Jucariile nu sunt mereu prietenii copiilor
Jucariile au o paleta cromatica de vis, scot sunete uimitoare sau fac lucruri nemaivazute, putand deveni un prieten de nedespartit. Cu toate astea, nu toate jucariile care exista in comert sunt si cele mai indicate sa se afle in preajma celor mici. Pe langa restrictiile de pret care, pentru unii parinti, pot fi cel mai mare impediment in achizitionarea jucariilor, siguranta acestor mici obiecte din punct de vedere al sanatatii pentru utilizatorii lor este ceea ce ar trebui sa primeze. Chiar daca bugetul nu este unul generos, nu cumparati niciodata o jucarie proasta, doar pentru ca este ieftina. Calitatea indoielnica a acesteia si eventualele probleme pe care le poate aduce sunt un factor pe care n-ar trebui sa-l ocoliti cand cumparati o jucarie.
Piesele mici ale jucariilor, un real pericol
Jucariile pentru copii sub 3 ani nu ar trebui sa aiba parti mobile de mici dimensiuni, care sa poata fi foarte usor dezmembrate de cel mic si, ulterior, inghitite. Nu subestimati puterea de actiune a unui copil, pentru ca, in pofida faptului ca jucaria pare de neclintit, doua maini dibace si o gura cu dinti puternici pot face o jucarie harcea-parcea extrem de rapid. Aici intra si jucariile cu surpriza de la supermarket sau chiar un inofensiv puzzle. Anumite jucarii care nu au piese detasabile au, pe de alta parte, zone care se desprind, pur si simplu, de pe suprafata lor. Papusi ale caror poadabe capilare raman in mana, plusuri care naparlesc dupa prima smotocire, jucarii ale caror haine se destrama la cateva zeci de minute dupa ce le-ai desfacut din ambalaj.
Aparentele insala
Exista si jucarii care pot afecta chiar auzul copiilor nostri. Potrivit unui studiu intreprins de un prestigios grup de consumatori din Statele Unite ale Americii, organizati sub numele de U.S. Public Interest Research Group (PIRG), anumite jucarii prezinta pericole sonore foarte serioase. Pe unele jucarii scrie clar ca sunt facute pentru a fi duse langa urechea copilului, dar acestea au un sonor care depaseste 85 de decibeli, nivel ce poate fi daunator pentru auzul unui copil ce tine mult timp in apropierea urechii acest dispozitiv muzical.
Chimicalele din jucarii sunt un alt pericol pentru sanatate. Jucariile care reproduc bijuteriile pentru papusi si fetite pot contine un nivel ridicat de plumb si de cadmiu, ce poate fi extrem de nociv. Studiile intreprinse au demonstrat ca acest element chimic poate provoca probleme ale rinichilor, oaselor, aparatului respirator si chiar cancer. Jucariile din plastic, la randul lor, pot contine ftalati, substante chimice care sunt considerate raspunzatoare pentru aparitia unor probleme de dezvoltare fizica si psihica.
8 sfaturi de care sa tineti cont cand cumparati o jucarie
Inainte de a merge la casa de marcat cu jucariile dorite, iata care sunt cele 8 aspecte de care sa tineti cont:
1. Verificati daca pe eticheta este specificata grupa de varsta a viitorului utilizator. Acest lucru este deosebit de util in cazul in care aveti un copil mai mic de 3 ani, aflat inca in perioada in care ar putea inghiti parti din jucarie. Exista si reversul medaliei: pe multe dintre jucariile destinate chiar bebelusilor scrie ca nu sunt adecvate copiilor mai mici de 3 ani, precizare facuta ca o masura de precautie in plus din partea producatorului, in cazul unui accident nefericit.
2. Nu cumparati jucarii grele, care il pot accidenta pe copil.
3. Verificati ca jucariile sa aiba aplicate in mod vizibil, lizibil si durabil pe ambalaj instructiunile de asamblare si utilizare, precum si avertismentele privind potentialele pericole la folosire.
4. Desfaceti voi intai jucariile care sunt in ambalaj si uitati-va bine la ele pe toate partile. Unele jucarii par sigure la prima vedere, dar prezinta muchii ascutite in care copiii s-ar putea taia.
5. Cumparati jucarii numai din magazine specializate care emit in momentul achizitiei documente de cumparare necesare in cazul unei posibile reclamatii.
6. Cumparati jucarii care sa aiba pe ele marcajul CE, indice al sigurantei produsului, conform legislatiei in vigoare, si existenta denumirii si a coordonatelor sediului producatorului, sau importatorului.
7. Cumparati jucarii electrice numai dupa ce verificati starea cablului si a prizelor, in cazul in care sunt bransate direct la retea, iar, daca utilizeaza un transformator sau un redresor, acesta sa furnizeze o tensiune mai mica de 24 V.
8. Jucariile care functioneaza cu baterii sa aiba compartimentul cu baterii prins cu un surub ce nu poate fi desfacut decat de un adult.
Alternative de cumparaturi
Cand vreti sa cumparati o jucarie, dar aveti anumite incertitudini cu privire la calitatea ei, puteti incerca sa cumparati jucarii din materiale textile, cu umplutura din bumbac sau din materiale naturale. Exista astazi o multitudine de jucarii handmade realizate de mici artisti locali, adevarate piese unicat, care sunt o alternativa excelenta pentru copiii vostri. Totodata, nu ocoliti nici jucariile din lemn nevopsit sau vopsit cu vopsea pe baza de apa, ecologica si netoxica, care, desi ne amintesc cu emotie de jucariile copilariei noastre, sunt niste jucarii extrem de frumoase si care nu se vor demoda niciodata.
Comentarii articol (1)