Consiliul de Administraþie al Bãncii Naþionale a României (BNR) a decis, în ºedinþa de miercuri, sã menþinã rata dobânzii de politicã monetarã la nivelul de 7,5 la sutã pe an ºi sã majoreze volumului de sterilizare prin operaþiuni de piaþã, potrivit unui comunicat remis Rompres.
Bucureºti, 10 nov (Rompres) - Consiliul de Administraþie al Bãncii Naþionale a României (BNR) a decis, în ºedinþa de miercuri, sã menþinã rata dobânzii de politicã monetarã la nivelul de 7,5 la sutã pe an ºi sã majoreze volumului de sterilizare prin operaþiuni de piaþã, potrivit unui comunicat remis Rompres.
Consiliul de Administraþie al Bãncii Naþionale a României ºi-a reafirmat hotãrârea de a menþine caracterul prudent al politicii monetare în vederea asigurãrii sustenabilitãþii ritmului programat al dezinflaþiei.
BNR a analizat evoluþiile din ultimele luni ale ansamblului indicatorilor macroeconomici ºi ai pieþelor financiare, precum ºi perspectiva acestora în contextul mãsurilor de politicã macroeconomicã ºi structuralã adoptate de curând ºi a celor ce se preconizeazã a fi implementate pe termen scurt.
Procesul dezinflaþiei s-a reluat în trimestrul al treilea ºi a continuat în prima parte a trimestrului patru 2005, rata anualã a inflaþiei coborând în luna octombrie la cel mai scãzut nivel din ultimii 15 ani (8,1 la sutã).
Potrivit sursei citate, decelerarea ritmului de creºtere a preþurilor de consum a continuat, însã, sã fie frânatã de acþiunea unor factori de natura ofertei, în special de evoluþia preþului internaþional al þiþeiului, precum ºi de persistenþa presiunilor exercitate de creºterea rapidã a cererii agregate.
Datele statistice ale trimestrului III au relevat menþinerea dinamicii absorbþiei interne la niveluri înalte, relativ comparabile cu cele din trimestrul anterior. Expansiunea în acest interval a principalelor ei componente - consumul gospodãriilor populaþiei ºi investiþiile private - a fost susþinutã în principal de creºterea substanþialã a veniturilor disponibile ºi accelerarea gradului de îndatorare a sectorului privat, aceasta din urmã fiind stimulatã de condiþiile favorabile de accesare a surselor alternative - interne, dar ºi externe - de finanþare bancarã ºi nebancarã.
Ca urmare a temperãrii presiunilor exercitate asupra sa de intrãrile de capital pe termen scurt, leul ºi-a încetinit aprecierea, înregistrând de la sfârºitul lunii septembrie chiar o inversare de traiectorie.
Evaluarea condiþiilor economice prezente ºi viitoare a relevat faptul cã nivelul actual al ratei dobânzii de politicã monetarã este adecvat perspectivei pe termen mediu a dezinflaþiei. În acest context, Banca Naþionalã a României va menþine caracterul prudent al politicii monetare ºi va face apel la întreg instrumentarul de care dispune, inclusiv prin sporirea volumului de sterilizare, pentru a contracara presiunile inflaþioniste în creºtere. Menþinerea riscului unei recrudescenþe a intrãrilor de capital cu potenþial volatil va fi contrapusã necesitãþii de a asigura realizarea traiectoriei de dezinflaþie asumate.
Prin urmare, Consiliul de Administraþie al Bãncii Naþionale a României a decis menþinerea ratei dobânzii de politicã monetarã la nivelul de 7,5 la sutã pe an ºi sporirea volumului de lichiditate sterilizat prin intermediul operaþiunilor de piaþã (al depozitelor atrase pe termen de o lunã ºi certificatelor de depozit emise de BNR).
Consiliul de Administraþie al BNR a hotãrât totodatã majorarea ratei dobânzii bonificate la rezervele minime obligatorii în dolari SUA, de la 0,80 la sutã la 0,95 la sutã pe an, în condiþiile nemodificãrii ratelor dobânzilor bonificate la rezervele minime obligatorii în lei ºi euro.
În ºedinþa din 9 noiembrie a fost aprobat, de asemenea, Raportul asupra inflaþiei numãrul 2 (noiembrie 2005), care realizeazã o evaluare a contextului macroeconomic recent, prezintã perspectivele inflaþiei pe un orizont de timp de ºase trimestre ºi identificã principalele provocãri ºi constrângeri cu care se va confrunta în perioada urmãtoare politica monetarã în contextul regimului de þintire a inflaþiei./ROMPRES/
Comentarii articol (0)