puteti sa mergeti la mare, atunci aveti ca varianta excursia la munte. Si aici toata familia poate sa se relaxeze si sa-si incarce bateriile, facand diferite activitati recreative in aerul montan extrem de sanatos.
2. Scoala de vara
Scoala de vara nu presupune neaparat participarea la ore zi de zi, saptamana de saptamana, ci inscrierea la anumite activitati care se vor derula cu regularitate pe durata verii. Din fericire, pentru parintii care lucreaza si nu au alte variante de a-si lasa copilul cu cineva, exista si posibilitatea ca aceasta actiune din timpul sezonului estival sa aiba loc zilnic, aidoma programului scolii, accentul fiind pus pe activitati ludice, creative, educative si sportive, derulate atat in interior, cat si in aer liber. Nu stiti la ce scoala de vara sa il inscrieti pe copil? E suficient sa tastati cele trei cuvinte pe Google si veti avea instant o multime de variante.
3. Mersul la bunici
Daca va numarati printre mamele si tatii norocosi ai caror parinti iesiti la pensie traiesc intr-o pitoreasca zona a tarii, atunci o vacanta la bunici va fi o adevarata bucurie pentru cei mici. Acolo vor avea ocazia sa ia contact cu animalele si cu natura, vor descoperi altfel de mici realitati contemporane, pe care nu le-ar fi putut vedea in lumea urbana, si vor avea acces la surse de hrana mult mai sanatoase. Nu le strica si celor mari o astfel de escapada, asa ca puteti sa va planificati si voi o parte a concediului acasa, la cei dragi.
4. Iesirea la camping
O idee foarte buna, care poate fi pusa in practica intr-un weekend sau, de ce nu, in mai multe weekend-uri consecutive, este sa mergeti impreuna intr-o zona nu departe de casa, unde puteti sa campati peste noapte. Copiilor li se va parea grozav de frumos sa se impatureasca in sacii de dormit, sa citeasca la lumina lanternei si sa se trezeasca dimineata suficient de devreme, incat sa descopere roua cazuta pe vegetatia din jur si pe adapostul lor nocturn.
5. Una sau mai multe tabere
Tabara e distractiva, utila si il va ajuta pe copil sa capete un sentiment de independenta si de maturitate. Desi multi parinti tind sa-si lase copilul sa plece fara ei intr-o vacanta doar cand acesta este suficient de mare, incat sa se descurce singur (si aici cred ca fiecare parinte isi poate trasa limitele acestui „suficient de mare”), pentru altii varsta primei tabere poate sa fie chiar si cea de 2,5 – 3 ani. Adaptati totul la familia voastra si incercati sa-i oferiti macar o data copilului vostru aceasta experienta inedita.
6. Incursiuni repetate la locul vostru de munca
In situatia in care amandoi lucrati, iar jobul va permite, puteti sa il luati pe cel mic la voi la serviciu. Nu toate mamele sau tatii pot sa faca acest lucru, dar unii dintre ei chiar au aceasta posibilitate. Daca munca parintilor nu implica nici lucrul cu publicul, dar nici vreo activitate relativ dificila care ar putea afecta siguranta copilului, atunci s-ar putea ca incursiunile la mama sau la tata la serviciu sa fie chiar distractive pentru copii. Nu uitati ca asa poate si cel mic sa invete cate ceva despre meseria voastra si despre ceea ce inseamna o alegere profesionala.
7. Program de grup pentru copiii vostri si ai prietenilor
In cazul in care se intampla ca voi si prietenii vostri sa aveti copii de varste apropiate si va sperie gandul ca vara-i foarte lunga, iar cei mici trebuie sa-si mai umple cumva timpul, aveti inca o solutie. Puteti aranja periodic un program comun, la care sa participe toti copiii, iar parintii sa fie prin rotatie insarcinati cu gestiunea grupului. Vizite la Gradina Zoologica, in parcuri, la muzee sau o vizionare a unui film indragit la cinematograf (sau la cinematograful improvizat de acasa), toate pot face ca timpul sa treaca mai repde si intr-un mod foarte placut pentru cei mici.
Spor la pus sugestiile in practica!
Comentarii articol (0)