Societatea mixta, S.C. Fantanele Gas Power S.A., va fi detinuta in proportie de 90% de catre Marubeni Corporation, restul de 10% din actiuni revenind Electrocentrale Bucuresti. Compania creata va functiona ca producator independent de energie (IPP).
“Implementarea proiectului de la Fantanele, in colaborare cu Marubeni, este benefica nu numai pentru ELCEN, cat si pentru Sistemul Energetic National. Flexibilitatea si eficienta solutiei tehnice alese pune la dispozitia sistemului o sursa pentru echilibrare si capacitatea necesara ca rezerva la regenerabile. Asocierea know-how-ului japonez cu experienta romaneasca in energetica reprezinta certitudinea implementarii cu succes a acestui proiect unic in Romania”, a declarat, intr-un comunicat, Gabriel Ignat, directorul general al ELCEN.
“Fantanele este primul nostru proiect de investitie in infrastructura din Romania si suntem incantati pentru atingerea acestei etape de dezvoltare, ca parte a strategiei pe termen lung pentru o participare mai semnificativa in Europa Centrala si de Est. Marubeni Europower urmareste sa-si extinda prezenta in Romania, iar acest proiect pilot poate sa demonstreze stabilitatea, siguranta si functionalitatea unei piete de energie care tinde catre un sistem energetic independent. Vom face toate eforturile posibile pentru a finaliza cu succes acest proiect impreuna cu partenerii nostri si suntem increzatori intr-o colaborare apropiata cu toate autoritatile implicate in procesul de finantare specific regulilor si standardelor internationale”, a precizat Hiroshi Tachigami, presedintele Marubeni Europower.
La semnarea documentelor pentru infiintarea societatii mixte au participat Gabriel Ignat, directorul general al ELCEN, Hiroshi Tachigami, pre?edintele Marubeni Europower, dar ?i alti reprezentanti din cadrul celor doua companii, precum ?i din partea autorita?ilor.
Proiectul presupune realizarea unor unitati de productie de energie electrica alimentate cu gaze naturale, amplasate in incinta fostei Centrale Termoelectrice Fantanele, care este in prezent dezafectata. Noile unitati de productie vor fi echipate cu instalatii care sa asigure o eficienta ridicata a ciclului, functionare flexibila, pornire rapida (circa 10 minute) ?i care sa genereze emisii poluante reduse.
In ceea ce priveste finantarea, circa 30% din capital va fi aport in numerar al Marubeni la capitalul social al societatii mixte, restul urmand sa fie asigurat prin imprumut de la institutii de credit si/sau banci comerciale. ELCEN va contribui cu aport in natura, prin terenul necesar realizarii proiectului si cu accesul la utilitati.
Noua companie va fi inregistrata la Registrul Comertului pe parcursul lunii august 2014, urmand sa fie parcurse toate etapele necesare obtinerii inchiderii financiare. Potrivit estimarilor actuale, constructia centralei va fi realizata in aproximativ 18 luni de la data inchiderii financiare a proiectului. Intrarea in exploatare comerciala a noii centrale ar urma sa aiba loc in 2017.