Beneficiile jucariilor senzoriale
Jucariile senzoriale reprezinta nu doar o joaca creativa pentru cel mic, ci si o metoda de descoperire a lumii. Pentru o dezvoltare optima a sistemului nervos, este extrem de important ca, inca de la nastere, copilul sa intre in contact cu tot felul de stimuli senzoriali, cu ajutorul carora sa poata inmagazina informatie si sa invete, experimentand noi lucruri. Si, daca va ganditi ca jucariile care-si pot fructifica la maximum functiile sunt cele care se adreseaza simtului tactil, si jucariile care stimuleaza simtul auditiv, pe cel olfactiv si simtul vizual sunt la fel de importante.
Jucariile care suscita simtul vizual si tactil
Ochii sunt primii care ii ajuta pe copii sa observe o jucarie. In functie de colorit, forma si dimensiune, jucaria poate fi indragita pe loc de cel mic. Totodata, ca un efect de Domino, aceasta reuseste sa puna in miscare celelalte simturi ale copilului. El devine curios, isi doreste sa atinga jucaria, sa o miste pentru a vedea daca scoate vreun sunet sau sa o apropie de fata, unde o va mirosi si gusta.
Exista si situatii in care, daca jucaria nu este atractiva vizual, aceasta este ignorata, in pofida unor calitati de care copilul nu este constient, deoarece refuza sa depaseasca prima impresie. Rolul parintelui este de a indruma si oferi informatie partiala, ca cel mic sa devina curios si sa treaca la pasul urmator, acela de apropiere si de cunoastere a obiectului.
Sunetele, un stimul la fel de important
Cand ai cateva luni sau putin peste un an, orice sunet nou este primit cu interes maxim, iar acest interes duce, uneori spre disperarea parintilor, la dorinta ca sunetul sa se repete la nesfarsit. Nu cred ca exista copil care sa nu fi pus in functiune jucaria muzicala cel putin 30 de minute intr-una (noi am patit-o cu un plus cu melodia din Angry Birds) sau sa nu cante infocat la chitara muzicala primita cadou de la un prieten binevoitor. Nimic nefiresc, insa, deoarece si aceasta repetitie face parte din procesul de invatare care incepe chiar din burta mamei, cand bebelusul incepe sa devina familiarizat cu vocile parintilor, cu melodiile pe care i le canta acestia si cu alte sunete din exterior.
Jucarii destinate simtului olfactiv
Nu sunt niste jucarii extrem de intalnite, dar se pot gasi pe rafturile magazinelor, si nu doar la sectiunea jucarii. Pe langa micile papusi, masinute sau alte jucarii moi care vin din fabrica cu mirosuri care il captiveaza pe cel mic, in categoria jucariilor senzoriale care au mare trecere datorita aromei lor atragatoare se numara banalele plicuri cu ceai aromat, bastonasele de vanilie sau chiar fructele care emana un miros imbietor. Surprinzator, dar un pepene galben extrem de parfumat a fost timp de 30 de minute jucaria preferata a fetitei mele celei mari, care, pe cand avea un an si 2 luni, l-a rostogolit si mirosit in tot acel timp. Bine, la fel de amuzante au fost si micile mele sticlute de parfum, care faceau deliciul fetelor pentru ca ambalajele lor erau nu numai nemaiintalnite pentru ele, ci si pline de arome.
Covorasul sau centrul de activitati, o jucarie senzoriala complexa
Pentru parintii care vor sa le ofere copiilor o optiune de joaca senzoriala complexa, centrul de activitati sau covorasul viu colorat este alegerea potrivita. Acesta ii va capta atentia celui mic o bucata lunga de timp si ii va pune la treaba aproape toate simturile. Centrul de activitati contine fel de fel de surprize, fiind de cele mai multe ori dotat si cu o bara superioara cu piese muzicale, bune de agatat si pipait. Jucaria este extrem de indicata pentru bebelusii care se rostogolesc de pe burta pe spate si invers, dar si pentru cei care stau deja in fund si se pot intoarce pe toate partile pentru a explora toate functiile covorasului. Astfel de jucarii se gasesc in aproape toate marile magazine reale si online destinate copiilor sau cu sectiune pentru bebelusi, iar achizitionarea unui astfel de centru de activitati este o buna investitie, pentru ca poate fi folosit cu succes si de catre alti copii din familie. Cele mai sofisticate centre de activitati sunt destinate copiilor mai marisori, de peste un an, si au forma unei mese sau a unei masinute multifunctionale.
4 ponturi pentru o experienta ludica senzoriala ieftina, dar de efect
Daca bugetul va impiedica sa cumparati jucariile sofisticate din magazine, iata cum puteti sa le oferiti copiilor vostri o experienta de joaca senzoriala ieftina, dar de mare efect.
1. Apeland la mama natura sau la obiectele din propria locuinta, altadata ignorate. Sa le faceti cunostinta copiilor cu iarba proaspata, apa, zapada sau chiar noroiul nu este doar benefic pentru descoperirea lumii inconjuratoare, dar si foarte amuzant. E drept ca trebuie sa va inarmati cu rabdare si sa nu va panicati daca acestea ajung si in gura copilului, dar per ansamblu, experienta va fi una distractiva si folositoare
2. Cand nu puteti sa iesiti din casa, dar cheful de joaca e mare, incercati sa puneti copilul intr-un lighean mare umplut cu paste de diferite forme, sa suflati cu putere in aparatul de facut baloane de sapun sau sa faceti impreuna cu cel mic fel de fel de personaje si forme din plastilina viu colorata. Si momentul baitei are sanse sa fie unul in care se combina utilul cu informatia, caci puteti sa puneti in apa din cada spaghete colorate, jeleuri in forma de animale sau petale de flori de diverse dimensiuni, iar baia se va transforma intr-o adevarata joaca.
3. Ce a mai functionat la noi de minune? Autodiversificarea, care poate combina cu succes mancarea cu joaca, dar si gatitul in familie, cand aluatul se transforma in personaje importante, iar boabele de cereale si de legume uscate se incolonau spre a crea personaje existente numai in mintea copiilor.
4. Daca sunteti, insa, la capitolul bebe mic si curios, puteti incerca jucariile facute din recipiente de plastic si diverse obiecte mici, zgomotoase. Aceste jucarii senzoriale sunt ieftine, usor de facut si se vor dovedi a fi atractive pentru cel mic pentru o bucata destul de lunga de timp.
Atentie, insa! Nu lasati copilul nesupravegheat in momentul in care se joaca cu micile obiecte introduse in recipientele de plastic, deoarece exista posibilitatea sa inghita una sau mai multe bucati din ele si n-am vrea sa faceti un drum la doctor din acest motiv.
Comentarii articol (1)