Greseala apare din necunoasterea sensului corect al acestui cuvant si confuzia cu un termen asemanator, dar cu un inteles diferit: rata de promovabilitate nu e acelasi lucru cu rata de promovare.
Cand spui despre o persoana ca e promovabila, vorbesti de fapt despre insusirea ei de a putea fi promovata. Vorbesti, deci, despre o posibilitate, nu despre un fapt intamplat deja.
Cu alte cuvinte, cand spui rata de promovabilitate te referi la probabilitatea ca acei candidati sa treaca examenul in discutie, inainte ca el sa fi avut loc. Teoretic, toti cei inscrisi la examen, sau aproape toti, sunt promovabili, adica par sa aiba ceea ce ce este necesar pentru a obtine note de trecere. Spre exemplu, rata de promovabilitate intr-un liceu din Top 10 din Romania, cu elevi seriosi, care au venit la cursuri si au invatat, poate fi, inainte de a incepe efectiv probele, de 100%. Adica, probabilitatea ca ei sa treaca cu bine de examen este foarte mare.
Dupa ce examenul a avut loc si s-au publicat rezultatele, trebuie sa ne referim la rata de promovare, adica la numarul candidatilor care chiar au trecut examenul din totalul celor inscrisi pentru a-l sustine.
Cititi aici toate articolele publicate in Ghidul pentru supravietuirea limbii romane.
Comentarii articol (18)