In Monitorul Oficial, Partea I, nr. 30 din 14 ianuarie 2015 a fost publicata Hotararea Consiliului de mediere nr. 49/2014, prin care a fost aprobat Tabloul mediatorilor autorizati.
Potrivit documentului, Tabloul cuprinde doua sectiuni:
- sectiunea 1 cu mediatorii autorizati care indeplinesc conditiile prevazute la art. 23 si 24 din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator pentru desfasurarea activitatii de mediator;
-
sectiunea 2, care cuprinde subsectiunile:
- mediatorii suspendati;
- mediatorii fara forma de exercitare a profesiei;
- mediatorii autorizati care nu indeplinesc conditiile prevazute la art. 23 si 24 din Legea nr. 192/2006 pentru desfasurarea activitatii de mediator.
Lista finala a mediatorilor poate fi vizualizata pe site-ul CM, www.cmediere.ro, iar mediatorii sunt rugati sa o consulte si sa semnaleze la adresa de e-mail secretariat@cmediere.ro, daca este cazul, eventualele erori de redactare sau de neconformitate cu datele comunicate de ei.
Conform informatiilor publicate pe site-ul CM, in prezent, in tara noastra sunt 10.957 mediatori, dintre care:
- 6.833 de mediatori acreditati activi,
- 811 de mediatori suspendati,
- 261 de mediatori fara forma de exercitare a profesiei
- 3.052 de mediatori care NU indeplinesc prevederile art. 23 si art. 24 din Legea nr.192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator.
Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator stabileste ca in tablou se mentioneaza urmatoarele date:
- numele si prenumele mediatorului;
- sediul profesional;
- pregatirea de baza a mediatorului, institutiile la care s-a format si titlurile cu care le-a absolvit;
- domeniul medierii in care acesta este specializat;
- durata experientei practice in activitatea de mediere;
- limba straina in care este capabil sa desfasoare medierea;
- calitatea de membru al unei asociatii profesionale in domeniul medierii, precum si, dupa caz, al altor organizatii;
- existenta unei cauze de suspendare.
Cine poate deveni mediator?
Potrivit Legii nr. 192/2006, medierea reprezinta o modalitate de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitate de mediator, in conditii de neutralitate, impartialitate, confidentialitate si avand liberul consimtamant al partilor.
Acelasi act normativ stabileste care sunt conditiile ce trebuie indeplinite de o persoana pentru a deveni mediator:
a) are capacitate deplina de exercitiu;
b) are studii superioare;
c) are o vechime in munca de cel putin 3 ani;
d) este apta, din punct de vedere medical, pentru exercitarea acestei activitati;
e) se bucura de o buna reputatie si nu a fost condamnata definitiv pentru savarsirea unei infractiuni intentionate, de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei;
f) a absolvit cursurile pentru formarea mediatorilor, in conditiile legii, sau un program postuniversitar de nivel master in domeniu, acreditate conform legii si avizate de Consiliul de mediere;
g) a fost autorizata ca mediator.
Odata indeplinite aceste conditii, persoanele vor putea fi autorizate ca mediatori de catre Consiliul de mediere, dupa achitarea taxei de autorizare.
Ulterior, mediatorii autorizati vor fi inscrisi in Tabloul mediatorilor, intocmit de Consiliul de mediere si publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Consiliul are, totodata, obligatia de a actualiza periodic tabloul si de a-l pune la dispozitie celor interesati.
Amintim ca, la inceputul lunii ianuarie, au intrat in vigoare noi conditii pentru a fi mediator, dupa ce Regulamentul de organizare si functionare a CM a fost completat prin Hotararea CM nr. 4911/2013.
Astfel, profesia de mediator se exercita numai de catre persoana care a dobandit calitatea de mediator autorizat si care indeplineste ulterior, in mod cumulativ, in fiecare an calendaristic, urmatoarele conditii:
- nu are inscrise in cazierul judiciar mentiuni cu privire la infractiuni care il fac incompatibil cu profesia de mediator, proband astfel ca se bucura de incredere, stima si respect in comunitate; dovada se va face prin cazier judiciar in termen de valabilitate la data depunerii la Consiliul de mediere sau declaratie pe propria raspundere ca nu are inscrise mentiuni in cazierul judiciar;
- este inscris in Tabloul mediatorilor, intocmit de Consiliul de mediere si publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, este activ ca forma de exercitare a profesiei si a platit taxa profesionala, in cuantumul stabilit si perceput de Consiliul de mediere;
- este membru al unei asociatii profesionale de mediatori inscrisa in Registrul asociatiilor profesionale in domeniul medierii, dovedit prin adeverinta la zi eliberata de asociatia profesionala respectiva;
- a acumulat numarul anual de puncte profesionale, stabilit de Consiliul de mediere, prin oricare din modalitatile reglementate de Consiliul de mediere
In plus, documentele atestand indeplinirea conditiilor de mai sus trebuie depuse, in original, pana la data de 31 martie a anului calendaristic urmator celui pentru care se face dovada, conform Hotararii CM nr. 4911/2013.
Cititi aici mai multe despre acest subiect.