1. Simona Halep, a 33-a jucatoare din istoria WTA care ocupa locul 2 mondial
Simona Halep va deveni, incepand din 11 august, a 33-a jucatoare din istoria Asociatiei Jucatoarelor Profesioniste care ocupa locul 2 mondial. Tenismena, locul 3 WTA in acest moment, va urca un loc in clasament deoarece Na Li, actuala ocupanta a locului 2 WTA, nu va participa la turneele de pe continentul nord-american, nici la US Open, din cauza unei accidentari, si astfel nu-si va apara punctele din 2013.
Na Li are 6.960 de puncte in clasamentul WTA si, incepand din 11 august, dupa turneul Rogers Cup (Canada), unde a jucat in semifinale in 2013, va ceda locul doi mondial Simonei Halep (6.785 de puncte acum).
Dupa turneul castigat la Bucuresti la inceputul lunii iulie, Simona Halep va reveni si ea in competitie la Cincinnati (11-17 august), turneu WTA Premier 5 unde a jucat in sferturi, la editia trecuta. Liderul mondial este americanca Serena Williams, cu 9.231 de puncte.
2. Nouasprezece piese, unele vechi de 7.000 de ani, vor reprezenta Hunedoara la o expozitie la Beijing
Nouasprezece piese foarte valoroase, printre care o figurina antropomorfa infatisand un personaj masculin si un vas ce reprezinta feminitatea, vechi de 7.000 de ani, vor reprezenta judetul Hunedoara la expozitia "Comorile Romaniei", organizata la Beijing, in China. Piesele care urmeaza sa fie expuse la Beijing, in China, la expozitia "Comorile Romaniei" au fost trimise, miercuri, la Bucuresti.
"Este o onoare pentru noi ca 19 piese de mare valoare ce au fost descoperite pe teritoriul judetului Hunedoara in urma unor sapaturi arheologice si care au fost restaurate si fac parte din colectia Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane din Deva sa participe la expozitia «Comorile Romaniei», organizata de Muzeul National de Istorie al Romaniei", a declarat directorul Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane din Deva, Liliana Tolas.
Printre piesele care vor fi expuse la Beijing se afla o figurina antropomorfa reprezentand un personaj masculin si un vas ce reprezinta feminitatea, descoperite in situl de la Turdas. Arheologii spun ca sunt Neoliticul tarziu, adica vechi de la 6.000-7.000 de ani.
3. 26 de milioane de lei de la UE pentru reabilitarea turnurilor si zidurilor cetatii Mediasului
Turnurile si zidurile cetatii din municipiul Medias (judetul Sibiu) vor fi reabilitate cu 26 de milioane de lei de la Uniunea Europeana, prin Programul Operational 2007-2013, Dezvoltarea durabila si promovarea turismului.
Prin aceasta investitie vor fi reabilitati 7.736 metri patrati de ziduri de fortificatie si trei obiective turistice: Bastionul Cutitarilor, Turnul Pietrarilor si Turnul Rotarilor.
"Vreau sa subliniez faptul ca proiectul de reabilitare a turnurilor si zidurilor cetatii este unul complex care vizeaza si lucrari de amenajare a zonei, respectiv alei pietonale, dar si piste pentru bicicleta, montarea de banci, de stalpi informationali, dar si parcari. Consider ca este de datoria noastra sa reabilitam, sa conservam si sa promovam obiectivele turistice ale Mediasului. Mai avem un singur pas pentru ca acest proiect sa devina realitate si am incredere ca dupa finalizarea lui pontentialul turistic al Mediasului va creste. Totodata, vreau sa multumesc cetatenilor care au inteles importanta acestui proiect pentru Medias si au procedat la dezafectarea garajelor din zona", a declarat primarul Teodor Neamtu.
Aflat la a doua participare, lotul olimpic al Romaniei a cucerit o medalie de aur si doua mentiuni la a XII-a editie a Olimpiadei Internationale de Lingvistica, desfasurata la Beijing, in perioada 21 - 25 iulie.
Medalia de aur a fost obtinuta de Dan Mircea Mirea (Colegiul National „Fratii Buzesti" din Craiova), iar mentiunile au fost acordate Iuliei Marinescu (Colegiul National „Unirea” din Turnu Magurele, judetul Teleorman) si lui Vlad Neacsu (Liceul International de Informatica din Bucuresti). Toti componentii lotului olimpic sunt elevi in clasa a XI-a.
5. Patru medalii, o medalie de aur si trei medalii de argint, pentru lotul olimpic de chimie al Romaniei
O medalie de aur si trei medalii de argint este bilantul participarii Romaniei la a 46-a editie a Olimpiadei Internationale de Chimie, desfasurata in perioada 20 - 29 iulie 2014, la Hanoi (Vietnam). Rezultatul echipei Romaniei este unul dintre cele mai bune pe echipe.
Laureata cu argint la ultimele doua editii si aflata la ultima participare, Maria Andreea Filip (clasa a XII-a/Liceul International de Informatica din Bucuresti) a reusit sa-si adjudece in acest an medalia de aur. Ceilalti trei performeri, toti medaliati cu argint, sunt Dumitru Calugaru, elev in clasa a XI-a la Colegiul National „Tudor Vladimirescu” din Targu Jiu, Vlad Mihai Mandric, elev in clasa a XI-a la Colegiul National „Sfantul Sava” din Bucuresti si Bogdan Stefan Ivan, elev in clasa a XII-a la Colegiul National de Informatica „Tudor Vianu” din Bucuresti. Dumitru Calugaru a obtinut medalia de argint si in 2013, la Moscova.
La competitia din acest an au participat 291 de concurenti din 77 de tari.
Exista intotdeauna speranta. Chiar si intr-o tara in care realitatea e impovaratoare, iar oamenii gasesc mai usor motive pentru a se cufunda in ofuri coplesitoare. Nu e simplu sa fii optimist in Romania, insa, nici imposibil nu este. Trebuie doar sa te incapatanezi suficient de tare ca sa descoperi experientele pozitive, lucrurile bune, realitatile fericite. In weekend noi va prezentam cel putin o stire pozitiva din Romania. Ca sa intelegem ca realitatea are mereu si o valenta de care merita sa ne bucuram. Alte motive de bucurie mai gasiti aici.
Comentarii articol (1)