avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea Metodologie examen bacalaureat
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

Metodologie examen bacalaureat

Fiul meu a dat bacalaureatul anul acesta, a luat note de trecere la toate probele, dar a picat din cauza unui profesor neatent sau incompetent care a corectat lucrarea la limba romana, si a metodologiei examenului de bacalaureat prost intocmita.
Mai concret, a luat la romana 6,40, la matematica 5,35 si la biologie 6,20. I-a iesit media generala 5,98 si a fost declarat respins, fiindca pentru a promova trebuia sa obtina 6,00.
A facut contestatie la romana si a obtinut 6,70, nota cu care media generala ar fi devenit 6,08 si examenul ar fi fost promovat dar nu s-a luat in consideratie aceasta nota si a ramas definitiva nota initiala de 6,40, conform metodologiei examenului de bacalaureat.
Art. 73 din Metodologia examenului de bacalaureat prevede la alin (1): “Pentru lucrarile care au primit initial note cuprinse intre 4,50 – 4,99, inclusiv notele de 4,50 si 4,99, sau o nota cel putin egala cu 9,50, nota definitiva este nota acordata de catre comisia de contestatii.”, iar la alin (2): “Pentru lucrarile care au primit initial, la comisia din central zonal de evaluare, alte note decat cele mentionate la aliniatul (1), nota definitive este nota acordata de comisia judeteana de contestatii/a municipiului Bucuresti, daca intre nota initiala si nota acordata la contestatii se constata o diferenta de cel putin 0,50 puncte. Daca diferenta dintre cele doua note este mai mica de 0,50 puncte, nota definitiva este nota initiala, acordata de comisia din central zonal de evaluare.”
In concluzie, fiul meu a obtinut la examenul de bacalaureat media 6,08 dar a fost declarat respins. De ce? In primul rand din cauza unui profesor neatent sau incompetent care i-a corectat initial lucrarea la limba romana si care i-a furat 0,30 puncte cuvenite in plus conform notarii de la contestatie si in al doilea rand din cauza unei metodologii prost intocmita de catre niste oameni nepriceputi. Acestia ii avantajeaza doar pe cei ce obtin note intre 4,50 si 4,99 in vederea obtinerii notei 5,00. Uita ca tot ei au impus si conditia de a obtine media generala 6,00, medie in componenta careia intra si note peste 5,00 si ii nedreptatesc pe cei ce obtin aceste note nedandu-le posibilitatea modificarii lor daca diferenta obtinuta dupa contestatie este sub 0,50 puncte, nerealizand ca si un punctaj de 0,01 acordat in plus poate conduce la obtinerea mediei generale 6,00.
In cazul de fata 0,05 puncte in plus erau suficiente. A obtinut 0,30 puncte in dar se tine cont de ele. Ce parere aveti? Credeti ca se mai poate face ceva? Propun schimbarea acestei metodologii incorecte.
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 14:59, 9 Iulie 2011
@Livia Costescu, intotdeauna, dreptatea, este undeva pe la mijloc...
Copiii, atunci cand invata, nu invata decat pentru ei insisi, nu pentru altcineva sau pentru a dovedi altcuiva, ceva, ori pentru a-si multumi parintii.

Partea pozitiva, in tema propusa de dvs. este ca, s-ar putea sa aveti dreptate, vorbim depre cateva puncte (sutimi as zice eu-0,30) cuvenite in plus, in urma "notarii de la contestatie", sustineti dvs. Probabil ca daca metodologia s-ar schimba, ar fi posibil, ca toti acei elevi care s-ar afla in aceeasi situatie, sa fie favorizati/declarati admisi.Nu cunosc, nu am studiat "metodologia examenului de bacalaureat".

Daca doriti schimbarea acestei metodologii, puteti apela la o initiativa legislativa si propune/elabora in acest sens, modificarea/un proiect.De exemplu, puteti incerca si aici:initiativa-legislativa.avoca... /

Un alt aspect favorabil, din punctul meu de vedere ( desi din punctul dvs. de vedere este nefavorabil) este ca, urmare a faptului ca fiul dvs. a fost respins la examenul de BAC, acesta va trebui sa invete mai mult decat a facut-o pana acum, pentru ca va trebui sa mai sustina inca o data, acest examen.

Partea buna, este ca, atunci cand "inveti mai mult" o faci, in primul rand, pentru tine.Astfel, doar el si numai el va avea de castigat, pentru ca, va avea posibilitatea sa-si dezvolte/imbogateasca acele cunostinte care il vor ajuta sa mearga mai departe.Acest examen nu este nici primul si nici ultimul, in viata fiului dvs.

Daca ma intrebati pe mine, in ce sens ar mai trebui schimbata metodologia examenului de BAC,as spune ca anterior acestui examen de BAC, sa zicem, la sfarsitul fiecarui trimestru, ar trebui organizate examene similare, in aceleasi conditii si ca, doar dupa promovarea acelor examene, sa fie admisa inscrierea elevilor la examenul de BAC.

Daca extrapolam putin si facem o comparatie cu un examen auto, atunci consecintele nepromovarii unui examen auto, nu pot fi decat favorabile.Cu cat vei sti sa conduci mai bine, cu atat vor fi mai putine sanse sa faci accidente in trafic...protejezi viata ta si a celorlalti (pietoni/soferi).

Proverbul:"repetitia este mama invataturii", ar fi edificator.Un alt exemplu, desi poate ca nu este exemplul cel mai potrivit ori poate ca sunt eu nostalgica (va cer clementa)- in amintirea vremurilor "de demult" - este modul (mai mult artistic insa surprinde esenta) in care este prezentat invatamantul romanesc- prin comparatie, cu ceea ce se intampla astazi in scoli/licee- in filmul Liceenii (film românesc din anul 1987, în regia lui Nicolae Corjos.), fapt ce dovedeste inca o data, ca undeva, dupa 1989, calitatea invatamantului romanesc a avut de suferit.

Toate cele bune.:)
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Iulie 2011
Iuliana Cermak, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Metodologia bacalaureat 2020 jackiss jackiss Buna ziua! Am intalnit cazuri in care \"M E T O D O L O G I A de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat\" nu este respectata. Mai ... (vezi toată discuția)
Posibila discriminare atribuire burse de performanta facultate Iustin96 Iustin96 Buna ziua! As avea o intrebare legata de modul in care se acorda bursele de performanta la facultate, unde admiterea s-a realizat pe baza mediei de la ... (vezi toată discuția)
Problema legata de bacalaureat 2012 razvanyk_d razvanyk_d Buna seara, Am o mica problema, anul acesta am sustinut proba de bacalaureat la limba si lit. romana deoarece anul trecut nu am promovato, in urma ... (vezi toată discuția)