Schimbãri dramatice pe piaþa valutarã la început de noiembrie 2004: BNR vrea sã obiºnuiascã piaþa cu aprecieri nominale ale leului, dupã ce ani de zile o învãþase cã singura direcþie a cursului este de creºtere, controlatã prin intervenþii periodice.
"Consiliul de Administraþie al BNR a hotãrât sã promoveze o mai mare flexibilitate a cursului de schimb al leului prin limitarea intervenþiilor bãncii centrale pe piaþa valutarã", se spune într-un comunicat al BNR, dat publicitãþii la trei zile dupã ºedinþa în care conducerea executivã a bãncii centrale a luat hotãrârea respectivã.
În acelaºi context, BNR a renunþat la anunþarea publicã a unei marje prognozate de apreciere realã a cursului de schimb al leului, "ceea ce invalideazã orice anticipare privind o iminentã depreciere a monedei naþionale ca urmare a intervenþiilor bãncii centrale". În hotãrârea sa, BNR a luat în calcul evoluþiile investiþiilor strãine directe ºi de portofoliu, ale încasãrilor din privatizare, transferurilor curente ºi altor intrãri de capital în primele nouã luni ale anului. "Deºi în mod obiºnuit în anii precedenþi importurile de toamnã-iarnã micºorau excedentul valutar, în luna octombrie a.c. a continuat procesul de cumpãrare, BNR achiziþionând din piaþa valutarã încã 218,1 milioane euro, ceea ce, coroborat cu alte date, sugereazã cã intrºrile de capitaluri în România s-au îmbunãtãþit pe baze structurale ºi sustenabile", se aratã în comunicatul de presã al BNR.
Dupã douã sãptãmâni de absenþã a BNR din piaþã, euro alunecase ieri la 40.577 de lei, cu 1,3% sub cotaþia de la începutul anului. Fãrã o intervenþie de cumpãrare, cursul poate ajunge uºor la 40.000 de lei/euro pânã mâine.
Cât despre dolar, acesta a cãzut ºi sub pragul de 32.000 de lei, cursul calculat de BNR fiind de 31.939 de lei, cum s-a mai vãzut ºi în 2002 - motiv de mare veselie pentru cei care au de rambursat credite în moneda americanã ºi plãtesc rate din ce în ce mai mici.
Iar comunicatul BNR nu face decât sã întãreascã aceastã imagine: "în condiþiile intrãrilor de capitaluri din aceastã perioadã, aprecierea realã a leului se poate consolida, ceea ce semnificã o întãrire importantã a politicii monetare".
Pentru continuarea articolului, va rugam sa accesati www.zf.ro.
Comentarii articol (0)