Daca in 2012 se efectuau 50 de transplanturi cu celule stem in sectia de Transplant Medular cu 7 camere sterile, in 2013 au fost efectuate 131, iar de la inceputul anului si pana acum, inca 69. *
La 4 ani, Elena a fost diagnosticata cu Limfom Malign Hodgkin, o forma de cancer care ataca sistemul imunitar – ganglionii din corp devin maligni si in foarte multe cazuri boala afecteaza plamanii, putand duce la insufienta respiratorie si la multe alte complicatii.
Acum Elena are 9 ani si jumatate, 15 cure de citostatice si un autotransplant cu celule stem. Transplantul l-a facut la Institutul Clinic Fundeni in aprilie, anul acesta. Timp de o luna a stat izolata intr-o camera sterile. Nu s-a putut juca cu alti copii de varsta ei, iar singurul vizitator a fost mama ei. Izolarea a protejat-o de infectii, una dintre complicatiile majore ale transplantului medular, si i-a dat in mod real Elenei sansa la viata si la vindecare. Daca pacientul este izolat, intr-o camera unde aerul si apa sunt filtrate, unde exista flux laminar si presiune pozitiva, atunci el are sanse maxime sa treaca cu bine de aceasta procedura. Acum Elena isi doreste ca de anul viitor sa reinceapa scoala, sa invete sis a se joace cu copii de varsta ei. Micuta a incercat sa mearga la ore si in trecut, dar copiii ii furau caciulita si radeau de ea pentru ca isi pierduse parul de la citostatice.
In cazul ei, s-a putut efectua autotransplantul, dar sunt si foarte multe cazuri in care medicul trebuie sa apeleze la donator inrudit, daca pacientul are frati si intre ei exista compatibitate, sau chiar la donator neinrudit. In momentul de fata, peste 10.000** de romani sunt inscrisi in Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem, functional din 2013, astfel ca pacientii care nu au donator inrudit, pot beneficia de tratament in tara. In 2013 s-au realizat 19 transplanturi de cellule stem de la donator neinrudint, in Romania, la Institutul Clinic Fundeni si la Clinica de oncopediatrie Louis Turcanu, Timisoara iar in 2014, in perioada ianuarie-iulie, s-au realizat deja 12.
Faptul ca Elena si multi alti pacienti au o sansa la viata se datoreaza si proiectului prin care membrii fondatori ai Asociatiei Daruieste Viata au triplat capacitatea de transplant de celule stem a Romaniei, construind 10 camere sterile la Fundeni si alte 3 in al doilea centru de transplant din tara, la Timisoara. Donatiile au fost obtinute in mare parte de la firme care au ales sa redirectioneze 20% din impozitul pe profit catre dotarea centrelor oncologice.
* Sursa: site: www.registru-celule-stem.ro (articol 06.03.2014)
** Sursa: Institutul Clinic Fundeni, Bucuresti, Dr. Alina Tanase – Director Medical
Comentarii articol (0)